Surlariçi boşalıyor mu?

Surlariçi’ndeki esnaf ve ev sahipleri Türkiyeli işçilerin gidişinden rahatsız.

ads ads ads ads
29/02/2012
Duygu ALAN- Havadis

ads
Surlariçi boşalıyor mu?

Surlariçi’ndeki esnaf ve ev sahipleri Türkiyeli işçilerin gidişinden rahatsız. Gidiş en fazla Surlariçi’ni etkiledi

İŞSİZLİK VE HAYAT PAHALILIĞI... İnşaat sektöründe yaşanan durgunluk, peşi sıra diğer sektörleri de etkiledi. Ekonomik kriz nedeniyle firmalar ayakta kalabilmek için çalışan sayısını azalttı. Bunun üzerine bir de hayat pahalılığı eklenince, ekmek parası için Türkiye’den KKTC’ye gelen işçilerin bir kısmı gerisin geriye kaçtı

SURLARİÇİ BOŞALDI... Ülkede yaşam koşullarının ağırlaşması nedeniyle Türkiye’den KKTC’ye gelen işçi sayısının azalması en fazla Lefkoşa Surlariçi’ni etkiledi. İşçi ailelerinin kiraladığı evler boşaldı. Bir dönem adım başı rastlanan işçi yatı evi veya pansiyonlar bir bir kapanıyor. Sokakları çocuk sesleriyle cıvıl cıvıl olan eski Lefkoşa’da şimdi sessizlik hakim

TÜRKİYE’DEKİ KOŞULLAR... Lefkoşa Surlariçi’ndeki esnaf Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişimin ve gelişen yaşam koşullarının da göçü hızlandıran bir unsur olduğunu belirtiyor. Geçmişteki günlere özlem duyan pansiyon sahipleri ise çalışma izinlerinin de işçi akışı üzerinde olumsuz bir etken olduğu kanısında


Lefkoşa Surlariçi bölgesinde yaşanan insan yoğunluğu şimdilerde yerini koca bir boşluğa bıraktı. KKTC’de kazandıkları para ile geçimlerini sağlayamayan birçok Türkiyeli işçi, ülkesine kesin dönüş yaptı.
İşçilerin adayı terk etmesiyle birlikte bölgede sosyal yapı bozuldu, ekonomik çöküş yaşandı.
Surlariçi’ndeki birçok ev boşalırken, yıllarca bekar işçilere ev sahipliği yapan zamanın en gözde pansiyonları da birer birer kapandı.
Ayrıca, işçilerin göçünden olumsuz etkilenen sadece pansiyonlar ve ev sahipleri olmadı. Bölgede faaliyet gösteren, terzi, kasap, mahalle bakkalları, manav gibi birçok küçük işletme de işlerinin işçi nüfusunun azalmasına paralel olarak günden güne düştüğünden yakındı.
Surlariçi’nde faaliyet gösteren esnaf ve bazı mahalle sakinleri, göçün nedeninin Türkiye’deki ekonomik ve sosyal yapının KKTC’ye oranla eskisinden daha iyi hale gelmesinden kaynaklandığını belirtti.
Bölge halkı, işçi nüfusun azalmasının diğer bir nedeninin de son yürürlüğe giren Af Yasası’na bağlı olarak, aftan yararlanmak için adadan çıkış yapan işçilerin işverenlerinin öz izin yapmamasından ötürü ülkeye geri dönememesinden ileri geldiğini savundu.

Hamitoğlu: “Pansiyonlar boşalmış”
Surlariçi Yenicami Muhtarı Ayşen Hamitoğlu, Yenicami Mahallesi’nde ikamet eden kişilerin yıllardır değişmediğini belirterek mahalleye yeni göçlerin de olmadığını belirtti. Hamitoğlu, aldığı duyumlara göre, KKTC’deki yaşam koşulları nedeniyle Surlariçi bölgesinde ikamet eden birçok işçinin ailesi ile birlikte ülkelerine kesin dönüş yaptığını söyledi.
Ayşen Hamitoğlu şöyle dedi: “Benim mahallemin sakinleri yıllardır aynı kişilerdir. Ancak duyumlarıma göre, diğer mahallelerde oturan ve KKTC’ye işçi olarak gelen birçok aile KKTC’deki hayat pahalılığı ve yaşam standartları nedeni ile ülkesine geri dönmüş. Geçtiğimiz günlerde yine mahallemden bir vatandaşla sohbetimizde bu konu geçti. Türkiyeli bir işçi ülkesine kesin dönüş yapmış ve bahse konu kişiye, kendi ülkesinde yaşam koşulunun ve ekonomik durumunun KKTC’ye oranla çok daha iyi olduğunu söylemiş. Orada maddi-manevi daha mutlu olduğu için de KKTC’ye geri dönmeyi düşünmüyormuş. Öte yandan yine duyumlarıma göre, eskisi gibi müşterisi olmayan birçok pansiyon kapanırken bazıları da ekonomik sıkıntıdaymış.”

