Takis Hadjigeorgiou ter döktü!

Yunanlı AB Bürokrat nasıl Kıbrıs dersi verdi?

ads ads ads ads
17/05/2012
abhaber

Takis Hadjigeorgiou’ya Yunanlı AB Bürokratından Kıbrıs dersi:AKEL olarak müzakerelerde 3 yıl boyunca ne yaptınız

ads
Takis Hadjigeorgiou ter döktü!

Avrupa Politika Merkezi EPC’de 15 Mayıs’ta ‘’Kıbrıs sorunu:Bir sonraki adım. Kıbrıs Rum görüşü ‘’başlıklı yuvarlak masa toplantısına konuşmacı olarak katılan Avrupa Parlamentosu Sol grup üyesi Kıbrıslı Rum AKEL’li Takis Hadjigeorgiou’ya katılımcılar zor anlar yaşattı. Katılımcıların sorularını yanıtlamakta zorlanan Hadjigeorgiou’nun Kıbrıs sorunuyla ilgili yaptığı açıklamalar dikkat çekti.

ABHaber,toplantıyı sizler için derledi:

Takis Hadjigeorgiou: 1974‘e kadar Kıbrıslı Türkler ile çok mutlu bir yaşantımız vardı.Kıbrıs sorunuyla ilgili artık yeni bir arabulucuya ihtiyacımız var. Bu Avrupalı birisi olmalı. Türkiye 1974’de yaptığı her şeyi kapatmak için B planı önerisinde bulunuyor.Ben Kıbrıslı Türkleri Kıbrıs bayrağı altında görmek istiyorum.Kıbrıs sorununun çözümü çerçevesinde bizden zorla alınan bölgeyi (kuzey Kıbrıs) Türklere vermeyi kabul ettik.Bu aslında çok dramatik bir olay.

Denktaş her zaman çözüme karşıydı.Müzakereleri zaman kazanmak için kullandı. Aradan 30 yıl geçti. 2004’de (Annan planı) sorunu çözemedik. O zaman Rum lider Papadopulos müzakereler için hazır değildi.Rumların Türk askerinden dolayı garanti anlaşması korkulu rüyasıdır.Rumlar Türk askeri ve garantilerden dolayı Annan planına hayır dedi.

Talat Hristofyas arasında yönetim ve güç paylaşımı konusunda uzlaşı sağlandı.Müzakerelerdeki gerçekleri Derviş Eroğlu’nun Erdoğan’a yansıtmadığına eminim.Erdoğan Kıbrıs müzakerelerinde neler oluyor bilmiyor.Türk Başbakanının son Kıbrıs’a geldiğinde yaptığı açıklamalar çok kötüydü.

Müzakerelerle ilgili artık yeni arabulucuya ihtiyacımız var.Yeni arabulucu Avrupalı olması lazım.Arabulucuya ihtiyaç olduğu ortada böylece gerçekler ortaya çıkar.

Erdoğan niçin Hristofyas ile görüşmüyor.Biz Kıbrıslı Türk lider görüşüyoruz.Onlarla görüştüğümüz zaman onların devletini tanıdığımız anlamına gelmiyor.

Türkler önerilerimizi kabul etmiyor.Maraş verilmeli.Ayrıca Magosa limanı BM ve AB nezdinde açılmalı.Böylece Doğrudan Ticaret Tüzüğü’de hayata geçer.

Sorular

Yunanlı AB bürokratı: Sayın Takis Hadjigeorgiou konuşmanızda bütün suçlamayı Erdoğan ve Eroğlu’na yaptınız.Bence Erdoğan Kıbrıs müzakerelerini çok iyi takip ediyor.Siz AKEL olarak müzakerelerde 3 yıl boyunca ne yaptınız. Talat-Hristofyas görüşmelerinde 3 yılı heba ettiniz.Hiç bir sonuca varamadınız.Talat-Hristofyas görüşmelerinde başarıya ulaşılamamasıyla ilgili Erdoğan ve Eroğlu’nu suçlayacağınıza önce Rumlar bunun muhasebesini yapmalı.Talat ile yönetim ve güç paylaşımında ilerleme sağlandığında Hristofyas bunu kamuoyuna bile açıklayamadı.2004 yılında Rum Cumhurbaşkanı iyi müzakere yapamadı.Hazır değildi diyorusunuz ama Papadopulos’u AKEL destekledi. AKEL’in Annan planını destekleme şansı vardı. Ama desteklemedi.Şimdi diyorsunuz ki garantiler ve askler yüzünden Annan planını reddedildi.Ama biliyorsunuz ki garantiler Kıbrıslı Türklerin kırmızı çizgisidir.Annan planında Türk askeri adadan çekilecekti.Asker sayısı 650 inecekti.Şu andan itibaren 10 yıl içinde asker kalmayacaktı.Bence altın fırsatı kaçırdınız.

Talat-Hristofyas görüşmeleri sonrası Kıbrıslı Türkleri yüzüstü bıraktınız.Şimdi kalkmış güven artırıcı önlemlerden bahsediyorsunuz.Buda zaman kaybıdır.Kapsamlı çözüme odaklanmanız lazım.

Diğer bir katılımcı: Yeşil hat tüzüğünün Kıbrıslı Türklere hiç bir yararı yok.Kıbrıslı Türkler mallarını Güney Kıbrıs’a satamıyor.Türk malları raflara konulmuyor.Rum gazeteler Türk mallarının reklamını almıyor.Kuzey Kıbrıs’dan alınan elektiriğe bile sahte elektirik dendi.

Bir başka katılımcı:1974 kadar mutlu yaşıyorduk dediniz.1960 başında BM barış gücü o zaman adaya niçin geldi. Lütfen 1960-1974 arasında yaşananları inkar etmeyiniz. Doğrudan ticaret tüzüğü tam anlaşılır değil. Kıbrıslı Türkler domatesini patatesini satamıyor.2008 yılından beri Rumlarla yaklaşık 250 toplantı yapılmış hala sonuç yok. Siz çıkıp şimdi yeni arabulucu atansın diyorsunuz.Siz Kıbrıslı Türkler çözüm bulununcaya kadar hayatlarını dondursun diyorsunuz.6 BM Genel Sekreteri geçti Kıbrıs’ta hala çözüm yok.

Takis Hadjigeorgiou kendisine yöneltilen sorulara cevap vermeyerek geçiştirdi.Ancak doğal gaz ile ilgili sorulan bir soruyu ise ‘’Türkiye bizimle masaya gelip konuşursa doğalgaz konusunda anlaşabiliriz.Doğal gaz boru hattı Türkiyeden geçebilir.Türkiye tehditlere devam ederse durum çok daha kötü olur.Doğal gaz bulunması Kıbrıs sorununa olumlu veya olumsuz etkisi olabilir.Geçmişe odaklanmamız lazım sürekli ileri bakmak lazım’’

Editör notu:Sevgili ABHaber okurları Kıbrıslı Rumların içinde bulunduğu durumu Takis Hadjigeorgiou EPC’de özetlemiş oldu.İleri bakmamız lazım diyor.Ama Hadjigeorgiou konuşmasında sürekli Denktaş’ı örnek verdi.1974‘e kadar Kıbrıslı Türkler ve Rumlar adada barış içinde yaşıyordu dedi.Yorum sizin.  

17/05/2012 16:54
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Takis Hadjigeorgiou
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.