Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Fark Nedir?

ads ads ads ads
19/01/2023

ads
Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Fark Nedir?

Soğuk algınlığı, nezle veya bir diğer adı ile nazofarenjit, üst solunum yollarında (burun ve boğazda) oluşan viral bir hastalıktır. Genel olarak mevsim geçişlerinde ve ani ısı farklılıklarında etkisini gösteren soğuk algınlığı, grip ile karıştırılabilmektedir. Soğuk algınlığı gribe göre daha kolay atlatılabilir.

Kış aylarında sık olarak meydana gelen soğuk algınlığı; koronavirüsler, enterovirüsler ve solunum sinsisyal virüslerin sebep olduğu bir üst solunum yolu rahatsızlığıdır. Pandemi döneminin son zamanlarına doğru koronavirüs belirtileri ile de karıştırılmaktadır. Soğuk algınlığı problemi, çok daha kolay atlatılabilmektedir. İlave olarak soğuk algınlığı genellikle griple de karıştırılabilir. Bu iki hastalık arasındaki dikkat çeken fark, gripte burun akıntısı ve hapşırma yaşanır. Ayrıca gripte yüksek ateşlenme normal bir bulgu ilken soğuk algınlığında ara sıra yaşanır, baş ağrısı kemik ve kas ağrıları gripte yaşanabilir, soğuk algınlığında ise yoğun olarak görülmez. Soğuk algınlığı gribe göre daha kolay atlatılabilen bir rahatsızlıktır.

Soğuk Algınlığı ve Gribe Ne İyi Gelir?

Bu iki hastalık birbiri ile benzerlik gösterebilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik besinler tüketmek gerekir. Bu besinleri tüketmek daha hızlı iyileşmeyi sağlar. Ayrıca bulaşmayı engellemek ve daha hızlı iyileşmek için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Bu kuralları şu şekilde sıralayabiliriz; 

Soğuk algınlığı ve grip belirtilerini hafifletmek için ilk olarak evde bol bol dinlenmek gerekir. 

Bol su içmek ve C vitamini içeriği olan meyve ve sebzeler ile beslenmek ilk yapılacak şeylerden biridir. Bunun ile birlikte boğazı ısıtan sıcak bitki çayı içmek önemlidir.

Aile üyelerine bulaşmasını engellemek için biraz daha izole olmak, ortak kullanılan tuvalet ve lavabolarda temizliğe dikkat etmek gerekir. 

Hasta olan kişinin kaldığı odayı sık sık havalandırmak, nemlendirmek oldukça önemlidir. 

Bunlar ile beraber grip ve soğuk algınlığı varlığında normalden daha fazla beslenmeye özen gösterilmesi gerekir, besin ve besin gruplarından bazıları şu şekildedir;
C vitamini içeriği olan meyve sebzeler: Kış ve yaz meyvelerinin vazgeçilmezleri arasında bulunan; portakal, mandalina, greyfurt, kivi, muz, elma ve daha pek çok meyve tüketilebilir. Bunun ile birlikte; limon, kırmızıbiber yeşilbiber, domates, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası gibi besinler de tüketilebilir.
Nane limon: 2,5 çorba kaşığı kuru nane ile birlikte 2 bardak suyun içerisine kabuğu soyulmadan ufak parçalar şeklinde yarım limon ilave edilerek kaynatılır. Kaynadığı zaman süzülüp bardağa konulur, sıcak olarak içilebilir.
Zencefilli bal: 1,5 tatlı kaşığı bal ve 1,5 çay kaşığı toz halde zencefil karıştırılıp beklemeden tüketilir.
Boğaz pastilleri: Eczanelerde bulunabilen bu pastillerin, enfeksiyonlardan arındırmada etkisi fazlasır. Ağızda emilip, tüketimi sağlanabilir.
Tarçınlı ballı ılık süt: 1,5 bardak ılık sütün içerisine 1,5 tatlı kaşığı veya 1,5 yemek kaşığı bal ilave edilerek iyice karıştırılır, üzerine ise toz tarçın eklenerek tüketilmektedir. Sütün çok kaynar olmaması gerekir.
Limonlu ıhlamur: Demliğin içerisine ıhlamurun yaprakları eklenir. Daha sonra üzerine limonlar dilimlenerek ilave edilir. Daha sonra üstüne sıcak su ilave edilir ve 10 dakika demlenmeye bırakılır, sonrasında sıcak olarak içilebilir.
Tavuk ve paça çorbası: Sıcak olarak pişirilmektedir. Tavuk suyu çorba ve paça çorbası boğazı rahatlatır. Hastalığın belirtilerini hafifletir.
Bitki çayları: Bitki çayları soğuk algınlığı zamanlarında hastalığın ortaya çıkardığı belirtilerin geçmesine katkı sağlar.

Soğuk Algınlığı ve Grip Nasıl Ayırt Edilir?

Soğuk algınlığı/nezle ile grip arasındaki en belirgin fark; soğuk algınlığında burun akıntısının var olması, gripte ise genel olarak olmamasıdır. Bunun ile birlikte soğuk algınlığı gribe göre çok daha basit ilerleyen ve büyük riskler göstermeyen bir rahatsızlıktır. Uzman bir hekim tarafından muayene ile fark edilen bu durumu semptomlara bakıldığı zaman sizde fark edebilirsiniz;

Soğuk algınlığında ara sıra ateşlenme yaşanır. Gripte ise ateşlenme fazladır.

Soğuk algınlığında baş ağrısı yaşanmayabilir veya çok azdır. Gripte baş ağrısı yaşanır.

Soğuk algınlığı olan kişilerde boğaz ağrısı çok görülmez. Gripte yoğun olarak yaşanır.

Bedenin hemen hemen her yerinde ağrı, bitkinlik ve güçsüzlük gripte daha belirginleşir.

Burnun tıkanması soğuk algınlığında yaygındır. Gripte böyle bir belirti görülmeyebilir.

Soğuk algınlığında öksürük fazla olmaz, gripte ise yaygın olarak görülür. 

Soğuk algınlığı yüzünden meydana gelen komplikasyonlar daha azken grip daha önemli komplikasyonlara sebep olabilir.

Soğuk algınlığı için bir aşı yoktur, gribin vardır.

19/01/2023 15:37
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: soğuk algınlığı, grip
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.