Siber, İstanbul'da sempozyumda konuştu

ads ads ads ads
02/12/2016

ads
Siber, İstanbul'da sempozyumda konuştu

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, TBMM’nin ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirilen Parlamentolararası Kudüs Platformu tarafından organize edilen "Kudüs ve Sürecin Problemleri Sempozyumu"nda konuşma yaptı.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, sempozyumda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yanı sıra yurtdışından parlamento başkan ve başkan yardımcıları da konuştu.

Siber katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, Filistin halkının yaşadıklarına, çektikleri acıya benzer acıları yaşamış bir halk olarak Kıbrıslı Türklerin, Filistin halkını çok iyi anladığını belirtti. Bir halkın kendi ülkesinde, kendi topraklarında özgür ve bağımsız yaşama hakkının elinden alınmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Siber, Kıbrıslı Türklerin de geçmişte kendi ülkesinde gettolarda yaşamak zorunda bırakıldığını anımsattı.

“BİR ÇOCUĞUN EVİNDEN ZORLA KOPARILMASI KABUL EDİLEMEZ”

Siber “Bir çocuğun, bir gencin, bir annenin, bir babanın yaşadığı topraklarda, kendi yurdunda hayallerinin, yaşam hakkının elinden alınması, toprağından, evinden zorla koparılması kabul edilemez” dedi.

Kıbrıslı Türklerin de yakın tarihinde benzer yaşanmışlıkların olduğunu belirten Siber, Filistin halkına destek belirterek, bu soruna bir çözüm bulunmasının tüm insanlığın ortak sorumluluğu olduğunu ifade etti.

Siber ayrıca uluslararası kamuoyunun dünyadaki tüm insanlara eşit ve adil davranması gerekliliğine de vurgu yaparak, Filistin halkının yaşadığı insanlık dramına seyirci kalınmasının hem Birleşmiş Milletlere hem de süper güç olduğunu söyleyen ülkelere güvenin yitirilmesine neden olduğunu söyledi.

“Güvenliğin ne anlama geldiğini ve önemini geçmiş yaşanmışlıklarımızdan dolayı halkımız çok iyi bilmektedir; toplumsal hafızasında büyük yer etmiştir” diye sözlerine devam eden Siber, “ Filistin halkının bugün yaşadıkları da bu hafızayı canlı tutmaktadır” dedi.

GARANTÖRLÜK

Siber, bu bağlamda Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecinde güvenlik ve garantiler konusunda Kıbrıs Türk halkının, 1960 Anayasası’nda da mevcut olan Türkiye'nin garantörlük hakkının devamını istediğini belirtti.

Bugün dünyada yaşananların da uluslararası bir garanti formülüne güven duyulmasını engellediğini ifade eden Siber, bu yöndeki girişimlerinin Türk tarafınca kabul edilemeyeceğini bir kez daha vurguladı. 

02/12/2016 14:51
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Sibel Siber, TBMM’
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.