Susuz kalmanızın 5 sürpriz nedeni

ads ads ads ads
22/01/2018

ads
Susuz kalmanızın 5 sürpriz nedeni

Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ı sudan oluşur. Eğer bu suyun yüzde 1,5’ini bile kaybederseniz, duygu durumunuzda, enerji seviyenizde ve bilişsel işlevlerinizde düşüş başlar. Bu nedenle susuzluğunuzu en kısa sürede gidermeniz gerekir. Ancak sizi neyin susuz bıraktığını bilmiyorsanız farkına varmakta da zorluk çekebilirsiniz. Eğer aşağıdaki durumlardan birini yaşıyorsanız vücudunuzun susuz kalma olasılığı yüksektir ve bol bol sıvı tüketmeniz gerekir.

Diyabet

Şeker hastası olan insanlar –ve bu hastalığa sahip olduğunun farkında olmayan insanlar- dehidrasyon için risk taşırlar. Kandaki şeker seviyeleri çok yüksek olduğunda idrar çıkışı yoluyla vücuttaki kandaki glikoz atılmaya çalışılıyor. Bu nedenle kişi daha fazla tuvalete gidiyor ve bu da dehidrasyona neden oluyor. Eğer diyabet hastasıysanız ve sık sık idrara çıkıyorsanız kan şekerinizi kontrol altına almak için doktorunuzla mutlaka görüşmeniz gerekir.

Diyabet

Regl dönemi

Şu anda regl döneminde misiniz? O halde hemen kalkın ve birkaç bardak su için. Uzmanlar östrojen ve progesteron hormonlarının vücutta dehidrasyon seviyelerini etkilediğini ve PMS dönemleri dâhil bu süreçte bol bol su içilmesi gerektiğini söylüyor. Özellikle ağır kanaması olan kadınların susuzluk yaşama riskleri daha fazla oluyor. Bu nedenle söz konusu zamanlarda suyu elinizden eksik etmemelisiniz.

Regl dönemi

İlaç kullanımı

Reçetenizdeki ilaçları aldığınızda prospektüslerini kontrol edin ve diüretik etkisi olup olmadığına bakın. Eğer söz konusu ilaçlar idrara çıkışınızı artırıyorsa dehidrasyon yaratabilir. Buna kan basıncını dengeleyen ilaçlar iyi bir örnektir. Ayrıca ilaçların kusma ve ishal gibi etkileri de bulunuyorsa bu da susuzluğa neden olur ve bu ilaçları kullanırken bol bol su içmeniz gerekir.

İlaç kullanımı

Düşük karbonhidratlı diyetler

Karbonhidratlar vücutta akışkanlarıyla birlikte saklanır. Bu nedenle karbonhidrat yönünden zayıf beslenmeye başladığınızda vücudunuz ilk etapta 2 kiloluk bir suyu atar. Bu kilo vermek adına size iyi görünebilir ama dehidrasyon adına olumsuz bir etkidir. Bu nedenle böyle bir diyet yaptığınızda bol bol su içmenize gereklidir.

Düşük karbonhidratlı diyetler

Stres

Stres altındayken, adrenal bezleriniz stres hormonlarını pompalar. Adrenaller de vücudun sıvı ve elektrolit düzeylerini düzene sokan aldosteron hormonu ürettiğinden adrenal yorgunluk ilerledikçe vücudunuzun aldosteron üretimi düşer ve dehidrasyon ve düşük elektrolit seviyeleri tetiklenir. Durumu daha fazla sıvı tüketerek kısa süreli çözebilirsiniz ama uygun olan stres kaynağını ortadan kaldırmaktır.

Susuz kalmanızın 5 sürpriz nedeni

22/01/2018 12:45
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Sağlık, su, susuzluk
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.