Kıbrıs'ta diplomatik atağa hazırlanıyorlar

ads ads ads ads
27/10/2015

ads
Kıbrıs'ta diplomatik atağa hazırlanıyorlar

Selim SAYARI-NTV

Kıbrıs sorununa yön veren ülkeler, Türkiye’deki seçimlerin hemen ardından adada diplomatik atağa hazırlanıyor. Bu çerçevede Amerika, Almanya, İngiltere ve Rusya dışişleri bakanları Kasım ayında Lefkoşa’da olacak.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry’nin 14 Kasım’daki ziyaretiyle başlayacak diplomasi trafiği, sırasıyla Almanya, garantör İngiltere ve Rusya dışişleri bakanlarının ziyaretleriyle devam edecek. Dışişleri bakanlarının gündeminde kritik bir safhaya giren Kıbrıs müzakereleri var.

Liderlerin sorunun temelini oluşturan mülkiyet başlığını müzakereye başlamaları nedeniyle ortaya çıkan derin görüş ayrılıklarının aşılarak sürecin kesintiye uğramadan devamının sağlanması, soruna yön veren ülkelerin öncelikli konuları arasında.

Bu çerçevede Kıbrıs’a gelecek dışişleri bakanları, liderleri cesaretlendirmek için de girişimlerde bulunacaklar.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ajandasında, müzakerelerde ortaya çıkan zorlukların aşılmasının yanı sıra olası çözümde tazminatlardan kaynaklanacak finansman ihtiyacının nasıl sağlanacağı konuları var. Adada ve komşu ülkelerde bulunan hidrokarbon kaynaklarının olası çözümde Kıbrıs’a sağlayacağı faydalar da Kerry’nin gündeminde yer alıyor.

Kerry’nin ardından Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da 17 Kasım’da adaya gelecek. Steinmeier’in gündeminde, Kıbrıs sorununun yanı sıra, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyaretinde vurguladığı ve Ankara’nın müzakere sürecinde yeni fasıllar açılması yönündeki önerisi de yer alacak.

Almanya Dışişleri Bakanı, Rumlar tarafından veto edilmiş fasıllarının açılması konusunda Rum yetkililerin görüşlerini dinleyecek.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis’le görüşmesi beklenen Frank-Walter Steinmeier mayıs ayından bu yana sürdürülen müzakerelerde yakalanan olumlu atmosferin korunması ve sürecin başarıyla sonuçlanması için liderleri cesaretlendirecek.

Türkiye’deki seçimlerin hemen ardından başlayacak diplomatik hareketliliğin üçüncü ayağında, garantör İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Phillip Hammond Lefkoşa’ya gelecek ve liderlerle görüşecek.

İngiliz bakanın gündeminde Kıbrıs’ta yürütülen müzakerelerin yanı sıra, olası çözümde adadaki İngiliz askeri üslerinin varlığı ve İngiltere’nin garantörlüğü gibi konular da yer alacak. Hammond da temaslarında çözüm çabalarını destekleyecek ve İngiltere’nin liderlerin yanında olduğu mesajını verecek.

Kıbrıs’taki dördüncü önemli ziyaret ise, Amerika ve İngiltere gibi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeliği nedeniyle Kıbrıs sorununda önemli rol oynayan Rusya’nın Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile gerçekleşecek.

Rumlarla tarihten gelen yakın ilişkilerin yanı sıra ekonomik ilişkileri de bulunan Rusya’nın Dışişleri Bakanı’nı adaya yollaması, özellikle Güney Kıbrıs’ta heyecanla bekleniyor. 

27/10/2015 14:31
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kıbrıs müzakereleri, amerika, almanya, rusya, ingiltere
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.