Tandoğdu, koronavirüs sürecinde ağız ve diş bakımının önemi dikkat çekti

"Her birey ağız ve diş sağlığına maksimum önemi göstermeli."

ads ads ads ads
07/04/2020
HK

ads
Tandoğdu, koronavirüs sürecinde ağız ve diş bakımının önemi dikkat çekti

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de yayılmaya devam eden koronavirüsün (Covid-19) ağız, burun ve göz kanalıyla bulaştığını uzmanlardan öğrendik. Peki ağız bakımı nasıl olmalı? Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası yönetim kurulu üyesi Diş Hekimi Erim Tandoğdu okurlarımızı konu hakkında bilgilendirdi.

İşte Tandoğdu'nun yazısı:

Koronavirüs salgınında ağız ve diş bakımının önemi nedir?

Her birey ağız ve diş sağlığına maksimum önemi göstermeli. Günde 2 kez en az 2 dakika dişlerin tüm yüzeyi fırçalanmalı, arayüz temizliği için fırçalamadan önce günde 1 kez muhakkak diş ipi ya da ağız duşu uygulaması yapılmalı. Gün içerisinde tuzlu suyla ağız ve boğaz gargarası da diş eti sorunlarına karşı etkili bir koruma sağlar. Yüksek tansiyonu olanların tuzlu su yerine ağız bakım sularını tercih etmesi önerilir. Tüm bu önlemler hem rutinde bizi diş ve diş eti hastalıklardan korur hem de koronavirüsün en önemli bulaşma yollarından biri olan ağızın virüslere açık bir konak olmasının bir nebze de olsa önüne geçmektedir.

Bu süreçte diş tedavisine nasıl devam edilmeli?

Diş hekimliğinde acil tedavi olarak tanımlanan ve ertelenmesi pek mümkün olmayan ağrı vb. gibi tedavileri olabilecek en pratik şekilde bitirilmelidir. Aciliyet gerektirmeyen işlemler bu süreçte ertelenmelidir. Çapraz enfeksiyon dediğimiz bu durumu önlemenin en etkili yolu ertelenebilir tüm tedavilerimizi ertelemek ve sosyal mesafelendirmeye riayet etmek olur. Acil diş tedavileri durumunda kliniğe gelen hastaların konumlandırılması da bu süreçte önemli. Ayrı bir kat ve ayrı bir bekleme salonuna alınarak bekletilen her hastanın sosyal mesafe konumlandırılmasına göre birbirlerine temas etmeyecek tedavi odalarına alınır. Yoğunluğa sebebiyet vermemek adına acil randevu saat aralıkları bu şekilde organize edilir. Klinik düzenli aralıklarla havalandırılarak, bekleme salonları, tedavi alanları, lavabolar dezenfekte edilir.

Bu süreçte halkımıza tavsiyeleriniz nelerdir?

Vatandaşların bireysel olarak uygulayabileceği kişisel bakımı artırmak ve devletin uygulayacağı karantina kurallarına bu süreçte uyum sağlamak çok önemli bir husus. Ama bunlardan daha da önemlisi, geçmiş pandemik vakaların üzerine yapılan çalışmalar gösterdi ki sosyal mesafelendirme en etkili yöntem. Bu süreçte Sağlık Bakanlığı’nın ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği'nin çağrılarına kulak verelim. Temel ihtiyaçlar haricinde mümkün olduğunca evden dışarı çıkmamalı, bu süreci bilinçli bir şekilde yöneterek sağlıklı günlere geri dönme en büyük temennimizdir.

07/04/2020 13:49
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ağız ve diş bakımı, diş, Koronavirüs, haber, kıbrıs, kktc, kıbrıs haberleridiş tedavisi,
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.