Suna Atun 9. Ölüm Yıl Dönümünde Unutulmadı

ads ads ads ads
29/09/2022

ads
Suna Atun 9. Ölüm Yıl Dönümünde Unutulmadı

İZ BIRAKANLAR/ Gülten ÖZYAKUP SEZGİN

“Ben Mağusa aşığıyım” cümlesiyle tanınan, kentin gelişmesi için büyük çaba harcayan, birçok sosyal sorumluluk projesinde yer alan unutulmaz bir kişi…

Suna Atun

KENDİNİ MAĞUSA’YA ADADI… 2013 yılında hayatını kaybeden, kendini Mağusa sevdalısı olarak tanımlayan Suna Atun, Mağusa’yı her yönüyle geleceğe taşıma hedefindeydi. Tarih boyunca önemli bir kent olan Mağusa, Suna Atun’un çabalarıyla kimliğini zenginleştirdi. Atun, Kıbrıs Türk Hava Kurumu, eski Mağusa’yı Koruma ve Yaşatma Derneği, SAMTAY Vakfı ve KIBATEK Vakfı’nın kurucularındandır.

   Kendini “Mağusa aşığı” olarak tanımlayan Suna Atun, Mağusa’yı her yönüyle geleceğe taşıma hedefindeydi. Tarihsel dokusu, zengin kültürel yapısı ve liman kenti konumuyla tarih boyunca önemli bir kent olan Mağusa, Suna Atun’un çabalarıyla kimliğini zenginleştirerek, Kıbrıs’ın kültür dünyasına damgasını vurmaya başladı.

   Atun, 21 Ocak 1949’da Larnaka kazasına bağlı Vuda köyünde dünyaya geldi.

   Öğretmen olan babasının Mağusa’ya atanmasıyla ailesi, 1955’den itibaren Mağusa’ya yerleşti. Yaşamı boyunca kültüre ve çevreye düşkün babasının etkisinde kaldı.

   Ortaokul ve lise eğitimine Namık Kemal Lisesi’nde devam eden Suna Atun, üniversite eğitimine de devam ederek, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu.

   1971 yılında Çocuk Esirgeme Kurumu’nda çalışmaya başlayan, çevre ve toplum sorunlarına duyarlı olan Suna Atun, Kıbrıs’ın zorlu ekonomik koşullarında, okullardaki ve köylerdeki yoksul çocuklara yardım etmeyi hedefleyerek, sayıları artan annelere kolaylık sağlamak amacıyla bir kreş açtı ve bu kuruluşta 1990 yılına kadar çalıştı.

   Atun, Kıbrıs Türk Hava Kurumu kurucuları arasında da yer aldı. Çocuklarının eğitimi sayesinde okul aile birliklerinde etkin görevler alan Atun, başkanlık yaptığı dönemde dört okul aile birliğini bir federasyon çatısı altında birleştirmeyi hedefledi ancak proje, çeşitli sorunlar nedeniyle gerçekleşemedi.

   Tüm yaşamını “en büyük aşkım” dediği Mağusa’da geçiren Atun, 1998’de kendi gibi Mağusa aşığı arkadaşlarıyla eski Mağusa’yı Koruma ve Yaşatma Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. Derneğin başkanlığına getirilen Atun, bu tarihten itibaren bütün ilgisini Mağusa’ya yöneltti. Mağusa’nın yaşatılırken korunması gerektiğini anlatan Atun, Kaleiçi’nin sevgi ve ilgiye muhtaç olduğunu her zaman vurguladı.

   Suna Atun, 21 Ocak 2001 tarihinde ‘dünümüzü araştırarak bugüne, dün ve bugünü de yarınlara taşımak’ düşüncesiyle bir aile vakfı kurdu.

   Suna ve Ata Atun, Mağusa Tarihini Araştırma ve Yazın (SAMTAY) olarak isimlendirilen vakıf, genelde Kıbrıs’a, özelde de Mağusa’ya hizmet için kuruldu. Kurucuları arasında yer alan Bülent Fevzioğlu ile birlikte uyumlu çalışmalar gerçekleştiren Suna Atun, ömür bırakana kadar vakfın başkanlığını da yürüttü. Mağusa’nın geçmişini yansıtan dokuz karelik bir albüm çalışmasıyla yazın alanına giren SAMTAY Vakfı, Suna Atun için hayatının amacı oldu. Atun, vakıf tarafından Mağusa için yapılan çalışmaların gelecekte Kıbrıs için de gerçekleştirilmesi umudunu taşıdı.

   Atun, dünyadaki Türk dilini konuşan milletlerin kaynaşmasını hedefleyen KIBATEK Vakfı’nın da kurucuları arasında yer aldı. KIBATEK Vakfı ile Makedonya, Kırım ve Kazakistan’da çeşitli çalışmalara katılan Atun, ulusal ve uluslararası birçok sempozyuma katılarak, Kıbrıs Türk kültür ve tarihiyle ilgili konuları ele aldı.

   Kıbrıs ve Kıbrıslı kültür-sanat insanlarıyla ilgili bildiriler sunan Atun, tüm çalışmalarından dolayı Kadın Araştırmaları Merkezi (KADEM) tarafından yılın başarılı kadın ödülüne layık görüldü.

   Atun, yurtiçi ve yurtdışında sempozyumlara katılarak Kıbrıs Türk kültürü üzerine bildiriler sundu. Atun ayrıca Doğu Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde ‘Kıbrıs Türk Edebiyatı’ dersi okutmanlığı görevinde bulundu.

   Atun, birçok kitap kaleme aldı. En son çıkarttığı kitabı 2009’da ‘Kıbrıs Türk Edebiyatı’ olan Atun, hazırladığı ancak yarım kalan “Eşref Çetinel'in Anılarından 'Mağusa'da İz Bırakanlar” kitabı, 2013 yılında hayatını kaybetmesinin ardından 2014 Ocak ayında çıktı.

Yazdığı kitaplar

   Suna Atun’un kaleme aldığı kitap şöyle:

* Mağusa Haritasında Yüzlerinin ve Yüreklerinin İzdüşümleri Kalmış 116 İnsan (Biyografiler), Ocak 2001 (Bülent Fevzioğlu ile) * Kıbrıs Türk Halk Edebiyatı’nda Destanlar ve Ağıtlar Üzerine Bilgiler - Belgeler - Araştırmalar Cilt 1, II, III, (2001-2002-2003) (B. Fevzioğlu ile)
* Kıbrıslı Türklerde Sportif Etkinliklerin Başlangıcı ve Kıbrıs Türk Futbolundan Tarihsel Kesitler, Çalışma, Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor Bakanlığı Yayını: 2003. (B. Fevzioğlu ile) *Kıbrıs Türk Edebiyatı’nda Öykü’nün 107 Yıllık Kronolojik – Antolojik Tarihsel Süreci Cilt: 1, II, III, (2004, 2007, 2008) (B. Fevzioğlu ile) * Kıbrıs Türk Hiciv Şiiri Antolojisi (1834-2004), 2005 * Kıbrıs Kültürü Üzerine Belge ve Bildiriler (1), 2008


Yayıma Hazırladığı Kitaplar: *Kıbrıs Türk Edebiyatı’nda Öyküleri ile Samet Mart (Sacit Tekin) 2007.

*Mermer Kadın (roman, 1949) Hikmet Afif Mapolar. 2007 * Aşk Vadisi (roman, 1950) Hikmet Afif Mapolar, 2008.

 

29/09/2022 11:15
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Suna Atun 
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.