Sağlık Bakanı Ali Pilli, süratle kendi kendini yıpratıyor

ads ads ads ads
10/04/2020

ads
Sağlık Bakanı Ali  Pilli, süratle kendi  kendini yıpratıyor

Ali BATURAY

    Hitap her şey değildir ama önemlidir. Neden önemlidir? Çünkü hayatımızın büyük bir bölümü ikna etmek, ikna edilmek üzerinden gitmektedir ve ikna için de iyi hitap, yani sözü birine veya birilerine iyi yöneltme, iyi seslenme şarttır. Bazı meslekler için iyi hitabın kural olduğu söylenir. “Hangi meslekler?” dediğinizde avukat, politikacı, pazarlamacı, öğretmen, akademisyen, psikolog, ilk akla gelen meslekler olur. Ağzı laf yapan bir manav, dilinden bal akan bir mağaza tezgahtarı da o güçlü hitabıyla müşterileri ikna eder… Yani hitap o kadar önemli bir yetenektir.

    Gözünüzü kapayın ve siyasi tarihimizi aklınızdan geçirin… Hitabeti iyi beceren, etkili söz söyleyen kişiler, politikada kalıcılaşmış ve hep ilgi odağı olmuştur. (Gerçi güzel konuşan politikacıların bazıları bizi bolca da kandırdı ya neyse…) Milletvekilliğini kazanmış, fazla konuşmamış, mecliste ya bir- iki kez söz almış ya da hiç konuşma yapmamış birçok milletvekili gelip geçti, şimdi bir tanesi bile aklınızda yok değil mi?

    Etkili konuşma, bir yetenektir… Doğuştan bu yeteneğe sahip olanlar da var, çalışarak bir yere kadar gelenler de… Örneğin bir akademisyen, istediği kadar bilgili olsun, istediği kadar okul bitirsin, isterse profesör mertebesine ulaşsın, bunları, karşısındaki öğrenciye yansıtamıyorsa, onun için “iyi akademisyen” demezler. “Haksızlık” diyebilirsiniz ama gerçek bu. Hitap, bazı meslekler için bu kadar önemli yani…

      Ancak, beyniyle üreten, beyniyle yaratan, insanlık için çok önemli şeyler ortaya koyan kişiler de vardır. Onların konuşmasına gerek yoktur. Fazlaca konuşmayan, konuştuğunda da bir şey anlamasınız bile bir cerrah, yaptığı ameliyatlarla hayat kurtarabilir mesela… Fazlaca konuşmasa da bir mimar, bir mühendis harikalar yaratabilir. El becerisi olan bir kişi de ortaya şahane ürünler çıkarabilir, çok da konuşmasına gerek yoktur…

    Konuyu Sağlık Bakanı Ali Plli’ye getirmek için lafı fazla uzattım değil mi? Ne demek istediğimi anlatabilmek, kötü bir niyetim olmadığını kanıtlayabilmek için uzunca bir yol seçtim.

    Sayın Ali Pilli, hitabı zayıf bir politikacıdır… Seçimleri hitabıyla değil, daha çok toplumun ona duyduğu sevgiyle, yaptığı yardımlarla ve iyiliklerle kazanmış farklı bir siyasimizdir. Herkes onun için “İyi insan” diyor. Bence de içi dışı bir, başkası gibi davranmaya çalışmayan, saflığı da içinde barındıran iyi bir insandır.

    Ancak, ülke yönetiminde, siyasette, iş yaşamında “iyilik” aranan bir özellik olmakla birlikte, sırf o kriterle yürümek olası değildir. Ali Pilli iyi bir insandır, iyi niyetli bir politikacıdır, çalışkandır ama Sağlık Bakanlığı görevi altında ezilmiştir. Koronavirüs salgını öncesi de tartışılıyordu ama bir şekilde idare ediyordu ama salgınla birlikte tartışmaların odağına oturmuştur.

     Bugün kabinedeki hiçbir bakan Sayın Ali Pilli kadar tartışılmamaktadır. Zaman zaman ona büyük haksızlıklar da yapılmaktadır, hakarete varan tepkiler almaktadır. Salgın en büyük yükü Sağlık Bakanlığının üzerindedir. Sayın Ali Pilli, “Ekibim var, onlara danışıyorum” dese de herkes onun ısrarla ve inatla yardım almaktan kaçındığını görüyor.

