Tatlı kriziyle başa çıkmanın yolları

Denizgil, sağlığımızı riske atacak boyutlarda şeker tüketimini engellemek için tatlı krizleriyle baş etmenin yollarını anlattı.

ads ads ads ads
18/05/2019

ads
Tatlı kriziyle başa çıkmanın yolları

Diyetisyen Leman Denizgil, HABERKIBRIS için kaleme aldığı yazıda tatlı kriziyle başa çıkmanın 7 yolunu yazdı.

Leman Denizgil'in yazısı şöyle:

Tatlı krizlerinin en kötü yanı, kendinizi durduramadan yüksek kalorili yiyecekleri sürekli tüketme isteğidir. Başta kendinizi iyi hissedeceksiniz bir süre sonra hipoglisemi, halsizlik, konsantrasyon düşüklüğü gibi performansınızı düşüren etmenler yaşayacaksınız.

1.İnsülin direnci
İnsülin kanımızda bulunan şekeri dokulara taşımayı sağlayan hormondur. Fakat bazı durumlarda insülin işini düzenli yapamaz ve kandaki şeker miktarı artar. Kanda şeker arttıkça vücut daha çok insülin salgılar ve bu kısır döngü devam eder. Bu duruma insülin direnci denir ve insülin direnci tatlı krizlerinin en önemli sebebidir. İnsülin direnci kan tahlili ( Homo –IR) ile tespit edilir. İnsülin direnci var ise doktorun verdiği ilaç düzenli kullanılmalı ve bir diyetisenden beslenme eğitimi alınmalıdır.

2.Ara öğün tüketmemek
Sağlıklı ve zinde olabilmek için günde 5-6 öğün tüketilmesini önermekteyiz. 3 ana öğün 3 ara öğün tüketmek gerekmektedir. Özellikle ikindi ara öğünü altın değerindedir. Akşam yemeği geç saate kalan kişilerde ikindi ara öğünü tüketmemesi kan şekerinin düşmesine ve akşam yemeğinden sonra sürekli tatlı bir şeyler yeme krizine neden olmaktadır. Bu nedenle ikindi ara öğünü atlanılmamalı ve özellikle akşam yemeğine kadar tok tutucu protein ve posa değeri yüksek yiyecekler tercih edilmelidir.

3.Basit karbonhidrat yerine komplekş karbonhidrat: Basit karbonhidratlar kan şekerinin daha çabuk yükselip, çok ani düşmesine de neden olur. Kompleks karbonhidratlar ise kana daha yavaş geçerek, kan şekerini daha yavaş yükseltip, uzun süre aynı seviyede kalmasını sağlar. Bunlardan dolayı en iyi seçim, kompleks karbonhidratlardır. Kompleks karbonhidratlara en iyi örnek, bulgur, kepekli ekmek, kuru baklagillerdir, kepekli ürünlerdir. Bu besinlerin proteinle birlikte tüketimi, kan şekeri için daha olumlu bir seçimdir.

4. Posa:Posa, mide boşalmasını geciktirerek, daha uzun süre tok kalmamızı ve kana şekerin daha uzun sürede geçmesini sağlayarak, kan şekerinin ani yükselme yapmasını engelleyerek ve uzun süre aynı seviyede tutar.

5. Aç karnına meyve tüketmeyin: Bozulmuş glukoz toleransı, hipoglisemi ve insülin salınımında bozukluk gibi prediyabet veya diyabet teşhisiniz varsa hem regülasyon hem de tatlı isteğini azaltmak için tek başına meyve yemeyin. Yanına mutlaka protein ekleyin. Protein şekerin daha yavaş emilmesini sağlar. Peynir, yoğurt, ayran, süt meyve ile veya ara öğünlerle mutlaka olmalı protein kaynağı olarak fındık da tercih edilebilir.

6.Vitamin yetersizlikleri
Özellikle bayanlarda kansızlık , B12 ve D vitamini yetersizlikleri çok sık görülmektedir. Bu vitaminlerdeki yetersizlik halsizlik ve yorgunluk depresyonu tetikler ve üşümeye neden olur. Bu nedenle de canlanmak ve enerji toplamak için tatlı bir şeyler veya karbonhidrat içeren yiyecekler tüketimi artar. Özellikle bayanların herhangi bir sağlık sorunu olmasa da 6 ayda bir mutlaka kan değerlerine baktırmaları ve vitamin eksiklikleri var ise mutlaka takviye kullanmalıdırlar.

7.Su az içmek
Sağlıklı olabilmek için günlük ortalama 2-2.5 litre su tüketmemiz gerekmektedir. Su içmek bir çok hastalıktan korur, gün içinde daha enerjik olmamızı sağlar ve mideyi doldurduğu için iştah kontrolünde de yardımcı olur.

18/05/2019 13:06
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: leman denizgil, beslenme, Tatlı Krizi, diyetisyen, haber, kıbrıs, -
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.