Stonehenge’in gizemi çözülüyor: Bronz Çağı döneminden kalma mezar bulundu

ads ads ads ads
06/02/2021

ads
Stonehenge’in gizemi çözülüyor: Bronz Çağı döneminden kalma mezar bulundu

Arkeologlar, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Stonehenge anıtın altına yapılması planlanan tünel projesi kapsamında kazılara başladı. Kimin tarafından yapıldığı henüz bilinmeyen 5 bin yıllık anıtın etrafında Bronz Çağı dönemine ait insan kemikleri, çanak ve çömlek gibi yemek pişirme aletleriyle C şeklinde küçük bir atölye bulundu. Araştırmacılar, yapılan son keşfin bilim insanları Stonehenge’ın gizemini çözmeye bir adım daha yaklaştırdığını söyledi.

Arkeologlar, İngiltere’deki 5 bin yıllık Stonehenge anıtına yapılması planlanan otoyol ve tünel projesi kapsamında kazılara başladı. 

1986 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilen, İngiltere'nin Wiltshire kenti Salisbury Düzlüğü'nde bulunan Stonhenge, her biri yaklaşık 4,1 metre  yüksekliğinde, 2,1 m genişliğinde ve yaklaşık 25 ton ağırlığında dikili taşlardan oluşan bir çemberden meydana geliyor. 

DERİ VEYA METAL İŞLEMEK İÇİN KULLANILABİLECEK YAPI KEŞFEDİLDİ

Wessex Archaeology tarafından yapılan yeni kazıda, 2 bin 500 yıl önce öldüğü düşünülen iki insanın kemikleri  ile küçük bir atölye bulundu. Arkeologlar C şeklindeki yapının ise etrafındaki hendeklerde çakmataşları bulunduğu ve bu durumun onun metal veya deri işleme gibi bir işlemin yapılması için kullanılmış olabileceğini söyledi.  

STONHENGE'Yİ İNŞA EDENLERİN KİMLİĞİNİ ÇÖZMEYE DAHA YAKINIZ

Bununla birlikte araştırmacılar, Stonehenge’ın güneyinde, muhtemelen taş çemberi inşa eden ya da onu ziyaret eden kişiler tarafından bırakılan neolitik yivli çanak ve çömlek parçaları buldu.

Kazıyı yöneten arkeolog Matt Leivers, "Bu bölgede binlerce yıl öncesinde yaşayan insanlara dair çok fazla kanıt bulduk.  Her parça bizi anıtı inşa eden kişilere biraz daha yaklaştırıyor” ifadelerini kullandı.

İNGİLİZ HÜKÜMETİ TARİHİ ANITA OTOYOL PROJESİNİ ONAYLADI

Diğer taraftan, İngiliz Hükümeti, Stonehenge Dünya Mirası Alanı’nın altına dört şeritli bir otoyol tüneli inşa etmek üzere geçen yılın Aralık ayında  tartışmalı bir planı onayladı. Yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğundaki tünel ve yakınındaki yollar, trafik sıkışıklıkları ve uzun gecikmeleriyle ünlü, ikonik taş daireye endişe verici derecede yakın olan dar A303 otoyolunu iyileştirmek için oluşturulan 2,2 milyar dolarlık bir projenin parçası olarak hayata geçti.

Arkeologlar, Stonhenge ve çevresindeki keşfedilmemiş eserlere zarar verebileceğinden endişe ettikleri için projeye şiddetle karşı çıkıyor. Bununla birlikte, doğaya sevgiyi ve saygıyı teşvik eden bir inanç olan, bu nedenle alanı kutsal kabul eden druidizmin günümüzdekİ taraftarları da projenin gerleşmesini istemiyor.  Ancak projenin destekçileri, tünelin manzarayı orijinal haline geri döndüreceğini ve turistlerin deneyimini iyileştireceğini iddia ediyor.

TÜNELİN İNŞATINA 2023 YILINDA BAŞLANACAK

Arkeolojik kazıların bir sonraki aşaması ise bu yılın sonlarında başlayacak ve yaklaşık 18 ay sürecek. Çalışmaya 150'den fazla arkeolog  dahil olacak. Tüneldeki inşaat çalışmalarının ise 2023 yılında başlaması bekleniyor.

 

06/02/2021 09:46
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Sanat, Arkeoloji, Dünya, tarih, İngiltere, Stonehenge, Bronz Çağı
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.