Ülkede soğan fiyatları et ve tavuğu geçti

ads ads ads ads
27/01/2023

ads
Ülkede soğan fiyatları et ve tavuğu geçti

Filipinler'de soğan fiyatlarının artmasıyla ülkedeki lüks anlayışı da değişmeye başladı. Kıtlık yüzünden mutfaklarda kullanımı gitgide azalan temel gıda ürünü, düğünlerde çiçek buketinin yerini aldı.

28 yaşındaki April Lyka Biorrey-Nobis, düğününde nedimeleriyle birlikte soğan buketi taşımasıyla gündeme geldi. Yeni gelin, düğün fotoğraflarında da soğan buketiyle poz verdi.

Yerel bir gazeteye konuşan gelin, "Aslında çiçek buketi kullanacaktım ama soğan krizini düşününce aklına böyle bir şey yapmak geldi. Böyle çok daha pratik oldu, soğanları düğünden sonra konuklara dağıttık" dedi.

Biorrey-Nobis, soğanları konuklarına dağıtabilmek ve muhtemel yaralanmaları önlemek için gelin buketini fırlatma geleneğinden vazgeçti.

Filipinler'de ekimde 200 peso (yaklaşık 70 TL) olan soğanın kilosu bu ay bazı bölgelerde 700 pesoya (yaklaşık 240 TL) kadar yükseldi ve bir kilo et fiyatını geçti. Ülkedeki günlük asgari ücret, bir kilo soğan almaya yetmiyor.

Ülkenin merkezi şehirlerinden Cebu'da pizzacı işleten Rizalda Maunes, soğanın pek çok tüketici için artık lüks olduğunu söyledi.

BBC'ye konuşan Maunes şöyle dedi:

Eskiden günde 3-4 kilo soğan alırdık. Artık ancak yarım kilo alabiliyoruz. Müşteriler bizi anlıyor çünkü durum sadece restoranlar için geçerli değil... Yemeklerin çoğu soğanla yapıldığından evdeki mutfaklar da zor günlerden geçiyor.

Filipinler Temsilciler Meclisi Üyesi ve ekonomist Stella Quimbo, çarşamba günü (25 Ocak) yaptığı konuşmada "Fiyat hareketlerini açıklayamıyorsak bunun tek sebebi kartellerdir" ifadesini kullandı.

Ekonomist Nicholas Mapa'ysa ağustos ve eylüldeki tayfunun soğan hasatını kötü etkilediğini, hükümetin de önlem almakta geciktiğini belirtti.

Kaynak: Independent Türkçe, Telegraph, BBC

 

 

 

27/01/2023 19:21
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Ülkede soğan fiyatları et ve tavuğu geçti
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.