Sonbaharda hangi besinleri tüketmeliyiz?

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, sonbaharda tüketmemiz gereken besinler hakkında bilgi verdi.

ads ads ads ads
22/10/2021

ads
Sonbaharda hangi besinleri tüketmeliyiz?

Yapraklar sararıp dökülüyor, soğuk havalar kendini yavaş yavaş hissettirmeye başlıyor. Sonbaharda havaların bir soğuyup bir ısınması vücudu hastalıklara karşı açık hale getiriyor. Peki, sağlıklı ve keyifli bir sonbahar geçirmek için en çok hangi besinleri tüketmeliyiz? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, sonbaharda tüketmemiz gereken besinler hakkında bilgi verdi.

Balkabağı 
Sonbaharın simgelerinden biri haline gelen balkabağı bu mevsimin olmazsa olmazlarından. Birbirinden farklı yemekler, tatlılar yapabileceğiniz balkabağı, antioksidan özellik gösteren A, C ve E vitaminlerinden zengin içeriğiyle vücut direncini artırıyor ve hastalıklardan koruyor. Balkabağı içerdiği lutein, zeaksantin karotenoidleri, A vitamini içeriğiyle göz sağlığını geliştiriyor; yüksek lif içeriğiyle kabızlık problemini çözüyor.

Balık 
Sonbaharda haftada en az 2 defa sofralarınızda balığa yer açın. Omega-3, birçok sağlık faydasının yanında bağışıklık sistemini güçlendirici ve depresyonu önleyici etki gösterir. Balık, omega-3 içeriği sayesinde sonbaharda depresyona ve hastalıklara açık olanlar için ilaç gibi bir besindir.

Mantar 
Sonbaharın lezzetli sebzelerinden biri olan mantar, düşük kalori ve yüksek protein içerir. Mantar polifenoller, polisakkaritler, ergotionein, glutatyon, selenyum ve C vitamini gibi antioksidan bileşiklerden zengindir.

Bu biyoaktif bileşikler, kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Bununla birlikte, mantarın içeriğindeki polisakkaritler, prebiyotik görevi görerek bağırsaklardaki yararlı bakterilerin çoğalmasına destek sağlar.

Hünnap 
Sonbaharın gelmesiyle tezgahlarda yerini alan hünnap yüksek lif içeriğiyle sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur, kabızlığı önler ve bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasına destek sağlar.

Bununla birlikte, hünnap iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bu özelliğiyle sonbaharda grip, nezle gibi hastalıklara açık hale gelen vücudunuzun direncini artırır.

Pırasa 
Sonbaharla birlikte gelen ve kış aylarında tezgahların baş tacı olan pırasa, magnezyum ve A, C ve K vitaminleri için iyi bir kaynaktır. Kaempferol ve allisinden zengin içeriğiyle vücudu hastalıklara karşı korur. Kalp dostu bir sebze olan pırasa, kolesterolü ve kan basıncını düşürür.

Kızılcık 
Kızılcık, Eylül ayında çıkar ve Ekim ayına kadar devam eder. İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde oldukça önemli bir yeri olan kızılcık, zengin C, E vitaminleri ve kuersetin içeriğiyle cildi yaşlanmanın etkilerine karşı korur, kalp hastalıkları ve kanserle savaşır.

22/10/2021 13:24
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Aslıhan Küçük Budak, Sonbahar, besin, sağlık, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.