UBP’de 'tüzük değişikliği önerisi' huzursuzluğu

** Bu öneriler, UBP’yi mahkemelik yapar: “Kurultay, Lefkoşa’da değil 6 ilçede olsun”, “Genel sekreterlik makamı lağvedilsin”, “Kurultaydan 6 ay önce değil, 4 ay önce üye yazılsın”

ads ads ads ads
04/08/2021

ads
UBP’de 'tüzük değişikliği  önerisi' huzursuzluğu


   Haber Kıbrıs (Özel):

   Ulusal Birlik Partisi’nde (UBP) parti başkanı Ersan Saner’in kurultaya kısa bir süre kala tüzük değişikliği önerisi yapmaya hazırlanması, parti içinde büyük huzursuzluğa neden oldu. Parti yönetimi, tüzükte 3 önemli değişiklik yapmak için yarın UBP’li 9 hukukçunun görüşüne başvuracak.

   Tüzükte yapılmak istenen ve en çok tepki çeken değişikliğin, “UBP kurultaylarının tek merkezde, yani başkent Lefkoşa’da değil de aynı anda 6 ilçede yapılması” önerisi olduğu öğrenildi.

   İkinci değişiklik önerisi, “partide genel sekreterlik makamının kaldırıp, tüm yetkilerin genel başkana aktarılması” ve üçüncü önerinin de “kurultaylardan önce üyeliklerin 6 ay önce değil de 4 ay önce yazılması” olduğu belirtildi.

“Bu değişiklikler UBP’yi yine mahkemeye taşır”

   UBP’ye yakın çevrelerden elde edilen bilgiye göre, söz konusu tüzük değişikliği önerileri, başta kurultayda başkanlığa aday olacaklar ile parti meclisine aday olacak kişiler olmak üzere, partinin çok büyük bir kesiminde tepkiyle karşılandı.

   Söz konusu değişikliklerin yapılması halinde UBP’nin yine mahkemelere düşeceği, hatta partiden kopmalar da olabileceği belirtildi.

“Kurultayın 6 farklı bölgede yapılmasının, değil KKTC’de dünyada örneği yok”

   Haber Kıbrıs’a konuşan bazı UBP’nin ileri gelenleri, kurultayın Lefkoşa’da değil de 6 ilçede yapılma isteğinin çok saçma olduğunu ve değil KKTC’de, dünyada örneğinin bulunmadığını kaydetti.

   UBP Kurultaylarının, rakip partilere karşı da bir gövde gösterisi olduğunu, kurultaylara UBP kadar partiliyi başkente hiçbir partinin toplayamadığını ve benzeri görkemli kurultay yapamadığını belirten partililer, “UBP böyle bir gövde gösterisi yapmaktan neden vazgeçsin?” diye sordu.

“Divan ve divan başkanı nasıl belirlenecek?”

   6 farklı bölgede yapılacak kurultayın divanının, divan başkanının nasıl oluşturulacağını soran partililer, parti başkanının yanı sıra, parti meclisinin de kurultayda seçildiğini, bölgelere ayırmakla bir kaos yaşanacağını belirtti.

    Başkan adayları ile parti meclisi üyesi adaylarının, kurultayın merkezde olması vesilesiyle, kurultaya gelen tüm üyelere ulaşma, konuşma, tanımadıklarıyla tanışma fırsatı tanıdığını ifade ederek, “İskeleli bir aday Lefkoşalıyı nasıl görecek, nasıl iletişim kuracak?” diye sordu.

“Genel sekreterlik kaldırılıp da diktatörlük mü kurulacak?”

    Genel sekreterlik makamının kaldırılıp, oradaki yetkileri genel başkana aktarma önerisinin anlamsız ve pratikte zor olduğunu belirten UBP’liler, “Genel başkanın, başbakan olduğunu da düşünün, tüm yetkileri üzerine alacak ama başbakanlıktaki yoğunluktan partiye bakamayacak. Genel sekreterlik çok önemli bir görevdir lağvedilemez. Yoksa diktatörlük mü kurulmak isteniyor?” diye tepki gösterdi.

“Yazdığınız üyeler yetişmeyecek diye mi süreyi 4 aya çekeceksiniz?”

    Kurultaylardan önce üye yazma süresinin 6 aydan, 4 aya düşürülmek istenmesinin de kuşku yaratıcı olduğunu belirten tepkili UBP’liler, bunun önümüzdeki kurultay için bir hazırlık olduğundan, çok sayıda üye yazıldığı ve sürenin 4 ay önce yazılanlara da yetmesi için bu değişikliğin istendiğinden şüphe ettiklerini kaydetti.

“Kurultaya 2.5 ay kala bu önerileri sunmak doğru değil”

    Kurultaya 2.5 ay kala bu değişikliklerin talep edilmesini doğru bulmadığını belirten tepkili UBP’liler, “Bu öneriler hiçbir zaman UBP’liler tarafından kabul görmez ama Sayın Ersan Saner’in böyle bir niyeti varsa, önce kurultaya gider, seçimi kazanırsa daha sonra tüzük kurultayı yapar, partilileri değişikliğe ikna ederse, gerekli değişiklikleri yapar” dedi.

“Görüşü istenen bazı hukukçular huzursuz”

    Kendilerinden görüş istenen 9 UBP’li hukukçudan çoğunun huzursuz olduğu, kurultay öncesi bu değişiklik önerilerinin partiyi karıştıracağını, gerginliğe neden olacağını düşündükleri ve Genel Başkan Ersan Saner’e olumsuz görüş vermeyi düşündükleri belirtildi.

“Öneriler parti meclisinden geçmez ama hiç gerek yokken kavga çıkacak”

    Haber Kıbrıs’a konuşan bazı UBP’liler, önerilerin parti meclisine geleceği ve normal şartlarda geçeceğini de düşünmediklerini ama huzursuzluk yaşanacağını, kavgalar çıkacağını, hiç gerek yokken partide cepheleşmeler olacağını belirterek, “Ne gerek var bunlara?” diye sordu.

“Genel başkanımız normal kurultay istemiyor”

   Haber Kıbrıs’a konuşan adaylardan birisi ise “Genel başkanımız normal kurultay istemiyor. Yine bazı oyunlarla emek harcamadan partinin başına geçmeyi düşünüyor. Herhalde kurultayı 6 farklı merkezde yaptırdığında daha rahat müdahale edilebileceğini düşünüyor. Anlaşılan geçen kurultaydan hiçbir ders alınmamış” dedi.

04/08/2021 21:51
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: UBP’, ’tüzük değişikliği, kktc
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.