Rum siyasilerden Maraş tepkisi

Avrupa Birliği ve ABD’nin de “Maraş” konusunda açıklama yaptığı ifade edildi.

ads ads ads ads
21/07/2021

ads
Rum siyasilerden Maraş tepkisi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Kapalı Maraş’ın bir bölümünün askeri statüsünün kaldırılacağı ve Maraş açılımının ikinci aşamasına geçileceği şeklindeki dün yapmış olduğu açıklama Rum siyasi partilerin ve diğer ilgililerin tepkisine neden oldu.

Avrupa Birliği ve ABD’nin de “Maraş” konusunda açıklama yaptığı ifade edildi.

RUM PARTİLER

Haravgi gazetesine göre AKEL konu hakkında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tatar’ın kapalı Maraş’ın bir bölümünün askeri statüsünün kaldırılacağı ve eski sakinlerin ve hak sahiplerinin geri dönmesine ilişkin duyurusunun, geçici BM idaresi altında iadeyi öngören Güvenlik Konseyi kararlarını mutlak şekilde etkisiz hale getirmeye yönelik başka bir adımı teşkil ettiğini savundu.

AKEL açıklamasında “TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Tatar’ın açıklamasına yönelik tebriklerinin, tüm konunun, Türkiye’nin değil ‘sahte devletin’ kararı olarak göstermek amacıyla rollerin paylaşıldığını ortaya koyduğunu” savundu.

47 yıldır boş olan bir bölgenin, yasal sahiplerine verilmek için yeniden yerleşime açılmasının, gerçekte Kıbrıs sorununun çözüm çabalarını yaraladığını savunan AKEL, bu nedenden dolayı, eğer Kıbrıs sorununun çözümünü istiyorlarsa uluslararası toplumdan kararlılıkla derhal buna tepki göstermesini beklediklerini ifade etti.

AKEL açıklamasında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in inisiyatif üstlenmesi gerektiğini de yineledi.

DİSİ, “Türkiye’nin yeni ve yasa dışı açıklamalarının” uluslararası hukuk çerçevesi, Avrupa Konseyi sonuç bildirgeleri ve uluslararası toplumun Türkiye’ye gönderdiği mesajların  dışında hareket ettiğini ileri sürdü.

DİKO konuyla ilgili açıklamasında Türkiye’nin cüretkarlığı, uluslararası toplumun müsamahası,Türk metotlarının engellenmesinde talepkar strateji eksikliğinin kendilerini yeni oldubittilerin eşiğine getirdiğini belirtti.

DİPA, ise açıklamasında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve hükümete, özellikle Avrupa Birliği olmak üzere tüm gidişatlara yönelik harekete geçmesi çağrısında bulundu.

21/07/2021 13:36
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: güney kıbrıs, siyasiler, kapalı maraş, haberkıbrıs,
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.