Sarpten: Çam kese böcekleri ağaçları sarmaya başladı

ads ads ads ads
30/01/2023

ads
Sarpten: Çam kese böcekleri ağaçları sarmaya başladı

Eski Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, çam kese böceği ile ilgili sosyal medyadan açıklama yaptı. Sarpten, 2017-2021 yılları arasında kontrol altına alınan çam kese böceği sorununun basiretsiz ve beceriksiz yönetimler nedeniyle yeniden hortladığını belirtti.  Sarpten, larvalarından çıkan çam kese böcekleri yavaş yavaş ağaçları sarmaya başladığını söyledi.

Sarpten’in açıklamamsının tamamı şöyle:

ÇAM KESE BÖCEĞİ SORUNUNU KİM HORTLATTI 

Sivil toplumun uyarıları sonucu 2017-2021 yılları arası 5 yıl üst üste "havadan biyolojik ilaçlama" yöntemiyle başarılı bir şekilde kontrol altına alınan "çam kese böceği" sorunu BASİRETSİZ ve BECERİKSİZ yönetimler nedeniyle yeniden hortladı.

2022 yılında "ekonomik" gerekçelerle hiçbir mücadele yapılmadığı gibi, 2023 yılında da bütçeye bu konuda tek bir kuruş konulmadı. Bu nedenle, yılın bu zamanı larvalarından çıkan çam kese böcekleri yavaş yavaş ağaçları sarmaya başladı.

Bulaş öyle bir şekilde ilerliyor ki sadece ormanlardaki değil evimizin bahçesindeki çam ağaçları bile tehdit altındadır. Yakında, sıcakların artmasına paralel olarak Şubat-Mart aylarında pek çok ağacı kurumaya yüz tutmuş bir şekilde göreceğiz.

Peki, bunun sorumluları hesap verecek mi? Bizzat ziyaret edip uyardığımız yetkililer şimdi çıkıp "hikaye" okuyarak bu işten kurtulamaz. Tarım Bakanı ve Orman Dairesi Müdürü "vakit geçti, artık yapacak bir şey yok" diyerek saçlarını örtbas da edemezler!

Ormanların bu halde olmasının sorumlusu sizlersiniz! Herkes, yıllardır doğru dürüst giden bir işi bozarak ormanları kuruma tehlikesiyle baş başa bıraktığınızı öğrenecek. Ormanları kimyasala boğmanıza da halkı kandırmanıza da müsaade etmeyeceğiz...

30/01/2023 09:37
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: hasan sarpten, çam kese böceği
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.