Toprak kurudukça yangın riski artıyor

ads ads ads ads
28/03/2017

ads
Toprak kurudukça yangın riski artıyor

Orman Dairesi Müdürü Fırat, orta kuşakta yer alan KKTC’nin küresel ısınmadan etkilendiğini, bu durumun da sıcaklığı yükseltirken, nem oranının düşmesine neden olduğunu, toprağın kurumasıyla da yangınlara davetiye çıktığını vurguladı.

Özlem ÇİMENDAL-YENİBAKIŞ

KKTC’nin küresel ısınmadan etkilendiğini söyleyen Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, Ortalama sıcaklıkların yükselmesiyle mutlak nem oranının azaldığını, bunun da toprağın daha kuru olması ve tutuşmanın artmasına neden olup yangınlara davetiye çıkardığını ifade etti. Fırat, yangınlar konusunda vatandaşlara ise duyarlı ve sorumluluk sahibi olmaları konusunda çağrıda bulundu.

“İklim değişiklikleri yangına davetiye çıkarıyor”

Küresel ısınma nedeniyle iklimsel değişikliklerin söz konusu olduğunu ve bunun orta kuşakta yer alan KKTC’yi de etkilediğini anlatan Fırat, “Kaymalar ve aşır kuraklık söz konusu şu an. Özellikle son 30 yıldır yağışlar dolayısıyla kuraklık hızla artarken, atmosferdeki mutlak nem oranı da düşmektedir. Bu da her tarafın giderek kuruması ve kolay tutuşma oranının artmasına neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

“Toprak kurudukça yangın riski artıyor”

Fırat, ortalama sıcaklıkların yükselmesiyle mutlak nem oranının azaldığını, bunun da toprağın daha kuru olması ve tutuşmanın artmasına neden olduğu ve yangınlara davetiye çıkardığını ifade ederek, bu yaz herkesin gözünü dört açması uyarısında bulundu.

Kuraklıkla yangın riski doğru orantılı

İklim değişikliğine bağlı olarak hızla artan kuraklığın yangın riskini daha da arttırdığına dikkat çeken Fırat, bilimsel gerçeklik ışığında olaylara bakılarak, herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi. Fırat, “Kuraklıkla canla başla mücadele etmeye çalışıyoruz ancak çıkan her yangın nedeniyle amacımız istenilen seviyeye ulaşamıyor” dedi.

“Dikkatsiz ateş yakılmamalı, vatandaşlara büyük sorumluluk düşüyor”

Yangınlar konusunda Orman Dairesi’nin elinden gelenin fazlasını yapmaya çalıştığına ama vatandaşlara da büyük sorumluluk düştüğüne işaret eden Fırat geçtiğimiz günlerde dikkatsiz ateş yakılması nedeniyle çıkan yangın örneğini de vererek şöyle konuştu: “Bir vatandaşımızın bilinçsiz ateş yakması dolayısıyla Yamaçköy tarafında 200’e yakın ağacımız yandı. Bu olayların önüne geçilmesi için izinsiz ateş yakılmaması gerekmektedir.”

“Orman varlığını yüzde 10’dan yüzde 23’e çıkardık”

Fırat, Yaz aylarında yangınlarla kışta ise kaçak kesimlerle uğraştıklarına dikkat çekti. Fırat, KKTC’nin orman varlığını yüzde 10’lardan yüzde 23’lere çıkardıklarını anlatarak, bu oranın dünyada yüzde 30 olduğunu ve standardı yakalamak için %7’lik bir oran kaldığını kaydetti. Ancak bu çabanın yangınlardan ve kaçak kesimlerden kayıplar düşünüldüğünde istenilen seviyede muhafaza edilemediğini ya da istenilen düzeye katlanarak ilerlemede yeterli kalmadığını da vurgulayan Fırat, “Özellikle orman yangınları konusunda halkımızın çok bilinçli olması lazım, en küçük duman ve şüpheli durumda ALO 177’ye haber vermelerini istiyoruz, gerekli yerlerdeki tabela ve uyarıları yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“Orman içerisinden geçen Ralli yarışları için de gerekli önlemleri alıyoruz”

