Tek seanslık koşunun bile iştahı etkileyebileceği ortaya çıktı

Kilo kaybı için iştahı düzenlemenin yollarını ortaya koyabilecek yeni bir araştırmaya göre, tek bir seanslık koşu beynin dikkat ve ödül beklentisiyle bağlantılı bölümlerinde gıda işaretlerine verilen tepkinin artmasına neden olabilir.

ads ads ads ads
22/05/2023

ads
Tek seanslık koşunun bile iştahı etkileyebileceği ortaya çıktı

Kilo kaybı için iştahı düzenlemenin yollarını ortaya koyabilecek yeni bir araştırmaya göre, tek bir seanslık koşu beynin dikkat ve ödül beklentisiyle bağlantılı bölümlerinde gıda işaretlerine verilen tepkinin artmasına neden olabilir.

Önceki araştırmalar, insanların yedikleri yemek miktarının, vücuttaki ve yakın gıda ortamındaki değişikliklere duyarlı beyin süreçlerinden etkilendiğini göstermişti.

Çalışmalar ayrıca, koşmak gibi tek seferlik egzersiz uygulamalarının da iştahı geçici olarak bastırabildiğini ortaya koymuştu.

Bilim insanları daha önce, yiyeceklerin görüntüsüne veya kokusuna hem fiziksel hem de psikolojik olarak tepki verme şeklimizin (gıda işaretleri tepkiselliği diye de bilinir) iştahı ve sonuçta ne kadar yediğimizi etkileyebileceğini öne sürmüştü.

Ancak egzersizin, antrenmandan hemen sonra iştahı etkileme derecesi ve süreci belirsizliğini koruyordu.

Aralarında Birleşik Krallık'taki (BK) Bristol Üniversitesi'nden bilim insanlarının da aralarında yer aldığı araştırmacılar, beyindeki egzersize bağlı kan akışı değişikliklerinin insanların gıdaya tepki verme biçimini etkileyip etkilemediğini inceledi.

Human Brain Mapping adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni çalışmada, koşmanın beyindeki kan akışı üzerindeki etkisi ve bunun iştahla ilişkili olarak beyin aktivitesini nasıl etkilediği değerlendirildi.

Araştırma kapsamında 23 erkeğe 60 dakikalık koşu veya dinlenme seansının öncesinde ve sonrasında fMRI beyin taraması yapıldı.

Tarama sırasında katılımcılardan, meyve ve sebze gibi düşük enerji yoğunluklu gıdalar, çikolata gibi yüksek enerji yoğunluklu gıdalar ve mobilya gibi gıda dışı eşyalar dahil, üç tür görüntüye bakmaları istendi.

Bilim insanları, egzersiz seansının kapsamının katılımcıların hissettiği ve dile getirdiği açlığı bastırdığını tespit etti.

Öte yandan egzersiz, katılımcıların beyinlerinin birden fazla bölümünün gıda uyaranlarına karşı tepkisini de artırmıştı.

Araştırmacılar, egzersizden sonra beyindeki kan akışında değişiklikler de tespit etti. Ancak bu değişiklikler, gıda uyaranlarına yönelik tepki sinyallerini etkilemiyor gibi görünüyordu.

Bu da katılımcıların görsel gıda ipuçlarına verdikleri tepkilerdeki değişikliklerin beyindeki kan akışında meydana gelen genel değişikliklerden bağımsız olduğunu gösteriyor.

Çalışmanın ortak yazarı Alice Thackray, "Bulgularımız, bireylerin egzersiz seansı sırasında ve hemen sonrasında daha az aç hissettiklerini doğruluyor ve egzersizin beyin iştah tepkileri üzerindeki kısa vadeli etkisine dair bazı içgörüler sunuyor" dedi.

Araştırma, beynin iştah ve gıda alımının kontrolünde önemli bir rol oynadığını doğruluyor.

Çalışmanın diğer yazarı David Stensel, "Bu çalışma, egzersize verilen iştah tepkilerini daha kesin ve kapsamlı bir şekilde tanımlama amacıyla daha fazla çalışma yapılması için bir sıçrama tahtası. Bu da egzersizin sağlıksız kilo alımını önleme ve yönetmedeki rolünü daha iyi anlamamızı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

22/05/2023 15:56
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS:
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.