Sağlığımız tehlikede

Haspolat’ta Kırlangıç ve Portakal sokaklarının birleştiği yerde bulunan boş arazi, adeta bataklığa dönüştü. Lağım suları yeryüzünde, yıllardır soruna çözüm üretilmesini bekleyen bölge halkı isyan etti

ads ads ads ads
29/04/2018

ads
Sağlığımız tehlikede

7 YILDIR ÇÖZÜMLENEMİYOR: Haspolat’ta Kırlangıç Sokak ve Portakal Sokak’ın birleştiği yerde bulunan bir arazide toplanan lağım suyu, araziyi bataklığa dönüştürdü. Belediye arazide belirli aralıklarla ilaçlama yapıyor ancak sorun yerinde duruyor. Bölge halkı 7 yıldır bataklık sorunu ile boğuşuyor

CİDDİ SAĞLIK TEHDİDİ: Bataklığa dönüşen araziden yükselen kötü koku, nefes almayı güçleştiriyor. Bölgede ikamet edenler, koku nedeni ile yaz kış kapı pencere kapalı oturuyor. Lağım suyunda üreyen sivrisinek ve haşereler insan sağlığını tehdit ediyor

BÖLGE HALKI İSYANDA: Kırlangıç Sokak ve Portakal Sokak’ta ikamet eden vatandaşlar, isyan etti: Bu sokakta onlarca aile ikamet ediyor, bataklık başta çocuklar ve yaşlılar olmak üzere hepimizin sağlığını tehdit ediyor. İnsan hayatı bu kadar mı ucuz? Artık bıktık. Köklü çözüm istiyoruz

EVLERE DE ZARAR VERDİ: Bataklığa dönüşen arazideki lağım suyu birikintisi çevredeki evlere de zarar vermeye başladı. Birçok ev yıllardır rutubet içinde.  Bazı evlerin bahçe duvarları ise topraktaki aşırı nem yüzünden çatladı

KKTC’de çevre sorunlarının bir türlü önü alınamıyor. Ülkenin dört bir yanında mevcut olan çevre kirliliği sorunlarına gün geçmiyor bir yenisi daha ekleniyor.

Çevre sorunlarının bazısı bölgenin bağlı bulunduğu belediyenin gayretleri veya Çevre Dairesi’nin müdahalesi ile kısa sürede çözümlenirken birçok sorun, uzun süre çözümsüz olarak bekliyor.

Ülkede çözümsüz bırakılan çevre sorunlarından biri de Haspolat’ta yaşanıyor.

Haspolat’ta Kırlangıç Sokak ve Portakal Sokak üzerinde bulunan bir arazide görüntü bataklığı andırıyor.

Onlarca ev ve birçok apartmanın bulunduğu bölgedeki söz konusu arazide toplanan lağım suyunun kaynağı biliniyor ancak yetkililer soruna 7 yıldır köklü çözüm üretemiyor.

Bölgede ikamet eden vatandaşlar, çevre ve insan sağlığını tehdit eden bataklık sorunun artık çözümlenmesini istiyor.

Kötü koku, sinek, kurbağa

Haspolat’ta Kırlangıç Sokak ve Portakal Sokak’ta oluşan bataklıktan yükselen kötü koku, nefes almayı güçleştiriyor.

Bölgede ikamet eden vatandaşlar, koku nedeni ile yaz kış kapı pencerelerini açık tutamıyor.

Bataklığın ürettiği sivrisinekler, yaz kış çevrede uçuşuyor, mikrop taşıyor, kurbağa seslerinden durulmuyor.

Bataklığa yakın evler de tehdit altında

Çevre ve insan sağlığını tehdit eden bataklık nedeni ile bölgedeki evler de mimari bakımdan tehdit altında.

Bataklığa yakın yerde bulunan bazı evlerin bahçe duvarları nemden çatladı, bazı evler rutubet nedeni ile yıllar içerisinde ciddi zarar gördü.

