Stres kilo aldırır mı?

ads ads ads ads
29/07/2019

ads
Stres kilo aldırır mı?

Birçok sorunda olduğu gibi stresin reçetesinin de doğada saklı olduğunu ifade eden Diyetisyen Gülay Kızıl, gün içerisinde insanların evde, okulda ve iş yerlerinde stres altında kalabildiğini ve bunun da duygusal açlığı neden olabileceğini söyledi.

Potasyum minerali bakımından çok zengin olan muz, böbrek hastalarının çok da tercih etmemesi gereken bir besindir. Bunun dışında muz uyku kalitenizi arttırarak dolaylı yoldan da mutluluğunuza katkı sağlayabilir. Gece uyumadan önceki son ara öğününüzü bir porsiyon muzla yaptığınız zaman uyku kalitenizi arttırarak daha mutlu olmanız mümkün.

Süt ürünleri de muzda olduğu gibi triptofan aminoasiti bakımından çok zengin bir besin grubudur. Bunun dışında stresle ve açlıkla da savaşmanızı kolaylaştıracak bir besin grubudur. Günde mutlaka 2 porsiyon kadar süt ve süt ürünleri alınması gerekir. Aynı zamanda kalsiyum, D vitamini, B12 vitamini yönünden de çok zengin olduğu için kemik sağlığımızı korumamıza yardımcı olacaktır.

Somon balığı dünyanın en iyi antidepresanlarından biri olarak kanıtlanmış omega3 bakımından çok zengin bir besindir. Günlük düzenli olarak omega 3 yağ asidi tüketen bireylerin stres seviyesi çok düşük bulunmuşken zihinsel aktiviteleri ise tam tersine çok yüksektir. Bununla beraber sadece somon balığı değil omega 3 içeriği çok yüksek olan ve bize mutluluk verebilecek diğer iki besinde uskumru ve ton balığıdır.

Triptofan aminoasidi içeriğiyle öne çıkan bir diğer meyvemiz incirdir. İncir size mutluluk verirken aynı zamanda cilt sağlığımızı korur ve bağırsak hareketlerimizi arttırır. Burada dikkat etmemiz gereken nokta glisemik indeksi çok yüksek bir meyve olan inciri diyabet hastalarnın porsiyon kontrolünü göz önüne alarak tüketmesi gerekir.

Kuşkonmaz folik asit ve triptofan içeriği çok yüksek bir sebzedir. Folik asidin depresyonu önleyici etkisi kanıtlanmıştır ve folik asit birçok antidepresanın içeriğinde kullanılır. Kuşkonmazın bunun dışında vücudumuzda önemli iki etkisi daha vardır. İdrar söktürücü ve ödem atmanıza da yardımcıdır. Bir yandan kendinizi mutlu ederken öbür taraftan vücudunuzdaki ödemi kuşkonmaz yiyerek uzaklaştırabilirsiniz.

Yoğurt içerisinde bulunan koenzim dediğimiz yapılar yağ yakımını sağlarken bir yandan da sindirim sisteminizdeki aktiviteleri hızlandıracaktır. Bağırsak sağlığımızın mutlulukla direkt ilişkili olduğunu hiçbir zaman unutmayıp günde mutlaka 2 su bardağı kadar yoğurdu diyetinize eklemeniz gerekir.

Soya fasulyesindeki çözünür lif, folik asit ve omega3?ü mutluluğun anahtarı olarak nitelendirebiliriz. Folik asit aynı zamanda lif içeriğinden ötürü prostat ve meme kanserine karşı koruyucudur.

Güne, güzel başlamak ve duygusal açlığı bastırmak için mutlu bir kahvaltı sofrası öneren Kızıl, "Bize daha çok mutluluk hissi verecek bir kahvaltı örneklendirmek gerekirse, güne bir su bardağı süt, bir porsiyon muz, bir yemek kaşığı yulaf ezmesi ve iki adet tam ceviz içiyle hazırlanmış bir karışımla serotonin seviyenize pik yaptırarak duygusal açlığınızı yatıştırabilir ve güne çok daha mutlu başlayabilirsiniz. Bunların dışında brokoli, kabak çekirdeği, ısırgan otu, ceviz, ıspanak, midye de serotonin seviyenizi yükseltecek ve duygusal açlığınızı yatıştıracak besinlere örnektir" ifadelerini kullandı.

29/07/2019 09:08
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Stres, kilo, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.