Uçaktan inen kişinin soluğu berberde alması şanssızlık mıdır?

ads ads ads ads
01/07/2020

ads

Ali Baturay Ali Baturay


   Bazı dostlar, bugün ülkeye gelip de imzaladığı taahhütnameye uymadan soluğu bir berberde alan yolcuyla ilgili değerlendirme yaparken, “Bu hükümetin de başına gelmedik şanssızlık kalmadı” dedi…

   Şanssızlık mı? Hükümetin bugüne kadar maruz kaldığı olayların çoğunluğu şanssızlık değil, “hata”, “ihmal” ve “beceriksizlik” diye nitelendirilebilir.

   Ülkemizde ilk vakaların görülüğü ve genel kapanmanın olduğu günlerde hükümetin halk nezdinde kredisi vardı, o günlerde yapılanlarla ilgili hoşgörülü olunabiliyordu ama artık kimse hata, ihmal veya beceriksizlik duymak istemiyor.

   Milletin canı burnundan çıkmak üzere, herkesin sorunu var, herkes zor günler yaşıyor ve kimsenin saçmalık çekmeye tahammülü yok.

   Ülke olarak tüm yetersizliklerimize ve hazır olmayışımıza rağmen mademki tüm kapılarımızı açtık, bundan sonrası için daha tedbirli olmak gerekiyor.

   Ülkeye giren kişiye, PCR test sonuçları çıkana kadar uyması gereken kurallarla ilgili bir yazı imzalatıyorsunuz ama bunu yapmadığı zaman cezasının ne olacağı belirsiz.

    Taahhütnameyi imzalayan kişiler, test sonucu çıkana kadar belirtilen adreste kalacağı, kimseyle temasta bulunmayacağı, taahhüt ettiklerini yapmayınca da “yasal işleme” tabi tutulacağını kabul etmiş oluyor.

    Ancak bu “yasal işlemin” karşılığının ne olduğu belli değil.

    Bu yasal işlem nedir; kişiye hapislik mi getiriyor, 5 bin TL ödeme cezasına mı çarptırılıyor?

    Yaptırımı nedir bu yasal işlemin?

    Siz bu yasal işlemin ne olacağını yazmazsanız, bunu belirlemezseniz, polisiye tarafının ne olduğunu açıklamazsanız, buna kimse uymaz.

    KKTC gibi, hükümet yetkililerinin bile yasalara uymadığı ülkede, bu taahhütnameye uyulmasını mı beklersiniz?

    Öylesine söylemedim bunu; çok örnekleri var; en son örnek ise “özel jet krizi”dir…

    Özel jet krizinde 5 bakanlık, kendilerinin koydukları kurallara, yasaya uymadı, bu sorun kabineden bir bakanın değişmesine neden oldu.

    Bu haberleri okuyarak ülkemize gelen kişi, imzaladığı taahhütnamedeki muğlak “yasal işlem” ifadesine mi uyacaktı?

   İşte birisi uymadı, kalktı berbere gitti.

   Eğer o berber, bu kişiyi tıraş etse, bu kişiyi deşifre etmese hiçbirimiz bunu öğrenmeyecektik.

   Başkalarının da başka şeyler yapmadığını kim garanti edebilir?

   Bu olay hükümet adına bir şanssızlık değil, ne kadar hazırlıksız, tedbirsiz olduklarının bir göstergesidir.

   Hatta bizi endişeye sevk etse de bana göre yine hükümet adına bir şanstır ki bu konuda tedbir alsınlar, bu “yasal işlem” ifadesine bir yaptırım koyabilsinler diye.

   Her birkaç günde bir halkın güvenini aşağıya çeken olaylar yaşanıyor, hükümet artık bunlardan ders almadı mı? Ne zaman alacak?

   Zaten genel olarak karantina olmaksızın ülkeye girişler için hükümetin gerekli hazırlığı yapmadığı görüşü hakimdi, insanlar bundan korkuyordu, işte uçaktan iner inmez soluğu berberde alan bu refikimiz adeta bunu kanıtladı…

   “C” kategorisinde olup da ülkemize gelen ve karantinaya girecek olan 11 kişinin diğer “A” ve “B” kategorisindeki kişilerin aynı uçakta yer alması da kafaları karıştırdı.

    Uçakta bu kişiler ne kadar birbirinden uzaktı, ne kadar birbirlerine temas ettiler merak konusu.

    Eğer “C” kategorisinden birisinde “pozitif” vaka çıkarsa, uçaktaki diğer herkes temaslı mı sayılacak?

    “C” kategorisinden bir kişi pozitif çıkarsa, uçaktaki diğer herkes karantinaya mı alınacak?

    Bunlar hep kafalardaki soru işaretleri.

    Mesela ilk gün gelenler arasında bir pozitif vaka olduğu bildirildi.

    Gelen haberlere göre, dünyaya kapılarımızı açtığımız ilk gün olan bugün, tarifeli uçaklarla ve gemiyle ülkemize gelen 550 kişinin PCR test sonuçları akşamüzeri açıklandı ve uçakla gelen 400 yolcunun tamamı temiz çıkarken, gemiyle gelen 150 yolcudan birinin Türkiye'de yapılan PCR testi negatif, KKTC'deki testi ise pozitif çıktı.

   Prosedür gereği, ilgili yolcuya bir daha PCR testi yapılarak, kesin sonuca ulaşılacakmış.

   Şimdi yapmamız gereken, bu kişinin ikinci PCR testinin “negatif” çıkması için dua etmek midir?

   Yine mi şansımıza güveneceğiz?

   Gelen yolcular arasında “pozitif” vaka çıkma ihtimali vardır, bunu zaten herkes kabullenmiştir, önemli olan,  eksik taraflarımızı tamamlamamızdır.

    Hükümetin alacağı tedbirlerle ilgili iyi organize olamaması, bazı şeylerin eksik olması, her yerde bir “boşluğa” rastlamamız can sıkıyor.

   Hükümet, dünyaya kapılarımızı açmış olmamızı daha ciddiye almalı ve en ufak ihtimalleri bile düşünerek tedbirleri artırmalıdır, her zaman şans yanımızda olmayabilir ve ortaya çıkacak durumu temizlemek, düzeltmek çok daha zor olabilir.  

 

01/07/2020 22:09
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS:
MANŞETLER

HK Ali Baturay

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.