Zaman zaman düzenlenen ralli yarışları için de gerekli görüşmeleri yaparak, çevreye sıçrayacak en ufak kıvılcım ve neden olabileceği felaketleri de karşılıklı görüşerek gerekli önlemleri almaya çalıştıklarını dile getiren Fırat, “Parkurlar bazen ormandan geçiyor. Bunları karşılıklı istişare ederek önlem almaya çalışıyoruz” dedi.

“Haziran’da sese ve görüntüye duyarlı insansız kule için düğmeye basılacak”

KKTC’nin orman varlığını 5 orman bölge şefliği ile kontrol ederek, korumaya çalıştıklarını dile getiren Fırat, Haziran ayı içerisinde Türkiye’den gelecek bir ekibin orman yangını eğitimi amacı ve yeni bir insansız kule projesi için adada olacağını söyledi.

“Bu sistem uydu ve internet üzerinden olacak”

Fırat, “Bir kuleyi pilot olarak seçeceğiz onu elektronik araçlarla kameralarla donatacağız, GSM üzerinden hem sese hem de görüntüye duyarlı bir sistem kuracağız. Bu sistem uydu ve internet üzerinden olacak, geliştirilmiş kamerası olacak 360 derece dönebilen, dumana duyarlı ve sensörlü olacak” şeklinde konuştu.

Kışta kaçakla, yazda yangınla mücadele

Şu anki işleyen sistemde telsizlere bağlı kulelerin olduğunu, yangın söndürme işçileri kadrosunu eğitip, takviyeyle güçlendirdiklerinin de altını çizen Fırat, “Kış aylarında hem kaçaklarla mücadele ediyor ve kendimizi yaza hazırlıyoruz. Araç filomuzda bir eksiklik yok. Sıcaklar erken başladı ve yağışlar azaldı” şeklinde konuşarak, zorlu bir yaza hazırlıklarını tamamlayarak giremeye çalıştıklarını vurguladı.

“Atılan bir izmarit, kırık cam parçası felakete neden olabilir”

Orman yangınları konusunda özellikle toplumun bilinçli hareket etmesinin önemine vurgu yapan Fırat, “Atılan bir izmarit ya da kırık bir cam parçası yangınla sonuçlanan olaylara neden olabilir. Ve ne yaparsak yapalım önüne geçemediğimiz yangınlar yaşanabiliyor” dedi.

“Ağaçları zararlılardan da korumanın önemi büyük”

Ağaçların zararlılardan korunmasının da oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Fırat, “Kabuklular, çam kese böceklerinin mücadelesi de oldukça önemli. Bakımlarının yapılarak orman arazilerinde yüzde 30’ların üzerine çıkmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Fırat, ormanların ve bitki örtüsünün sadece Orman Dairesi’nin olmadığına bütün toplumun mirası olduğuna vurgu yaptı.

“Herhangi bir yangında Türkiye’den gelen helikopter 17 dakikada müdahale ediyor”

KKTC’nin hala bir helikopteri olmadığı eleştirilerini de yanıtlayan Fırat, mevcut durumda Türkiye’den 17 dakikada gelen helikopterin müdahalede bulunabildiğini ve korkuların yersiz olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Tabii ki biz de isteriz ülkemizin kendisine ait helikopteri olmasını, ancak bu ciddi bir altyapı ve kadro gerektirmektedir. Bunun için çalışmalar sürmektedir. Bugün acil bir durumda Türkiye’den buraya 17 dakikada yangın helikopteri ulaşabilmektedir. Mevcut durumda zorda kalacağımı bir durum söz konuş değildir. Önlemler alınmıştır.”

 

28/03/2017 09:35
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Altay Fırat, orman yangını, kuraklık
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.