Seferberlik ilanı sonrasında 'Rusya'dan kaçış' sürüyor

ads ads ads ads
23/09/2022

ads
Seferberlik ilanı sonrasında 'Rusya'dan kaçış' sürüyor

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in dün kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından bazı Rus erkekleri sınırlara akın etmeye devam ediyor. Finlandiya ve Gürcistan sınırlarında yığılma görülürken, Moskova çıkışlı uçak biletlerinin fiyatları katlanarak arttı.

Putin dün yaptığı açıklamada, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Rusya'da ilk kez seferberlik ilan etmiş oldu. Ukrayna'da ele geçirilen topraklarda yaşayanların Rusya'ya katılması planlarını destekledi, ayrıca Rusya topraklarının savunulması için nükleer silah kullanılabileceğini söyledi.

Moskova çıkışlı en yakın mesafelere tek yönlü biletler 5 bin doların üzerine fırladı. Uçak biletlerinin çoğu tamamen tükendi.

Sosyal medya gruplarında Rusya'dan nasıl çıkılabileceğine dair tavsiyeler yayınlanmaya başlandı. Bir haber sitesi ''Şu an Rusya'dan nereye kaçabilirsiniz?'' başlıklı bir liste yayınladı. Gürcistan sınırında uzun kuyruklar oluştu.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a giden Sergey adlı bir Rus, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ''Savaş korkunç. Savaştan, ölümden ve böyle şeylerden korkmak normal'' dedi.

İsmini Aleks olarak açıklayan bir diğer Rus ise İstanbul'da Reuters'a yaptığı açıklamada, Rusya'yı kısmen seferberlik ilanı nedeniyle terkettiğini söyledi, ''Burada olmamın nedenlerinden biri kısmi seferberlik. Çok kötü bir karar ve birçok Rus için büyük sıkıntılara neden olabilir'' diye konuştu.

Aleks, Ruslar'ın çoğunun savaşa gönderilmek istemediklerini sandığını söyledi.

Vasili adlı bir diğer Rus ise eşi, ergenlik çağındaki kızı ve altı bavuluyla İstanbul'a gitti.

'Vasili, 'Seferberlik kaçınılmazdı çünkü insan kaynağı eksiği vardı. Ben endişelenmiyorum çünkü 59 yaşındayım ve oğlum yurt dışında yaşıyor'' dedi.

Rus-Kazak sınırını geçen bir kamyon şoförü ise Kazakistan'ın Oral kentinde Reuters'a konuştu. Adını açıklamak istemeyen bu kişi, Rusya tarafından yoğun trafik akışı gördüğünü söyledi ve bu durumun gelecekteki seyahatlerini zorlaştırmasından endişe ettiğini belirtti.

-Kremlin: ''Sınırlara akın edildiği iddiaları abartılı''

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, askerlik çağındaki erkeklerin göç ettikleri söylentilerinin abartılı olduğunu kaydetti. Savaş karşıtı protestolarda gözaltına alınanlara askere alma belgesi verildiği iddiaları sorulduğundaysa Peskov, bunun yasaya aykırı olmadığını kaydetti.

23/09/2022 10:09
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: rusya, ukrayna,
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.