Solyalı: UBP’li vekiller bu sefer de Tosunoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılmasını engelledi
12/06/2025












CTP Lefkoşa Milletvekili Ürün Solyalı, Ulusal Birlik Partili (UBP) milletvekillerinin, komitede Hasan Tosunoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılmasına karşı oy kullanarak, Tosunoğlu’nun yargı önüne çıkmasını engellemeye çalıştıklarını açıkladı.
Solyalı, aynı tavrın Emrah Yeşilırmak dosyasında da gündeme geldiğini belirterek, UBP’li vekillere, “bu kez adil olun, aynı hatayı yapmayın” çağrısında bulundu.
Solyalı’nın açıklaması şöyle:
“UBP, bu sefer de Sn. Hasan Tosunoğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılmasına karşı çıktı.
UBP'li Komite Üyelerinin yetkilerini aşarak kendilerini yine Mahkeme yerine koymak sureti değerlendirme yapması ve
Fasıl 154 Ceza Yasası’nın 100 ve 102A maddelerine aykırı “Zimmet”, 100 ve 104’üncü maddelerine aykırı “Menfaat Temini için Sahte, Gerçek Dışı ve Hukuka Aykırı Evrak Düzenleme, İmzalama”, 100 ve 102’nci maddelerine aykırı “Kamu Hizmetinde Görevli Kişinin İltimas Karşılığında Ödül Alması”, 100 ve 105’inci maddelerine aykırı “Görevi Kötüye Kullanma” suçları ile itham edilmek istenen Sn. Tosunoğlunun Mahkeme önüne çıkmasını engellemek için OY kullandı.
Kamu Kaynaklarının keyfi kullanılmaması adına ciddi olarak değerlendirdiğimiz bu meselede milletvekilinin Savunma hakkının aklanma hakkı ile birlikte ele alınması, hem Meclis’in saygınlığı hem de siyaset kurumunun güvenilirliği bakımından önemli değerler olduğunun tekrar altını çizmek isteriz.
Rapor önümüzdeki günlerde yine meclis gündeminde tüm detayları ile ele alınacak.
Son kararı Genel Kurul verecek.
Umut ederim ki Sn. Emrah Yeşilırmak'taki hataya bu sefer düşülmez.
Raporun bütünü Meclis Web sitesinde Komite Raporları bölümünden okuyabilirsiniz.”





