Sivil Savunma ile AFAD 'Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı' icra ediyor

Tatbikat, merkez üssü Larnaka Körfezi olan ve 7.7 büyüklüğünde gerçekleşen deprem senaryosu kapsamında gerçekleştiriliyor

ads ads ads ads
07/12/2022

ads
Sivil Savunma ile AFAD 'Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı' icra ediyor

KKTC Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı (SSTB) ile TC İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinesinde “Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı” yapılıyor.

Tatbikat, SSTB ile AFAD arasında imzalanan “Afet ve Acil Durumlar Yönetimi Alanında İşbirliği Protokolü” çerçevesinde 7-8 Aralık tarihlerinde ülke genelinde kentsel arama, medikal arama kurtarma ve KBRN alanında icra ediliyor.

Merkez üssü Larnaka Körfezi olan ve 7.7 büyüklüğünde gerçekleşen deprem senaryosu kapsamında gerçekleştirilen tatbikat, 15 olaydan oluşuyor.

Tatbikatta, deprem nedeniyle meydana gelen geniş çaplı hasar sonrası, ulusal imkanların yetersiz kalmasıyla, uluslararası destek unsuru olarak AFAD ve TC Sağlık Bakanlığı UMKE ekipleri ülkeye gelerek, merkez üssü Lefkoşa ilçesi Metehan bölgesi olmak üzere Gazimağusa, Girne ve Güzelyurt ilçelerinde enkaza müdahale, arazide kayıp arama, ev yangınının söndürülmesi ve duman dolu odadan kurtarma, arazi yangınına müdahale, üst kattan kurtarma, KBRN uygulaması, kuyudan kurtarma ile trafik kazasına müdahale ve triaj uygulamaları yapılıyor.

-Metehan’da enkaza müdahale

Metehan’da uygulanan senaryo gereği deprem nedeniyle yıkılan evin enkazında mahsur kalan vatandaşların kurtarılmasına yönelik olarak Sivil Savunma ve AFAD ekipleri tarafından müdahaleye başlandı. Bu kapsamda oluşan enkaz alanının etrafında güvenlik tedbirleri alınarak, yüzeysel hızlı arama yapıldı. Hızlı arama faaliyeti sonunda tespit edilen 2 yaralı enkazdan kurtarılarak, yapılan ilkyardımın ardından helikopterle hastaneye sevk edildi.

-Yangına müdahale

Ayrıca artçı depremin ardından elektrik hatlarında oluşan hasar nedeniyle bir evde meydana gelen yangın, Sivil Savunma kadrolu personelinin müdahalesi ile söndürüldü.

Yangın sonucunda duman dolu odada mahsur kalan yaralılar kapalı devre solunum setleri ile donanımlı arama kurtarma personeli tarafından dışarıya çıkarılarak, ilkyardımı yapıldı ve hastaneye sevk edildi.

Metehan’da uygulanan senaryoyu Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Atilla Karaca ve AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu da takip etti.

-Karaca: “Uluslararası standartlarda bir tatbikat icra ediyoruz”

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Karaca yaptığı açıklamada, her zaman olduğu gibi en büyük güvencelerinin Türkiye olduğunu belirterek, senaryo esasına göre Türkiye’den çok büyük bir kuvvet geldiğini ve tatbikatın başladığını kaydetti.

Tatbikatın teknik kısmının da çok önemli olduğunu dile getiren Karaca, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ve AFAD Başkanlığı olarak çok tatbikat yaptıklarını ancak bu uygulamayı ilk defa gerçekleştirdiklerini vurguladı. Türkiye’den hareketinden itibaren uluslararası standartlarda bir tatbikat icra ettiklerini dile getiren Karaca, “İnşallah kazasız, belasız birlikte başarıyla tamamlayacağız” diye konuştu.

Tatbikatta, KKTC Sağlık Bakanlığı’ndan 1 ambulans ve 4 personel, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 helikopter ve 6 personel, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan ise 136 personel ve 28 araç, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı'ndan 125 personel ve 90 araç görev alıyor.

 

takHaber: Afet İlban      Fotoğraf: Hüseyin Sayıl

07/12/2022 15:34
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Sivil Savunma, AFAD, tatbikat,
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.