Sınav stresi olan öğrencilere öneriler

ads ads ads ads
27/04/2022

ads
Sınav stresi olan öğrencilere öneriler

Stresin öğrenilen bilgilerin sınav sırasında etkin biçimde kullanılmasına engel olduğunu belirten Eğitim Uzmanı Abdulkadir Özbek, sınav stresi olan öğrencilere kaygılarını yenmelerine yardımcı olacak çok önemli önerilerde bulundu.

Sınav stresi, öğrenilen bilgilerin sınav sırasında etkin biçimde kullanılmasına engel olan ve okul başarısının düşmesine yol açan yoğun kaygı durumudur. Aslında kaygının nedeni negatif heyecandır yani sınav sonucunun olumsuz olacağını düşünmekle ilgilidir. Öğrencinin endişeli veya depresif hissetmesine neden olabilir ve uyku veya yeme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkileyebilir.

İyi bir hazırlık şart

Kaygının en temel sebeplerinden bir tanesi dersler konusunda kendini yetersiz hissetmektir. O yüzden ilk adım iyi bir sınav hazırlığıdır ancak, buna rağmen kaygı olabilir. Onlar için de aşağıdaki tavsiyeleri dikkate almanız faydalı olacaktır.

Sağlıklı beslenmek önem taşır

Vücudunuzun düzgün çalışmasını sağlamak için yiyeceklerden aldığı besinlere ihtiyacı vardır. Yediğiniz yiyecekler hem duygusal hem de fiziksel olarak nasıl hissettiğinizi etkiler. Örneğin, çok fazla yağ veya şeker içeren yiyecekler, kendinizi ağır hissetmenize veya halsiz hissetmenize neden olabilir. Vücudumuz ihtiyaç duyduğu yakıta ve besin maddelerine sahip olduğunda, stres ve endişe duygularını yönetmeyi çok daha kolay hale getirir.

İyi uyuyun

Yatmadan önce gevşeyin. İyi bir uyku, öğrendiklerinizi hatırlamanıza yardımcı olur. Özellikle sınavlarınızdan önceki günlerde yeterince uyuyun.

Egzersiz yapın

Yürümek, koşmak ve yüzmek gibi fiziksel aktiviteler saatlerce sakin, zinde ve enerjik hissetmenizi sağlar. Bu yüzden zaman çizelgenize düzenli egzersizi de ekleyin.

Dikkat dağıtma stratejileri uygulayın

Stres topu kullanmak, sakız çiğnemek, su yudumlamak, bileğinizde elastik bant gibi oyuncaklar kullanmak veya oyun hamuruyla oynamak gibi stresli veya endişeli duygularınızı yönetmenize yardımcı olabilecek bazı dikkat dağıtma stratejileri kullanın.

Olumlu düşünceler ve ifadeler kullanın

“Başarısız olacağım” veya “bunu yapamam” gibi endişeli veya olumsuz düşünceleri, “bunu anladım” veya “elimden gelenin en iyisini yapacağım, biliyorum” gibi olumlu düşüncelerle değiştirin.

Rahatlama teknikleri uygulayın

Nefes egzersizleri kullanarak sınav stresini azaltabilirsiniz. Bu noktada diyafram nefes tekniğini mutlaka öğrenin. Örneğin, gözlerinizi kapatın ve üçe kadar sayarak nefes alın, nefes aldığınız sürenin iki üç katı kadar bir sürede nefesi içinizde tutun ardından 5-6 saniye boyunca da yavaşça nefesi verin ve ardından bunu birkaç kez tekrarlayın. Bu esnada diyafram kasınızı çalıştırmak için omuz ve göğüs kafesinizi oynatmadan sadece göbeğinizi şişirin. Birkaç dakika zaman harcayarak uygulayacağınız bu yöntem, vücudunuzun ve zihninizin gevşemesine yardımcı olur. Böylece konsantre olmak için daha iyi bir zihne sahip olursunuz.

Bir yakınınızla konuşun

Hala aşırı stresli hissediyorsanız, güvendiğiniz biriyle konuşun; bu ebeveyniniz, öğretmeniniz veya arkadaşınız olabilir. Güvendiğiniz biriyle konuşmak seni daha iyi hissettirebilir ve konuştuğun kişi olayları perspektife sokmana yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, şu anda işler yoğun görünse de sonsuza kadar sürmeyeceğini gözden kaçırmayın. Sınav stresi ve kaygısı duygularıyla başa çıkmak için sağlıklı ve olumlu çıkış yolları ve stratejiler bulmak, kendinizi daha fazla kontrol altında hissetmenize yardımcı olabilir.

27/04/2022 19:26
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Sınav stresi olan öğrencilere öneriler
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.