Şimdi de tüm Avrupa üniversitelerine gidecek öğrencilere engel çıkarılıyor…

ads ads ads ads
09/08/2021

ads

Ali Baturay Ali Baturay


   Bu ülkede yaşamak eziyet ama öyle söz olsun diye söylemiyorum, gerçekten eziyet…

   KKTC kurulduğundan beridir, adanın kuzeyine yönelik izolasyonlar, kısıtlamalar Kıbrıslı Türklerin yaşamına yığınla sıkıntı getirdi.

   Tanınmamışlıktan dolayı yıllardır bu halkın çekmediği kalmadı…

   Dünyadan koparılan, içine kapatılan, yığınla soruna maruz kalan Kıbrıslı Türkler, 2003’te sınır kapılarının açılmasıyla, dünyaya açılacak bir yol buldu, Kıbrıs Cumhuriyeti haklarını kullanıp, kişisel olarak AB vatandaşı oldu, az da olsa AB vatandaşı olmanın bazı avantajlarını kullandı…

   Peki sorunları son buldu mu? Tabii ki hayır? (Kötü yönetimden dolayı Kıbrıslı Türklerin zaten yıllardır çok sayıda sorunu var, biz dünyaya açılmadan söz ediyoruz…)

   Türk tarafı ile Rum tarafından yöneticiler her gerginleştiğinde, Kıbrıslı Türkler mağdur oldu.

   Bakın “her iki toplum” demiyorum, “Kıbrıslı Türkler” diyorum, çünkü mağdur olan ve mağduriyeti bitmek bilmeyen Kıbrıslı Türklerdir.

   Her gerginlik olduğunda Kıbrıs Cumhuriyeti makamları bir şeyleri Kıbrıslı Türkler için zorlaştırdı, daralttı…

    Bazı Kıbrıslı Türk makamlar, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti haklarını kullanmasından hep rahatsız oldu…

    Kimileri hamaset yaptı, milliyetçilik tasladı ama arka kapıdan kendi yakınlarının bazı Kıbrıs Cumhuriyeti haklarını kullanmasını da sağladı.

    Kıbrıs Cumhuriyeti makamları ise Kıbrıslı Türklere bazı hakları vermek için hiçbir zaman tam istekli olmadı ama uluslararası topluma karşı şirin görünmek, propaganda yapmak için tam olarak kaldırmadı da…

    Kuşkusuz Güney Kıbrıs’taki havaalanlarını kullanarak yurt dışına çıkmak, AB vatandaşlığı çerçevesinde gençlerimizin büyük paralar ödemeden Avrupa üniversitelerinde eğitim görmesi, Kıbrıslı Türklerin en fazla önemsediği avantajlar.

     Maalesef taraflar arasındaki gerginlikler, pandemi şartlarının da bahane edilmesiyle tam da bu hakları kullananları, kullanmak isteyenleri mağdur ediyor.

    Önce İngiltere’ye girişte KKTC aşı belgelerinin tanınmaması sorunu çıktı.

    Mayıs ayından beridir gündemde olan “aşı pasaportu” meselesinde Türk tarafı elini çabuk tutmadı, aşıların güneydekilerle uyumlaştırılması konusunda istekli olmadı, Kıbrıslı Türklerin aşı verilerini paylaşmak istemedi.

    Peki ne oldu? Tabii ki bu inat siyaseti gelip bizi vuruyor. İngiltere’ye gidecek, başta üniversite öğrencileri olmak üzere Kıbrıslı Türkler sorun yaşadı.

    Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı yetkililerine sorarsanız, “sorunun aşılmasına yönelik çalışmalar sürüyor” ya da “sorunun çözülmesi için elimizden geleni yapıyoruz” diyorlar… Zamanında yapma, yapmakta istekli olma, sorun ortaya çıkınca da “çalışıyoruz” de… Hiç inandırıcı değil…

    Ha İngiliz hükümetinin bu yaptığı doğru mu? İnsani mi? Tabii ki değil… Garantör ülke İngiltere’nin bunu yapmaması gerekiyor, üstelik AB’den çıkmış olan İngiltere’nin AB onaylı uçuş belgesi istemesi de tuhaf… Ancak biz elimizi çabuk tutsak böyle olmayacaktı…

    Tabii sorunlar bitmiyor… İngiltere’ye gidecek olanlar sorun yaşarken, şimdi de Güney Kıbrıs’tan yurt dışına çıkacak herkese engel çıkarılmaya başladı.