İsyan büyük

Kırlangıç Sokak ve Portakal Sokak’ta ikamet eden Erden Özada ve Kadir Demir isimli vatandaşlar, 7 yıldır bu sorunla boğuştuklarını belirtti.

Özada ve Demir, Havadis’e yaptığı açıklamada, 7 yıldır çalmadıkları kapı bırakmadıklarını ancak sorunun çözümüne yönelik bir müdahalede bulunulmadığını ileri sürdü.

Erden Özada ve Kadir Demir isimli vatandaşlar, “Bu sokakta onlarca aile ikamet ediyor, bataklık başta çocuklar ve yaşlılar olmak üzere hepimizin sağlığını tehdit ediyor. İnsan hayatı bu kadar mı ucuz? Ha bugün ha yarın derken 7 yıl bitti, çözüm üretilmedi. Artık bıktık” diye isyan etti.

 

Özverel: Çözüm kanalizasyon sisteminde

Lefkoşa Türk Belediyesi Halk Sağlığı Şube Sorumlusu Levent Savaş Özverel, Haspolat Kırlangıç Sokak ve Portakal Sokak’ın birleştiği yerde bulunan ve atık suların biriktiği arazide belirli aralıklarla ilaçlama yapıldığını ancak soruna köklü çözüm üretilebilmesi için bölgede bir kanalizasyon sistemine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Özverel, Havadis’e yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Lefkoşa’da birçok yerde benzer sorun var ve nokta nokta sorunu çözmeye çalışıyoruz. Haspolat’taki sorun, yer altı su seviyesinin yüksek olması ve kuyuların çekiş gücünün az olması nedeni ile lağım sularının yeryüzünde, çukur olan yerde birleşmesinden kaynaklaklanıyor. Biz bu noktada belirli aralıklarla ilaçlama yapıyoruz ancak köklü çözüm için bölgede bir kanalizasyon sistemine ihtiyaç vardır.”

Özada: İlaçlama çözüm değil

Erden Özada, arazideki bataklığı andıran atık su birikintisine bir çözüm bulunması için gerek Lefkoşa Türk Belediyesi’ne gerekse Su İşleri Dairesi’ne defalarca müracaata bulunduklarını belirtti.

LTB Sağlık Şubesi ekiplerince, söz konusu bataklığın birçok kez ilaçlandığını söyleyen Özada, ancak sadece ilaçlamanın yeterli olmadığını sorunun kaynağının tespit edilip müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.

Arazideki su birikintisi nedeni ile bölgede sivrisinek ve kurbağa popülâsyonunun arttığını söyleyen Özada, “Bataklık oldukça çirkin bir manzara oluştururken insan sağlığını da tehdit ediyor” dedi.

Demir: Sağlığımız hiçe sayılıyor

Kadir Demir isimli vatandaş ise sokaktaki bataklık sorununa 7 yıldır bir çözüm üretilmediğini belirterek “Sağlığımız hiçe sayılıyor” diye isyan etti.

Demir, şunları söyledi: “7 yıldır bu su burada duruyor. Müracaat etmediğimiz makam kalmadı desem yeridir. Her müracaatımızda ‘Siz gidin biz gelip gerekeni yapacağız’ deniliyor, ancak soruna bir türlü çözüm üretilmiyor. Bataklıktan kötü kokular yükseliyor. Havanın sıcak olduğu günlerde koku nedeni ile bölgede adeta nefes alınmıyor. Geceleri kurbağa seslerinden uyuyamıyoruz, sivrisinekler yaz kış evlerimizin içinde. Bir yerlerde bir patlak var ancak yıllardır kimse bu patlağı tespit edemiyor. Ben kendi imkânlarımla kazı yaptım ve suyun yönünü değiştirmeye çalıştım ancak başarılı olmadım. Evimin bahçe duvarı nemden çatladı, ev olduğu gibi rutubetlendi. Yakında da başımıza yıkılırsa şaşmamak gerek. Belki o zaman bir tespit yapılır da çözüm üretilir.”

29/04/2018 12:18
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: haber, haspolat, Kırlangı, çlağım suları, portakal
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.