     Sayın Ali Pilli’nin her gün saat 17.00’de yaptığı açıklamalar, artık milletin dalga konusu haline gelmiştir. Pilli’nin konuşmaları, hitap yeteneğinin kısıtlı olmasına, yorgunluğu ve eleştiriler nedeniyle oluşan öfkesi de eklenince anlaşılmaz bir şeye dönüşüyor. Gazeteciden vatandaşa kadar, dinleyen hiçbir şey anlayamadığını söylemektedir. Sayın Ali Plli, sinirlendiğinde, üzüldüğünde, morali bozuk olduğunda konuşmaları hiç anlaşılmıyor. Başlayıp da bitmeyen cümleler, heyecandan yanlış söylenen kelimeler, bir önceki açıklamalarla çelişen ifadeler artık Sayın Pilli’yi süratle biz mizah ögesi haline getiriyor.

    Böylesi zor bir dönemde, sosyal medyada Sayın Pilli’yle ilgili yapılan espriler, dalga geçmeler süratle artıyor. İnanın bunlar beni üzüyor… Mesela Pilli’nin bu akşamüzeri yaptığı basın toplantısı… Pilli, kullandığı tıbbi kelimelerle, hayattan, tarihten vermeye çalıştığı örneklerle ortaya çorba gibi açıklamalar yaptı ve toplantı “anlaşılamamakta” neredeyse bugüne kadarkilerin zirvesi oldu. Ali Pilli, kendisi dışında fikir üreten herkesi dışlıyor, isim verme tahammülü bile gösteremediği Başbakanlık Covid19 Koordinasyon Konseyi Başkanı Dr. Sibel Siber’e eleştiriler yapıyor. Kendisine yöneltilen eleştirilere de tepki göstererek, “Yeter artık herkes herkesle uğraşmasın” diyor.

    Sayın Pilli kızıyor, öfkeleniyor ama her yaptığı açıklamadan sonra, arkasından başkaları düzeltme yapacaksa, ortada bir sorun var demektir. Herkes Sağlık Bakanlığı’nda bazı yetersizlikler, çelişkiler görüyorsa, Sayın Pilli’nin hitabında sorun olduğunu söylüyorsa, bu kadar çok kişi yanlış mı görüyor, bu kadar kişi hatalı mıdır? Yani, yeni bir hastane yapılacağını söyledi, ardından Başbakan, Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı açıklama ve dolaylı düzeltme ihtiyacı hissetti. E ne yapacağız yani, her açıklamadan sonra “Sayın bakan şunu demek istedi, bunu demek istedi” düzeltmeleri mi olacak?

    Sayın Pilli’nin öncelikle gerçek anlamda bir katkıyı kabul etmesi, ardından da bir süre televizyon ekranlarına çıkmaması gerekiyor. Eğer katkı almamaya ısrar eder ve öfkeyle ve heyecanla televizyon ekranlarına çıkmaya devam ederse, süratle yıpranmaya devam edecektir.

    Bu filmin sonu iyi görünmez, ya sonunda bu yük altında ve ağır eleştiriler nedeniyle Sayın Pilli istifa etmek zorunda kalacak, ya da onun için “ardındayım, yanındayım, destekliyorum” diyen Başbakan Tatar onu görevden almak zorunda kalacak…

     Sayın Pilli, “Kararları yalnız almıyorum, sağlıkçılara danışıyorum” dese de kimse buna inanmıyor. Sayın Pilli, devlet bünyesindeki başka oluşumların tüm açıklamalarına mesafeli duruyor, hatta eleştiriyor, hatta öfkeleniyor. Basın toplantılarında anlaşılamaması, dalga konusu olması, hem ortaya koyduğu çabalarını, yoğun çalışmalarını çöpe atıyor, hem de bakanlığının ve hükümetin saygınlığı ve güvenirliğini zedeliyor.

      Bunları son derece iyi niyetle söylüyorum, hiçbir art niyetim, garezim yoktur. Sayın Pilli, sağlıkçılardan oluşan organları dikkate alsın, yükünü hafifletecek katkılara retçi davranmasın, her gün ekrana çıkmasın, biraz dinlensin, hitap yeteneğinin olmadığı gerçeğini kabul etsin, çelişkiler ve anlaşılmazlıklarla dolu günlük açıklamalara son versin, günlük açıklamaları başkası yapsın, gerekirse kendisi her haftanın başında bir toparlama açıklaması yapsın. Böyle devam ettikçe yıpranmaya devam edecek, kendisi ve çevresi görmek istemeyebilir ama bu iş hiç de iyiye doğru gitmiyor.

 

10/04/2020 22:09
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Ali BATURAY, Sağlık Bakanı, Ali Pilli,
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.