TE ANAU | Halil Paşa yazdı

ads ads ads ads
27/02/2017

ads
TE ANAU | Halil Paşa yazdı

Arabayla Ortaköy, Göçmenköy, Gambilli ve Vasilya’dan dört Kıbrıslı.

Kiraladığımız arabayla, düştük Yeni Zelanda’danın ufak tefek, çoğu 2 şeritten ibaret daracık ve kıvrımlı yollarına.

Yeni Zelanda’da pek çok köprüden yalnızca bir araba sığıyor. Bu nedenle karşıdan gelen arabayla aynı anda köprüye varan, eğer yerde stop diye bir ibare ya da yolu dikine kesen bir çizgi varsa beklemek zorunda. Ancak karşıdaki de çok uzaktaysa ver kararını ve Kıbrıs ya da Türkiye usulü (artık ikisi birbirine karışıyor ya-hp) geç.



Buradaki yollar da genellikle iki şerit. Bu nedenle araba geçmek hiç de kolay değil.

Burada uzun yollar nadiren ve kısa mesafeler için üç şerit oluyor. Yokuş çıkan arabalar lehine. Anlatayım… Birkaç yüz metreliğine yol 3 şeride çıktığında, önünüzdeki araba da yavaş gidiyorsa ancak o zaman geçme şanısınız doğar. Bu durumda üç şerit başlar başlamaz sizin hemen geçmek için ve önünüzdekinin de geçilmek için hızlı hareket etmesi gerektiğidir. Önde yavaş giden sola yanaşıp, arkadan hızlı gelenin geçmesine izin vermekte, arkadaki de sağdan geçmekte geç kalmamalı. Böyle anları da elbette trafikte seyrederken dikkatli sürücüler yakalayabilir. Bu nedenle dikkatli olduğunuz sürece, hele de Kıbrıs’taki araç trafiği gibi soldan akan “Yeni Zelanda’da araba kullanmak hiç de zor bir olay değildir” diye de yazmış olayım...



Queenstown’dan sonra Te Anau’da geceleyecek, sabah kalkıp doğruca Fiorland Ulusal Parkı’na sürecektik. Sonra da ver elini Milford Sound.

Kıyısında kurulduğu göle ismini veren Te Anau, küçük sakin ve huzur veren bir kasabaydı. Te Anau gölü Lake Takapu’dan sonra Yeni Zelanda’nın en çok alanı olan ikinci büyük gölü.



Derinliği 417 metreye kadar uşana gölün tabanı deniz seviyesinin altında yer alır.

Te Anau Milford Sound’a gidecek turistler için kalınan en yakın kasabalardan birisi. Bir bakıma Milford Sonun’a yolculuğun da başlangıç noktası. Ancak kafa dinlendirmek isteyenlere de, sessizliği, sakinliği, tenhalığı, durgun mavi göl suları, uzun yürüyüş yollarıyla ilaç gibi bir kasaba.



Te Anau’da restoran cafe de var ancak biz marketten alış veriş yaptık. Domates, biber, avokado, marul, peynir, yumurta, sıcak ekmek ve yanına da şarabımızı açtık. Lokantanın dörtte bir fiyatına yiyip içtik.

Te Anau gölü kıyısında yürüdük. Heyecanı seven paralı turistlere, küçük uçaklarla Milford Sound manzarası uçuşu yaptıran deniz uçakları, göl ve akarsular üzerinden sefer yapan feribotlar, minik iskelelerinde yarının bereketini bekliyorlardı. Sakin ve durgun gölün suları, güneş batarken maviden ebruriye, hava kararırken de gümüşi renklere boyandı.



Dükkanlar birer ikişer kapanırken ve gölden soğuk bir esinti başladığında, biz de her yerde andıkları savaşta ölen askerleri adına düzenlenen “Anzac Reservations”a doğru yürüdük. Yeşil çimlerden ağaçlardan yürüdük 

27/02/2017 11:29
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: halil paşa, avustralya
MANŞETLER

HK TATİL

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.