Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması, IJOCA’da geniş yer aldı

Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması, ABD’de yayınlanan çizgi sanatları dergisi IJOCA’da yer aldı.

ads ads ads ads
17/08/2022
tak

ads
Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması, IJOCA’da geniş yer aldı

Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması, ABD’de yayınlanan çizgi sanatları dergisi IJOCA’da yer aldı.

“Uluslararası İletişim – Üçüncü Dünya iletişim Araçları” ve “Çizgi Sanatları” alanında otorite olan ABD’de yaşayan araştırmacı, yazar, yayıncı John A. Lent’in yılda iki kez yayınladığı, 47 ülkede temsilcisi, 16 ülkede çizgi roman, karikatür ve mizah üzerine otoriter yayın kurulu bulunan “Uluslararası Çizgi Sanatları Dergisi” (International Journal of Comic Art – IJOCA), Girne Belediyesi ile Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği’nin geleneksel olarak düzenledikleri “Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması"na 27 sayfa yer ayırdı.

Girne Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 100’den fazla ülkede satılan derginin 23. sayısında, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Çakmak ve Uluslararası Zeytin Mizah Şenliği Düzenleme Komitesi Üyesi Musa Kayra ile “Zeytin Karikatürleri Yarışması”, “Girne Zeytin Festivali”, “Kıbrıs Türk Karikatür Tarihi” konularında geniş kapsamlı üç ayrı söyleşi yayınladı.

“Minik Ülke, Anıtsal Etkinlik: Kıbrıs – Zeytin Karikatürleri Festivali” başlığı ile yayınlanan söyleşilerde Girne şehri ve Zeytinlik Festivali hakkında birçok fotoğraf, karikatür ve belge kullanıldı.

Dergide, Girne şehri ile Zeytinlik köyü hakkında tarihi bilgiler verilmenin yanı sıra, Nidai Güngördü, Hüseyin Çakmak ve Musa Kayra’nın özgeçmişlerine de yer verildi.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, özünde Girne’yi, genelde Uluslararası Zeytin Festivali ile karikatür yarışmasını ve Zeytinlik köyünü tanıtan kültürel ve turistik değerdeki bir yayın nedeni ile şunları söyledi:

“John A. Lent, “Uluslararası Çizgi Sanatı Dergisi”nin sahibi ve yayıncısı olmanın yanı sıra, Karikatür, Çizgi Roman ve Çizgi Film alanında Dünya’ca ünlü bir otoritedir. Çizgi Sanatları üzerine 100’e yakın kitap, Monografi ve yüzlerce makale yayınlamıştır. Dünya’nın birçok ülkesinde düzenlenen yüzlerce sempozyuma, konferanslara, seminerlere katıldı.

Girne Belediyesi’nin daveti üzerine, 2008 ve 2014 yıllarında, iki kez Kıbrıs’a geldi. Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması’nda Seçici Kurul Başkanı olarak görev yaptı ve ülkemizden olumlu izlenimler ile ayrıldı. IJOCA dergisinin geçmiş sayılarında Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması ve Kıbrıs Türk Karikatürü hakkında birçok makale yayınlamıştır.”

Uluslararası Zeytin Festivali ve Uluslararası Karikatür Yarışması çerçevesinde bugüne kadar

2008 yılında 42 ülke, 204 çizer, 364 eser; 2009 yılında 50 ülke, 330 çizer, 548 eser; 2014 yılında 60 ülke, 339 çizer, 565 eser; 2015 yılında 57 ülke, 227 çizer, 459 eser; 2016 yılında 71 ülke, 461 çizer, 907 eser; 2017 yılında 62 ülke, 300 çizer, 790 eser; 2018 yılında 64 ülke, 348 çizer, 802 eser; 2019 yılında 61 ülke, 458 çizer, 1.018 eser; 2020 yılında 62 ülke, 289 çizer, 887 eser; 2021 yılında 40 ülke,157 çizer, 332 eser; 2022 yılında ise 50 ülke, 179 çizer, 488 eser ile katılım olunduğu kaydedildi.  

Güngördü, gerek Girne Belediyesi’ndeki Belediye Müdürlü gerekse 2014 yılından beri yürütmekte olduğu Belediye Başkanlığı görevi içerisinde, yurt dışından gelen önemli karikatür sanatçılarını, jüri üyelerini ağırlama, uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapma ve bunları sorunsuz bir şekilde çözümlemenin kendini son derece mutlu ettiğini kaydetti.

Bu yayının, yaptıkları işin ne kadar doğru ve alınan kararların ne kadar yerinde olduğunun göstergesi olduğuna dikkat çeken Güngördü,  sözlerine şöyle devam etti:

“ABD’de yayınlanan, Dünya’nın en otoriter çizgi sanatları dergisi IJOCA, Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması’na geniş yer ayırması bizleri gerçekten çok mutlu etmiştir. Özünde Girne’yi, genelde Uluslararası Zeytin Festivali ile karikatür yarışmasını ve Zeytinlik köyünü tanıtan kültürel ve turistik değerdeki bir yayın bizlerden bahsediyor. Kendilerine buradan çok teşekkür ederim. 

Tüm ambargolara rağmen KKTC’yi ada dışında bir dünya devi ülkesi olan Amerika’da karikatür dergilerinde tanıtabiliyorsak, sanata ve sanatçıya gösterilen değer bir kez daha yaptığımız işin ne kadar doğru ve alınan kararların ne kadar yerinde olduğunun göstergesidir.

Tüm karalarımızda bize destek belirten Girne Belediyesi Meclis Üyelerine, iş birliği yaptığımız Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneğine ve Girne Belediyesinin çalışanlarına teşekkür ederim.”

17/08/2022 14:31
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: karikatür, festivali, yarışma,
MANŞETLER

HK KÜLTÜR SANAT

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.