Rumlar açıklıyor Biz öğreniyoruz

ads ads ads ads
19/06/2015

ads
Rumlar açıklıyor Biz öğreniyoruz

100 bin Rum göçmenin geri dönüşüne olanak sağlayacak toprak iadesi ve 1974 öncesindeki mülkiyet rejimine dönüşü görüştüler



Hayırlısı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki son görüşmenin detayları yine Rum liderliği tarafından açıklandı. İki lider arasında yapılan görüşmeye, 100 bin Kıbrıslı Rumun geri dönüşüne olanak sağlama hedefiyle gidildiğini belirten Rum basını, ayrıca 1974 öncesindeki mülkiyet rejimine dönüşün konuşulduğunu söyledi.

Mümkün olduğu kadar çok Rum göçmenin geri dönüşünün hedeflendiğini yazan Rum basını, bu konuda AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile sürekli temas içinde olduklarını bildirdi.



Politis gazetesi “Hedef 100 Bin Göçmenin Geri Dönmesi – Yönetim, Mülkiyet ve Toprak Konularıyla Öze İndiler – Mülkiyet Komitesi Kurulacak” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önceki gün gerçekleştirdikleri ve toplamda dört saat süren görüşmeye değindi.



Gazete, liderlerin yaklaşık bir saat baş başa görüştüklerini, ardından görüşmeye Eide ve müzakerecilerin katılımlarıyla devam edildiğini belirtirken liderlerin görüşmede “yönetim, mülkiyet ve toprak konularını görüşmeye başladıklarını” iddia etti.



Gazete, Kıbrıs Rum tarafının, mülkiyet ve toprak konularındaki görüşmeye, “ya Kıbrıs Rum ya da Kıbrıs Türk idaresi altında 100 bin göçmenin geri dönmesi, ayrıca AB normlar ve dört serbestliği de göz önüne alarak dini anıtların iadesi hedefiyle gittiğini” iddia etti.



Kıbrıs Rum tarafının taleplerinin ana kriterinin, “günümüzde hayatta olan mümkün olduğunca çok göçmene geri dönme seçeneği tanınması için, mümkün olduğu kadar çok Kıbrıslı Rum göçmen nüfusunun geri dönüşü olduğunu” öne süren gazete, “bu ve diğer birçok konuda AB’nin katılımının etkin olacağını, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’le sürekli temas içerisinde olduğunu yazdı.



Gazete ayrıca, bu konuların “yargı ve yasama yetkilerinde önemli düzeyde uzlaşı bulunan yönetim başlığıyla eş zamanlı ve karşılaştırmalı ele alınacağını” iddia ederek “bu başlıkların birbirlerinden bağımsız olmalarına karşın tarafların, her başlıkta tatminkar ve karşılıklı fayda olmasını istediklerini” belirtti.

“Savaş öncesi rejim

Gazete ayrıca, “çözümün uygulanmasıyla birlikte savaş öncesi mülkiyet rejiminin sağlanmasının ve hemen ardından, iadeyi, tazminatları ve mülklerin yasal ve şimdiki sahipleri arasında takası denetleyecek bir mülkiyet komitesinin kurulmasının da görüşülmekte olduğunu” iddia etti.



Söz konusu komitede iki toplumun eşit sayıda temsil edileceğini belirten gazete, çözümün imzalanmasından beş yıl sonra ise komiteye yabancı üyenin de katılacağını öne sürdü.



Gazete, görüşülen bir diğer konunun ise, “Federal Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nın yanı sıra, şu anda hukuki açıdan kontrolü yapılan federal devletin işleyişine ilişkin olan 60 yasanın da referandumda halkın onayına sunulması olduğunu” yazdı.

Başbaşa görüşme

Fileleftheros gazetesi haberini, “Uzlaşılar-Uzlaşmazlıklar Yükü – Anastasiadis ve Akıncı Yönetim, Mülkiyet ve Toprak Kriterleriyle” başlıkları altında verdi.

Gazete, liderlerin bir saat süreyle danışmanları ve Eide olmaksızın başa baş görüştüklerini ve bu durumun her görüşmede süreceğini belirtirken, ardından müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis ile Eide’nin salona gelerek, müzakerecilerin hazırladıkları belgelerin ele alındığını yazdı.



Görüşmenin üçüncü aşamasının da müzakere gruplarının katılımıyla yapıldığını vurgulayan gazete, müzakerecilerin üç renkte yazılmış değerlendirmelerini sunduklarını aktardı.



Habere göre Kıbrıs Rum tarafının tezleri mavi, Kıbrıs Türk tarafının tezleri ise kırmızı renkte belirtilirken uzlaşı noktaları ise siyah renk kalemle yazıldı.



Gazete, belgede net kayıt yapıldığının gözlemlendiğini ve bunun Anastasiadis ile Akıncı’ya sunulduğunu belirtirken elde ettiği bilgilere göre, müzakerenin ilk olarak yönetim, mülkiyet ve toprak kriterlerinden başlayacağını savundu. 

 Kaynak:Diyalog

19/06/2015 10:39
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kıbrıs müzakereleri, rum göçmen, mülkiyet konusu, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.