Simon Hughes çözüm konusunda iyimser konuştu

İngiltere Liberal Demokrat Parti Başkan Yardımcısı Simon Hughes temaslarını değerlendirdi

ads ads ads ads
30/05/2012

ads
Simon Hughes çözüm konusunda iyimser konuştu

İngiltere Liberal Demokrat Parti Başkan Yardımcısı Simon Hughes, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin yapılan çalışmaların sonuca çok yakın olduğunu ve yarıda bırakılmadan devam ettirilmesi gerektiğini belirterek, federal veya konfederal bir çözümün tüm Kıbrıslıların yararına olduğunu kaydetti.

Hughes, yaptığı görüşmelerden edindiği fikirle, Kıbrıs’ta iki toplum arasında bir anlaşmanın olacağı yönünde olumlu bakış açısına sahip olduğunu kaydetti.

Simon Hughes, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ziyareti ile KKTC’deki temaslarını tamamlamasının ardından DAÜ Sosyal Tesisleri’nde basın toplantısı düzenledi.

“İNGİLTERE KIBRIS’TA TARAF DEĞİL”

İngiltere hükümetinin Kıbrıs’ta taraf olmadığını ve iki topluma eşit mesafede bulunduğunu kaydeden Hughes, “Kıbrıs’la tarihi bağımız ve 1960’tan itibaren garantör ülke pozisyonumuz var. Bu nedenle benim yapmam gereken görev; ülkeme dönüp parlamentodaki arkadaşlarımı bilgilendirip, sorunun çözümü için İngiltere hükümetinin daha aktif olmasını sağlamaktır. Daha aktif olan bir İngiliz hükümeti bu konuya çok yardımcı olacaktır” dedi.

AB DÖNEM BAŞKANLIĞI ÇÖZÜM KONUSUNDA UMUTSUZLUĞA DÜŞÜRMEMELİ

Rum tarafının Temmuz ayında AB dönem başkanlığını devralacak olmasına değinen Hughes, “Gelecek aylardaki süreç bizi umutsuzluğa düşürmemeli, çözüme uzak olduğumuzu düşündürmemeli. Bu dönem ilişkilerin kesildiği veya çalışma yapmamızı gerektirmeyen bir dönem olmamalı” diye konuştu.

Hughes, önümüzdeki birkaç aylık sürede realist bir bakış açısına sahip olmak gerektiğini ve bunda da istikrarın önemli olduğunu vurgulayarak, süreçte ada dışında yaşayan Kıbrıslıların da sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

“ÇÖZÜM İKİ TARAIN DA ÇIKARINA”

Hughes, Adada ulaşılacak sonucun uğraşmaya değeceğini ve çabaların karşılığının alınacağını, adada yaşayan Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların barışçıl ve sabırlı insanlar olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Burada demek istemiyorum ki, bu sabır tükenecektir, ama yine demek istemiyorum ki, bu süreç sonsuza kadar gidecektir. Buradaki ivediliği anlıyorum. Sorunun çözümü iki tarafın da çıkarınadır. İyi tepkiler alıyorum. Eminim ki gelecekte tatmin edici sonuçlar alınacaktır”.

BM VE AB İKİ TARAFA DA EŞİT OLMALI

Hughes, BM ve AB’nin Kıbrıs’ta her iki tarafa da eşit olması ve her iki tarafın da AB’ye dahil olması gerektiğini vurguladı.

ERCAN HAVALİMANI’NI İKİ TARAFA DA EŞİT OLDUĞUM MESAJINI VERMEK İÇİN KULLANDIM

Simon Hughes, basın toplantısında “Ercan Havalimanı’nı bir mesaj vermek için mi kullandınız?” yönündeki soruya, bir çok kere Kıbrıs’ta bulunduğunu ve Güney’e yaptığı ziyaretlerde Larnaka Havalimanı’nı kullandığını, KKTC ziyaretinde de Ercan Havalimanı’nı kullanarak, her iki tarafa da eşit mesafede olduğu mesajını vermek istediğini kaydetti.

İZOLASYONLARLA BEDEL ÖDEMEK ZORUNDA DEĞİLLER”

Hughes, KKTC’ye uygulanan ambargolara ilişkin bir soruya verdiği yanıtta ise, “Liderlerin müzakerelerinden bir sonuç çıkmadı diye bedel ödemek zorunda değiller” dedi.

Kıbrıs Adası’nda bulunan herkesin eşit olduğunu vurgulayan Hughes, “Kıbrıs’ın iki tarafındaki liderler anlayacaklardır ki, izolasyonların çözümü onların elindedir. İzolasyonların çözümünün Güney’in de yararına olacağını görmeleri gerekir” dedi.

“DÜNYADA ÇÖZÜLMEYEN EN UZUN SORUN”

Kıbrıs adasının ikiye bölünmesinin ardından 50 yılı aşkın süre geçtiğini hatırlatan Hughes, “Halkların istekleri ve isteklerine aldıkları cevaplar eşit olmalıdır. Adada bulunan bir halk AB ve BM üyesi. Sorunun çözümü bir öncelik olmalı. BM’nin de dahil olduğu dünyada çözülmeyen en uzun sorun. AB içinde de şu anda çözülmemiş olan tek sorun budur” dedi.

Hughes, kendisinin ve arkadaşlarının konuya öncelik getirerek izolasyonların bitirilmesi için çözüm üreteceklerini ifade ederek, “ Bu yıllar sürmeyecek, sadece aylar sürecek” dedi.

Hughes, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olmaktan büyük onur duyduğunu belirterek , ziyaretinde hükümetin kendisine gösterdiği ilgiye de teşekkür etti.

30/05/2012 22:40
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kıbrıs konusu, Simon Hughes çözüm konusunda iyimser konuştu, Simon Hughes, DAÜ
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.