'Türkiye'nin S-400 denemesi yapması beklenen Karadeniz bölgesinde füze fırlatıldı'

ads ads ads ads
16/10/2020
HK

ads
'Türkiye'nin S-400 denemesi yapması beklenen Karadeniz bölgesinde füze fırlatıldı'

İlkin Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini bugün Karadeniz'de test edeceği haberini geçen Reuters haber ajansı, ardından S-400 testinin beklendiği bölgede füze fırlatıldığını, Sinop'ta yapılan denemenin videosunun olduğunu duyurdu.

Türkiye-ABD ilişkilerinde ve NATO ittifakı içinde yeni kriz malzemesi olan Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin Karadeniz bölgesinde denendiği duyuruldu.

Reuters "Cuma günü Türkiye'nin Karadeniz kıyısında TSK'nin S-400 denemesi yapması beklenen bölgede gökyüzüne bir füze fırlatıldı" haberini geçti.

Füze fırlatılmasının Sinop kentinde çekilen videosunun olduğunu, videoda göğe doğru yükselen ince bir duman sütununun görüldüğünü belirten Reuters, Milli Savunma Bakanlığı'nın füze denemesini ne teyit ettiğini ne de yalanladığını kaydetti. 

Reuters'in görüşüne başvurduğu savunma analisti Turan Oğuz, ilk bakışta videodaki dumanın rengi, yoğunluğu, açısı ve rotasının S-400 füzeleriyle örtüştüğünü söyledi. Dumanın açısının hedefin çok yüksekte olmadığına işaret ettiğini ekledi.

Haberde Türkiye'nin son günlerde atış denemeleri için kıyı bölgesindeki kara suları ve hava sahasıyla ilgili kısıtlamalara dair uyarılar yayımladığına dikkat çekildi.

Öncesinde Reuters, Türkiye'nin Sinop bölgesinde Navtex ve NOTAM mesajları yayımlamasının ardından bir hafta önce Karadeniz'e nakledilen Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin bugün test edileceğini söylemişti. 

Türkiye, hafta başında 16-17 Ekim tarihlerinde geçerli olmak üzere Karadeniz üzerinde füze ataşı yapacağı gerekçesiyle Havacılara Bilgi Notu (NOTAM) ve atış tatbikatı için de Navtex (denizcilik duyurusu) mesajı yayımlamıştı.

Reuters de NOTAM mesajında Sinop yakınlarındaki bir bölgenin atış için seçildiği ve deniz seviyesinden 200 bin fit yüksekliğe kadar da hava sahasının uçuşlara kapatıldığı bilgisinin yer aldığını, atış için 16 Ekim'de 6 saatlik bir süre belirlendiğini kaydetti.

Geçen hafta S-400'lerin Sinop'a sevkiyatıyla ilgili görüntüler medyaya yansımıştı.

Reuters'in son haberinde, teyit edilmesi halinde S-400 denemesinin Ankara-Washington gerilimini tırmandırabileceği belirtildi. Washington'ın ortak NATO savunma sistemlerini tehlikeye attığı gerekçesiyle Ankara'nın Moskova'dan silah satın almasına sert şekilde karşı çıktığı, bu gerekçeyle geçen yıl Türkiye'yi F-35 savaş uçağı ortak programından çıkardığı ve yaptırım tehdidinde bulunduğu hatırlatıldı.

 

16/10/2020 15:39
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Türkiye, S-400, füze, deneme
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

16 yaşındaki çocuk dehşet saçtı!

HK TÜRKİYE

Ankara'da 16 yaşındaki Arda A., 3 saat 15 dakika içinde pompalı tüfekle saldırdığı taksi durağında 4 kişiyi yaraladı. Zanlı, aralarında ağabeyinin de olduğu 4 kişiyi de bıçakladı. Gözaltına alınan çocuk, arkadaşlarıyla bindikleri taksinin şoförünün kendisini dövdüğünü, bu yüzden durağa saldırdığını, diğer olayları ise yaraladığı kişilerle aralarında husumet bulunduğu için gerçekleştirdiğini iddia etti.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.