    Neymiş efendim? Güneyde hava yolu şirketleri Güney Kıbrıs’tan yapılacak PCR’ı kabul edecek, KKTC PCR’ları kabul edilmeyecekmiş.

   Al da bozdur… Güney Kıbrıs’a geçmek için KKTC’den PCR kabul ediliyor ama uçağa binerken aynı PCR kabul edilmiyor. Bu da iyi niyetli bir yaklaşım değil ama böyle olacağı da belliydi.

   Tabii yine aynı sorun. KKTC’nin aşıları Kıbrıs Cumhuriyetininkilerle uyumlaştırılsa yine bu sorun yaşanmayacaktı, şimdi güneyden geçip hangi ülkeye gidersen git, KKTC’nin “safepass”ı kabul edilmiyor Kıbrıs Cumhuriyeti’ninki isteniyor.

   Şimdi Kıbrıslı Türkler, yurt dışına çıkmak için Güney Kıbrıs’ta 50 Euro’ya PCR yaptırmak zorunda, ya da uçağa binerken 120 Euro verip hızlı test yaptıracak…

   Bu arada Güney Kıbrıs’ta yaş kâğıdı, kimlik kartı, pasaport veren daire, 2 Ağustos’tan itibaren online randevu zorunluluğu getirdi. Haberi olmadan gidenler, geri dönmek zorunda kalıyor. Duvara Türkçe bir yazı koydular ama randevu alırken sitede tüm yazılar Yunanca, bul bulabilirsen randevu bölümünü de al…

   Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Kıbrıslı Türklere yönelik işlemler zorlaştırılıyor, yavaşlatılıyor…

   İşte gerginlik siyasetinin sonuçları, Kıbrıs Türk tarafı, Rum tarafının canını yakarak, rahatsız ederek masaya getirecekmiş… Pek öyle olacak gibi görünmüyor, bedelini Kıbrıslı Türkler ödüyor.

   Siz onları rahatsız ettikçe onlar da Kıbrıslı Türkleri rahatsız ediyor, Kıbrıs Cumhuriyeti haklarını, AB haklarını engellemeye çalışıyor, zorluk çıkarıyor, can yakıyor.  

   KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, gerginlik dili kullanıyor, ayrılık dili kullanıyor, ırk üzerinden sözler söylüyor. Cumhurbaşkanı Tatar’ın Financial Times’a söylediği, “Onlar Yunan, onlar Hristiyan. Biz farklı bir ırkız. Türkçe konuşuyoruz, dinimiz İslam, vatanımız Türkiye…" sözlerine bakar mısınız? Yani “Kıbrıs’ta çözüm olmaz” demek istiyor, “çözümü unutun” mesajı veriyor. Halbuki tüm yaşadığımız sorunların anası Kıbrıs sorunu…

     Siz yönetenler gerginlik yaratırsınız, acısını da vatandaşlar çeker. Şimdi Avrupa’da eğitim gören, eğitim görecek olan çok sayıda Kıbrıslı Türk üniversite öğrencisi ve aileleri perişan…

    Güneye kadar gidip, kapı kapı dolaşıp aşı kartlarını uyumlaştırmaya çalışan çok sayıda kişi başarısız oldu.

    Tam bir eziyet… Ülkeyi kötü yönettikleri yetmezmiş gibi, Rum yöneticilerle giriştikleri restleşmelerle kendi halkını mağdur ediyorlar…

    Ne olacak değil mi? Kıbrıslı Türkler girmesinler Avrupa’ya, eğitim görmesinler Avrupa ülkelerinde, otursunlar oturdukları yere, sizin devletçilik oyununuzu izlesinler, siz koltukta oturmak için her türlü gevezeliği ve yalakalığı yapın, halkınız da mağdur olsun. Size de “bravo” dediklerini sanıyorsunuz.

    Bir yalanın içinde debelenip duruyorsunuz, halkınızı da perişan ediyorsunuz. Bu ülkede yaşamayı eziyete dönüştürüyorsunuz. Kıbrıs sorunu çözülmedikçe bu mağduriyetler çeşitli şekillerde karşımıza çıkacak…

09/08/2021 22:31
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ali baturay
MANŞETLER

HK Ali Baturay

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.