Tuz Gölü'nde flamingo ölümleri artıyor

ads ads ads ads
14/07/2014
Hürriyet

ads
Tuz Gölü'nde flamingo ölümleri artıyor

Dünyada flamingolar için en önemli kuluçka sahalarından biri olan Tuz Gölü'nde sular 12 gün içinde 270 metre çekilirken, flamingo cenneti olan göldeki ölü kuş sayısı 50'ye ulaştı.

Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, dünyada flamingoların en önemli kuluçka sahalarından biri olan Tuz Gölü'nde kuluçkadan çıkan flamingo sayısı 2013'te 22 bine ulaşırken, 2014'te bu sayının 2 bin 650'ye düştüğünü söyledi.

Flamingoların göldeki su durumuna göre kuluçkaya yattığını belirten Yılmaz, "Göle gelen tüm yer üstü su kaynaklarının barajlarla kesilmesi, yeraltı sularının kuyularla kesilmesi ve göl içindeki yağışlarla toplanan suyun ise yeni açılan tuzlalar tarafından çekilmesi sonucu su seviyesi iyice azalan gölde, kuluçkaya yatan flamingo sayısı bir yıl içinde yüzde 90'a yakın azaldı" dedi.

Tuz Gölü'nde flamingoların kuluçkadan çıktıktan sonraki toplanma bölgesini yakın takibe aldıklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Tuz Gölü'nde kuluçkadan çıkan flamingolar, gölde suyun en fazla bulunduğu ve suyun kurumadığı bir bölgede toplanıyor. Bu bölge kuluçkadan çıkan flamingoların büyüdüğü, uçmayı öğrendikleri ve sıcak ülkelere göç öncesi uçuş idmanı yaptıkları sahadır. Bu yıl yakın takibe aldığımız sahada flamingo ölümleri başlarken, suların çekilme hızını ve flamingo ölümlerini düzenli izliyoruz. Gölün batı kesiminde 1 Temmuz ile 12 Temmuz arasında kıyı sınırındaki çekilme 270 metreye ulaştı. Göl sadece batıdan değil, tüm yönlerden çekildiği için, çekilmenin boyutu felaket boyutlardadır. Flamingoların beslenme sahasında çok az su kalırken, yavru flamingolar büyük tehlike altında. Anaç flamingoların büyük kısmı ise bu bölgeden uzaklaştı."

Flamingo ölüsü 50'yi buldu

Gölde flamingo ölümlerinde de hızlı artış olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Tuz Gölü'nde suların hızlı çekilmesine paralel olarak flamingo ölümleri de hızla artıyor. Bu sezonda ölen flamingo sayısı 50'ye ulaşırken, ölen yavru flamingolara her gün yenisi ekleniyor" diye konuştu. 

14/07/2014 16:27
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: tuz gölü, flamingo, kuraklık, ölümler, haber türkiye, "tuz gölü
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.