Sentetik DNA kullanılarak dünyanın en küçük anteni yapıldı

ads ads ads ads
12/01/2022

ads
Sentetik DNA kullanılarak dünyanın en küçük anteni yapıldı

Kanada'da bilim insanları, proteinlerdeki yapısal değişiklikleri izlemek için sentetik DNA kullanarak, radyo dalgaları alıp gönderebilen nano anten geliştirdi. Geliştirilen yeni teknolojinin özellikle yeni ilaç buluşlarında yararlı olması bekleniyor.

"Nature Methods" dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, Montreal Üniversitesinden araştırmacılar, ışığı bir renkte alan ve proteinle etkileşimine göre farklı bir renkte geri ileten insan saçının binde birinden daha küçük anten geliştirdi.

Bir organizmanın gelişmesi, yaşaması ve yeniden üremesi için gerekli tüm yönergeleri içeren DNA’nın yapı taşlarının kendiliğinden kurulma özelliğinden yararlanan araştırmacılar, birbirine kenetlenen Legolar gibi hareket eden kısa sentetik DNA dizileri kullanarak, proteinlerin işlevlerini tanımlayabilecek DNA bazlı floresan nanoantenler üretti.

Yeni teknolojinin ilaç buluşlarında yararlı olması bekleniyor

5 nanometre uzunluğundaki antenin reseptörleri, hedef protein belirli bir biyolojik işlev gösterdiğinde proteinin yüzeyindeki moleküllere kimyasal tepki vererek, farklı bir sinyal üretiyor. Bu sinyallerin ne anlama geldiği, antenin yaydığı ışıktan tespit ediliyor.

Araştırmacılar, geliştirdikleri nanoanten sayesinde ilk defa alkalen fosfataz enziminin birçok biyolojik molekül ve ilaçla etkileşimi gerçek zamanlı olarak tespit edebildiklerine, bu enzimin birçok kanser türü ve bağırsak iltihabıyla bağlantılı olduğuna işaret etti.

Geliştirilen yeni teknolojinin, özellikle yeni ilaç buluşlarında yararlı olması bekleniyor.

12/01/2022 14:37
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Sentetik DNA, dünyanın en küçük anteni
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.