Rusya ile Japonya yine anlaşamadı

ads ads ads ads
14/01/2019

ads
Rusya ile Japonya yine anlaşamadı

Kuril Adaları'nı masaya yatıran iki ülkenin dışişleri bakanlarının toplantısından sonuç çıkmadı, Lavrov "Hala önemli anlaşmazlıklarımızın sürdüğünü saklamayacağım" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuril Adaları  meselesi yüzünden İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Japonya ile yapılamayan barış  anlaşması hususunda anlaşmazlığın sürdüğünü söyledi.

Lavrov, başkent Moskova'da Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono ile  yaptığı görüşme sonrasında bir basın toplantısı düzenledi.

Japonya 2. Dünya Savaşı'nın sonucunu ve Rusya'nın adalar üzerindeki  egemenliğini tanımadığı sürece barış görüşmelerinde ilerlemenin zor olduğunu  belirten Lavrov, "Hala önemli anlaşmazlıklarımızın sürdüğünü saklamayacağım."  dedi.

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Japonya Başbakanı Şinzo  Abe'nin iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik siyasi iradesi  olduğunu hatırlatarak, Rusya'nın sorunu çözme yolunda ilerlemeye hazır olduğunu  vurguladı.

İkili görüşmelere ABD'nin de dahil olması yönünde Japonya tarafından  yapılan açıklamaların hatırlatılması üzerine Lavrov, bu yönde yapılan çağrıları  "çirkin sözler" olarak nitelendirdi.

Rus Bakan Lavrov'un Japon mevkidaşı Kono ile yaptığı görüşme  sonrasında planlanan ortak basın toplantısı Japon tarafının isteği üzerine iptal  edilmişti.

Singapur'da Kasım'da düzenlenen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN)  zirvesinde bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Japonya  Başbakanı Abe, 1956 tarihli ortak deklarasyon temelinde bir barış anlaşması  yapılmasına ilişkin müzakereleri artırma konusunda mutabık kalmıştı.

Rusya ve Japonya, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Rusların Kuril  Adaları, Japonya'nın ise Kuzey Bölgeleri olarak adlandırdığı toprak parçası  konusundaki uyuşmazlık nedeniyle resmi barış anlaşması imzalayamamıştı.

Sovyetler Birliği, 1949'da işgal ettiği adalarda yaşayan tüm Japon  vatandaşlarını sınır dışı etmişti. Barış anlaşmasının imzalanması için ilk olarak  2014 başında düzenlenen müzakereler ise Ukrayna krizi nedeniyle dondurulmuştu. Bu  adalar, Pasifik Okyanusu'nda bulunan Iturup, Kunaşiri, Şikotan ve Habomai  adalarından oluşuyor.

14/01/2019 17:58
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Rusya ile Japonya yine anlaşamadı, habe r, kıbrıs,
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.