Türkiye’nin ikinci sondaj gemisi yola çıktı

ads ads ads ads
10/12/2018
HK

ads
Türkiye’nin ikinci sondaj gemisi yola çıktı

Türkiye’nin ikinci sondaj gemisinin yola çıktığını söyleyen Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “Bu gemimizle hem Akdeniz hem de Karadeniz’de sondajlarımıza devam edeceğiz” dedi

TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin hidrokarbon rezervlerini aramada önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bugün (dün) inşallah yola çıkacak olan ikinci sondaj gemimizin ocak ayı sonunda Akdeniz'de olmasını bekliyoruz. Bu gemimizle hem Akdeniz hem de Karadeniz'de sondajlarımıza devam edeceğiz" dedi. Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (DOSİDER) 25'inci Kuruluş Yıldönümü Programı'na katılan Bakan Dönmez, söz konusu geminin Fatih'e kardeş olacağını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Kullandığımız doğalgazın yüzde 98-99'unu ithal ediyoruz. Fatih sondaj gemimizle derin denizlerde ilk sondajımıza başladık."

100 BİN KİŞİYE İŞ
Yerli ve yabancı yatırımcıları enerji sektörüne yatırım yapmaya davet eden Bakan Dönmez, Türkiye'nin yatırımcılar için her zaman öngörülebilir gelecek sunmaya ve güvenli bir liman olmaya devam edeceğini söyledi. Türkiye'de bu günlerde gaz piyasasının ayaklarının tam olarak yere bastığını dile getiren Dönmez, son 16 yılda dağıtım sektörüne yapılan altyapı yatırımının 24 milyar liradan fazla olduğunu kaydetti. İç tesisat piyasasında 100 milyar liralık bir piyasa büyüklüğü sağlandığını vurgulayan Dönmez, "Doğrudan ve dolaylı istihdam 100 bini buldu. Türkiye son 10 yılda yüzde 5-6 büyürken, gaz sektörü bunun iki katı fazla büyüme gerçekleştirdi" diye konuştu.

 

GAZ SIKINTISI OLMAYACAK
80 ile gaz götürüldüğünü aktaran Dönmez, 15 milyon abonenin gazla buluştuğu ve şu anda nüfusun yüzde 62'sinin bu yakıtı kullandığı bilgisini paylaştı. Bakan Dönmez, "Yılbaşı itibarıyla Hakkari'ye de gazı ulaştıracağız. Artık yeni söylemimiz sürdürülebilir arz güvenliği. Bunun yanı sıra yapılan yatırımlarla doğalgaz depolama kapasitemizi de artırdık. Yüzer LNG ve diğer yatırımlarımızla gaz sıkıntısıyla karşılaşmayacağız" diye konuştu.

İSTEMEDİĞİMİZ PROJE HAYATA GEÇEMEZ
Türkıye'nin içinde olmadığı hiçbir projenin hayata geçemediğini anlatan Bakan Dönmez, şöyle devam etti: "Nabucco'nun çöküşünde bu gerçeği tüm dünya bir kez daha gördü. Ancak, bu tip anlamsız ve jeopolitiği yok sayan adımlar durmaksızın devam ediyor. Bu rüyaların peşine düşenlere bir kez daha şunu hatırlatmak isterim ki bu bölgede Türkiye'nin istemediği hiçbir enerji projesi hayata geçemez. Türkiye'yi enerji teknolojilerinde de merkez yapmaya kararlıyız." Bu alanlarda sabırla, inançla ve azimle çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen Dönmez, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı ve TürkAkım projeleriyle de Türkiye'nin Avrupa'nın arz güvenliğine katkı sağlayan kilit bir ülke konumuna geldiğini sözlerine ekledi.

DOĞALGAZLA GÖÇÜ ÖNLEDİK
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise yaptığı konuşmada, "EPDK olarak can güvenliğini tehdit eden bir hareket olduğu takdirde bunu piyasada bulundurmamız mümkün değil. Hiçbir şirketin sektörümüzü zehirlemesine izin vermeyiz ve en sert cezaları uygulamaktan kaçınmayız" dedi. Köylerden bile doğalgaz talebi aldıklarını söyleyen Yılmaz, ilçelere götürülen gazla göçü de önlediklerini söyledi. DOSİ- DER Başkanı Ömer Cihad Vardan da, Türkiye'nin doğalgaz cihazlarında hem üretim yapıp hem de ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti.

10/12/2018 10:52
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: türkiye, sondaj gemisi, haber
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.