Rusya, doğuda Ukrayna'nın elinde kalan son şehir Lısıçansk'a girdiğini açıkladı

ads ads ads ads
03/07/2022

ads
Rusya, doğuda Ukrayna'nın elinde kalan son şehir Lısıçansk'a girdiğini açıkladı

Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki Lısıçansk kentini ele geçirdiğini açıkladı. Ukrayna ise bu iddiayı reddetti.

Ukrayna'ya göre kent yoğun bir saldırı altında olsa da kent merkezi hala Ukrayna'nın kontrolünde.

Rus yanlısı ayrılıkçılar ise kent merkezine girdiklerini belirtiyor.

Rus medyası, kent merkezinde yürüyüş yapan ayrılıkçı birlikler veya Rus birlikleri olduğu düşünülen bir grubun videosunu yayınladı.

Bazı Rus kaynakları, harap olmuş belediye binasına Sovyetler Birliği bayrağı çekildiğini gösteren bir videoyu da paylaştı fakat bu video bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Lısıçansk, sanayi bölgesi Donbas'ın bir parçası olan Luhansk'ta Ukrayna'nın elinde kalan son şehir. Rusya, buradaki Severodonetsk kentini geçen ay ele geçirmişti.

Luhansk valisi Serhiy Haidai "Lısıçansk'taki büyük yangınları söndürmeye fırsat bulamıyoruz" dedi.

Rusya ayrıca kuzey ve güneydeki şehirlere füze atışına devam etti.

Kuzeydeki Harkov kentinde demiryolu rayları ve elektrik hatları bir dizi saldırıda hasar gördü. Herhangi bir can kaybı bildirilmedi.

Liman kenti Odessa'ya giden önemli bir güzergah üzerinde bulunan güneydeki Mıkolayiv kenti de birçok patlamayla sarsıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı, hava kuvvetlerinin Ukrayna'ya ait beş komuta merkezini ve birkaç mühimmat deposunu imha ettiğini söyledi; ancak bu iddia bağımsız olarak doğrulanamadı.

Rusya'nın Odessa yakınlarındaki bir apartmana dün düzenlediği füze saldırısında 20'den fazla kişi öldü.

Rusya Donbas'ta kara harekâtını yoğunlaştırırken Vali Haidai, Lısıçansk'a çeşitli yönlerden topçu ateşi açıldığını söyledi.

Bir Ukrayna Ulusal Muhafız sözcüsü ise Rusya destekli Luhansk ayrılıkçılarının şehri kuşattıkları iddialarını yalanladı.

Rusya destekli Luhansk ayrılıkçıları, "Lısıçansk'taki son stratejik tepeleri işgal ettiklerini ve kenti tamamen kuşattıklarını" iddia ettiler.

İngiltere Savunma Bakanlığı'nın son istihbarat güncellemesinde, Rus güçlerinin "hava ve topçu saldırılarıyla Lısıçansk çevresinde küçük ilerlemeler kaydetmeye devam ettiği" belirtildi.

Bakanlık ayrıca Rusya'yı, Sovyet döneminden kalma gemisavar füzelerini, tasarlandıkları amaç dışında, "ikincil bir kara saldırısı için" kullanmakla suçluyor. Bakanlık, Kremençuk ve Odessa'da çok sayıda sivilin ölümüne neden olan füzelerin "muhtemelen" Kh-22 ve Kh-32 füzeleri olduğunu söylüyor.

Donbas'ta Ukrayna güçlerinin elinde bulunan önemli bir şehir olan Slovyansk da Rusya tarafından yeniden bombalandı. Belediye Başkanı Vadym Lyakh, Rus misket bombalarının burada dört kişinin ölümüne neden olduğunu söyledi; ancak bu iddia da doğrulanamadı.

03/07/2022 12:51
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS:
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.