TIP-İŞ Uyardı: Bulaşıcı Hastalıklar Artabilir...

Tıp-İş Başkanı Ahmet Varış yapmış olduğu basın açıklamasında “Uyarıyoruz: ‘Bulaşıcı Hastalıklar Artabilir” dedi.

ads ads ads ads
25/04/2018

ads
TIP-İŞ Uyardı: Bulaşıcı Hastalıklar Artabilir...

Tıp-İş Başkanı Ahmet Varış yapmış olduğu basın açıklamasında  “Uyarıyoruz: ‘Bulaşıcı Hastalıklar Artabilir” dedi.

Varış açıklamasında bulaşıcı hastalıklar açısından ciddi risk altında olunduğu konusunda uyardı. Varış: “Uzun yıllardır ülkemiz bulaşıcı hastalıklar açısından kapalı bir toplum olmanın avantajlarını yaşamaktaydı. Ancak son yıllarda giderek artan sağlık kontrolsüz öğrenciler ve yabancı uyruklu çalışanlardan dolayı toplumumuz başta hepatitler ve AIDS etkeni olan HIV gibi bulaşıcı hastalıklar açısından ciddi bir risk altındadır.” dedi

Varış, yıllardır tüm uyarılarına rağmen sağılığın devlet politikası haline getirilmemesini dikkat çekerek siyasi kurumlara bazı sorular sordu.

  • Ülkemizde bulaşıcı hastalıklarla mücadele politikası var mı?
  • Çalışma Bakanlığı ülkemizde toplam kaç yabancı uyruklu işçi çalıştığını biliyor mu?
  • Ülkede çalışan tüm yabancı uyruklu işçilerin sağlık raporu var mı?
  • Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK ülkemizde kaç yabancı uyruklu öğrenci olduğunu biliyor mu?
  • Ülkeye gelen tüm öğrencilerin sağlık raporu var mı?
  • Bizim gibi küçük ölçekli bir ülkede denetim mekanizmaları çalışmazsa bulaşıcı hastalık salgınları ortaya çıkmaz mı?

Varış açıklamasında Lefkoşa Devlet Hastanesi Enfeksiyon Servisi’nde kayıtlı 58 tane HIV pozitif hastası bulunduğunu ve bu hastaların 2010 yıllından itibaren düzenli olarak takip edilmekte olduğunu söyledi. Bu hastaların son 8 yıllık takipleri sırasında ilaç temini konusunda ilk defa bu kadar çok sıkıntı yaşadıklarını açıkladı.

Varış ilaç eksiklikleri ile ilgili olarak “Dünya Sağlık Örgütü’nün kronik hastalıklar listesinde olan HIV, Antiretroviral (HIV’i baskılayan) ilaç seçenekleriyle kontrol altında tutulabilmektedir.  Doğru zamanda düzenli ilaç tedavisine başlayan HIV hastaları kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürebilmektedir. Geç HIV tanısı alan ve AIDS evresinde olan kişiler dahi düzenli ilaç tedavisiyle sağlıklarına geri kavuşabilmektedir. Hatta günümüzde gelişmiş tıp sayesinde HIV pozitif anneler, virüsü taşımayan bebek sahibi bile olabilmektedir.” diyerek HIV pozitif hastalarının düzenli tedavisinin önemine vurgu yaptı.

Varış açıklamasına “Ülkemizde ilaçlar düzensiz gelmeye devam ederse direnç sorunları gelişecektir. Hastalar hem tedavi edilemeyecek hem de bu hastalığın toplum içerisindeki potansiyel bulaşma riski artmış olacaktır.” diyerek halkı uyardı.

Varış sözlerini “Acilen tüm dünyada olduğu gibi ‘Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele ve HIV Politikaları’ geliştirilmeli; ilaçların düzenli temini sağlanmalı ve her yönüyle sağlığın bir devlet politikası haline getirilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.” diyerek tamamladı.

25/04/2018 14:00
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ahmet varış, Tıp-İş, bulaşıcı hastalık
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.