Sucuoğlu: Turizm çökerse 50 sektör de bundan etkilenecek

“Teşvikler ödenmiyor”

ads ads ads ads
05/03/2019
HK

ads
Sucuoğlu: Turizm çökerse 50 sektör de bundan etkilenecek

Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa milletvekili Faiz Sucuoğlu, “Altın yumurtlayan tavuğun başı kesildi, kesiliyor” dedi. Sucuoğlu, “Sektör çöktüğü zaman oluşacak olan çığın neleri altında bırakacağının kimse farkında değil” ifadelerini kullandı.

Sucuoğlu, Cumhuriyet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, turizm sektörünün içinde bulunduğu sıkıntıya değindi. Sucuoğlu, turizm sektör temsilcileri KTOB ve KITSAB’un ilk kez bu kadar kapsamlı ve detaylı bir basın toplantısı düzenleyerek “imdat” dediklerini anımsattı.

Turizmde acente sahiplerinin durdukları yeri dahi göremeyecek durumda olduğuklarına vurgu yapan Faiz Sucuoğlu, turizm sektörünün çökmesi halinde bundan direk veya indirek en az 50 sektörün etkileneceğine işaret etti. Özellikle son 6 altı aydır frenin patladığını ve yokuştan aşağıya doğru gittiğini dile getiren Sucuoğlu, “ Frene basacak herhangi biri yok ve bu otobüs son sürat denize doğru gidiyor” dedi.

Konuşmasında teşvikler konusuna da değinen Faiz Sucuoğlu, teşviklerin 2010 yılında KKTC’ye turizm sektörüne uygulanan ambargoları kırmak; turizmcinin elini güçlendirmek için ortaya konan ve büyük bir başarı öyküsü olan bir atılım olduğunu anımsattı.

“Teşvikler ödenmiyor”

Sucuoğlu, 2010 yılından bu yıla kadar da beklenilenin de ötesinde artı getiren bir katkı sağlandığını ancak, son bir buçuk yıldır teşviklerin çok azının ödendiğini ifade etti. “Son bir yıldır tek bir euro ödenmemiştir” diyen Faiz Sucuoğlu, bunun neden önemli olduğunu şöyle anlattı: “Çünkü, yerli tur operatörleri ve turizm şirketleri antlaşma yaptıkları zaman, kendi yabancı tur operatörlerine siyasi nedenlerden dolayı ödemelerini büyük oranda peşin yapıyorlar ve bu teşvikleri bekliyorlar” UBP Lefkoşa milletvekili Faiz Sucuoğlu, turizmcilerin bu teşvikleri almadıkları zaman bu ödemeleri ceplerinden yaptıklarını ve bunun da ekonomik olarak kendilerini zora soktuğunu anlattı.

Şu anda gelinen noktanın hiç de iç açıcı olmadığına vurgu yapan Faizoğlu, KKTC’nin 25 dolar teşvik verdiğini ve 800 dolar getiri elde ettiğini ortaya koyarak, bir yıldır ödenmeyen teşvikle bıçağın kemiğe dayandığını vurguladı.

Turizm sektör temsilcilerinin de dün gerçekleştirdikleri toplantıda bıçağın kemiğe dayandığını açıkça ortaya koyduklarını anımsatan Sucuoğlu, büyük emeklerle bu noktaya getirilen turizm sektörünün kötüye doğru gittiğini söyledi. Sucuoğlu, “Altın yumurtlayan tavuğun başı kesildi, kesiliyor. Sektör çöktüğü zaman oluşacak olan çığın neleri altında bırakacağının kimse farkında değil” dedi.

Faiz Sucuoğlu, turizmcilerin 80-90 milyon tl alacağı olduğunu ve bu kişilerin bu parayı yabancı tur operatörlerine kendi ceplerinden ödediğini anımsattı. 2019 yılına bakıldığı zaman Türkiye’den gelecek olan turistlerde de %15’lik bir azalma görüldüğünü ifade eden Faiz Sucuoğlu, acentelerle işbirliği yapılmadan Turizm Bakanlığı’nın tanıtım için çıktığı reklamların başarısız olduğunu da dile getirdi.

05/03/2019 15:02
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: faiz sucuoğlu, turizm, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.