Asi: “Surlariçi’nde in cin top oynamaya başladı”
Surlariçi bölgesinde ikamet eden aynı zamanda yıllardan beri burada terzilik yapan mahalle sakinlerinden Suphi Asi, Surlariçi’nin her geçen gün biraz daha tenhalaşmaya başladığını söyleyerek, “Eskiden bölgede insanlar üst üste yaşarken şimdilerde in cin top oynamaya başladı” dedi.
Bölgedeki sessizliğin nedeninin işçi kesimin ülkesine kesin dönüş yapmış olmasından kaynaklandığını belirten Asi, “İşçi kesimi için KKTC’de yaşam koşulları ve hayat pahalılığı sorunu aşılmaz dağ haline geldi. Dolayısıyla, buradaki işçi aileler de birer birer ülkelerine geri döndü. Eskiden iğne atsan yere düşmeyecek kadar insanla dolu olan Surlariçi, şimdilerde sessizliğe büründü. Herkes gitti, evler boşaldı” dedi.

Kaştaş: “KKTC’de yaşam artık çok güç”
Yaklaşık 6 yıldır KKTC’de yaşayan Hatice Kaştaş, ülkede yaşam koşullarının ekonomiye bağlı olarak fazlasıyla zorlaştığını belirterek, hayat pahalılığına oranla aldıkları maaşlarla geçinemez hale geldiklerini söyledi. Türkiye’den uzun yıllar önce KKTC’ye çalışmak için gelen birçok ailenin bu nedenlerden ötürü ülkesine kesin dönüş yaptığını söyleyen Hatice Kaştaş, “Aynı sıkıntı benim ailem için de geçerli, o nedenle biz de ülkemize kesin dönüş yapmayı düşünüyoruz” dedi.
Hatice Kaştaş, şöyle konuştu: “Surlariçi’nde eskisi kadar Türkiyeli nüfus kalmadı. İşsizlik, emeğinin karşılığını alamama, yatırımların yapılmaması, hayat pahalılığı ve asgari ücretin yetersizliği derken ülke yabancı işçiler için yaşanılır olmaktan çıktı. Bu nedenle birçok aile ülkesine döndü. Ben ve eşim de aynı maddi sıkıntılardan ötürü, ülkemize geri dönmeyi düşünüyoruz.”

Önen: “Türkiye daha cazip”
Surlariçi’nde ikamet eden Ayten Önen, Türkiye’de maaşların ve yaşam standartların daha iyi olmasından ötürü KKTC’deki birçok Türkiyeli işçinin memleketine geri dönüş yaptığını belirtti.
KKTC’nin cazibesini yitirdiğini söyleyen Önen, işçi kesim için şimdilerde Türkiye’nin daha cazip olduğunu kaydetti. Önen, “Duyduğuma göre, sadece Surlariçi’nde değil, ada genelinde bir geri dönüş söz konusu. Birçok aile ekonomik ve sosyal nedenlerden ötürü ülkesine, memleketine geri dönüyormuş” dedi.

Aydın: “İflas ettik”
Surlariçi bölgesinde bulunan İstanbul Pansiyon çalışanı Bişer Aydın, pansiyonun vergiden de düşürülerek tamamen kapandığını belirtti. Yaklaşık 2 yıldan buyana tek bir kişinin dahi pansiyona uğramadığını söyleyen Aydın, şöyle dedi: “Eskiden pansiyonun çalışanlarındandım fakat pansiyon işletmeye kapatılınca pansiyon sahibinin bakıcısı olarak işe devam ettim. Çok değil daha birkaç yıl öncesine kadar buralarda iğne atılsa yere düşmezdi, müşteriler pansiyonda yer bulamazdı. Yan tarafta ucuz telefon görüşmesi yapılırdı, bir kişinin 2 saat telefon sırası beklediği olurdu. O günlerden eser kalmadı. Öyle ki, işsizlikten pansiyon iflas etti, vergiden düşürdük. Türkiyeli işçiler buradaki ekonomik koşullardan ötürü ülkesine geri döndü, Surlariçi esnafı battı. Çünkü artık Türkiye’de gerek ekonomik, gerekse sosyal durum tamamen iyileşti. Hal böyle olunca da KKTC’de zor şartlarda yaşayan işçi kesim memleketine döndü.”

Deniz: “İki pansiyon birden battı”
Surlariçi sakinlerinden Şakir Deniz, çalışma izinlerinden dolayı, KKTC’de ikamet eden işçilerin büyük bir kısmının ülkesine kesin dönüş yaptığını belirterek bu durumun bölge esnafını olumsuz etkilediğini kaydetti. Deniz, “Son çıkan aftan sonra birçok kişi KKTC’ye geri dönemedi, kalanlar da ekonomik ve sosyal nedenlerden dolayı, ülkesine kesin dönüş yaptı. KKTC eski albenisi kaybetti. Çünkü, hayat pahalılığı artık hat safhaya ulaştı. Tabi bu göçler gerek mahalle sakinlerini gerekse bölge esnafını olumsuz etkiledi. İnsanlar eşinden dostundan, komşusundan ayrıldı. Giden nüfus esnafın kaybı oldu. Yeni gelenler de olmayınca bir zamanların en gözde pansiyonlarından Taç Pansiyon ve Ada Pansiyon başta olmak üzere birçok pansiyon iflas etti” dedi.

29/02/2012 08:43
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
TAGS: Surlariçi
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2019 Digihaber Portal Services Ltd. Haber Kıbrıs.