Sinyali çözmek için halktan yardım istediler

ads ads ads ads
25/05/2023

ads
Sinyali çözmek için halktan yardım istediler

Blim insanları türünün ilk örneği olan bir çalışmada, uzaylılardan Dünya'ya gönderilen bir mesajın simülasyonunu yaptı. Gizli mesaj, dünyadaki üç büyük teleskop tarafından 16 dakika içinde yakalandı. Araştırmacılar, "uzaylılardan gelen mesajın" kodunu çözmek için hakltan yardım istedi.

İnsanlar uzaylılarla iletişim kurmaya bir adım daha yaklaştı. ABD’deki SETI Enstitüsü, sbir Mars yörünge aracından gönderilen dünya dışı bir sinyalin simülasyonunu yaptı.

Bu kapsamda, radyo dalgaları uzayda ışık hızıyla yükseldi ve 16 dakika içinde üç büyük teleskop tarafından yakalandı.

Türünün ilk örneği olan bu tatbikat, bilim insanlarını dünya dışı varlıklar gezegenimizle temas kurduğunda olabildiğince hızlı harekete geçebilmesi için tasarlandı.

ABD ve İtalya'daki bilim insanları, mesajın radyo dalgalarının bölümler halinde bilgisayar ekranlarında belirmesiyle büyük sevinç yaşadı. Bilim insanlarının yanı sıra amatör radyo alıcıları kullanan kişiler de sinyali 8.4 gigahertz'de algıladı.

Mesajı, dünyanın dört bir yanındaki üç büyük teleskop iletiyi yakaladı: Kaliforniya'daki Allen Teleskop Dizisi (ATA), Batı Virginia'daki Green Bank Gözlemevi'ndeki (GBO) Robert C. Byrd ve kuzey İtalya'daki Medicina Radyo Astronomi İstasyonu.

Bununla birlikte araştırmacılar, sinyalin türünü ve içeriği de dahil olmak üzere çeşitli ayrıntıları gizli tuttuklarını açıkladı.

Bu gizliliğin nedeni ise kodlanmış radyo sinyalinin halkla paylaşılacak olması ve onlardan “uzaylılardan gelen mesajı” çözmelerinin istenecek olması.

Diğer taraftan sinyal, Dünya'dan ya da teleskop istasyonlarından duyulamıyor.

Yazılım mühendisi Victoria Catlett, “Bir radyo sinyali doğası gereği ses değil, ışık dalgasıdır. Radyo dalgaları tamamen yakalandıktan sonra, veriler halkın indirmesine olanak tanıyan bir isteme yüklenecek.” diye konuştu.

Uzmanlar, işlenen verilerin Breakthrough Listen Açık Veri Arşivi ve merkezi olmayan bir depolama ağı olan Filecoin ile işbirliği içinde güvenli bir şekilde depolayacaklarını belirtti.

Araştırmacılar, mesajın yüklenmesinin ardından SETI'nin sosyal medya platformlarında iki link paylaşacaklarını aktardı. Bilim insanları, halkın mesajı çözmek için iş birliği yapmalarını talep ediyor.

25/05/2023 21:58
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Sinyali çözmek için halktan yardım istediler
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.