Unutkanlık nasıl giderilir?

ads ads ads ads
30/11/2018

ads
Unutkanlık nasıl giderilir?

Dikkate alınması gereken bir sorun olarak görülen unutkanlık probleminin çözülmesi için en önemli yol hafızayı güçlendirmekten geçiyor. Sosyal ilişkilerin hem zihin faaliyetlerini hem de ruhsal sıkıntıları hafiflettiğini söyleyen uzmanlar, teknolojiyle fazla ilgilenmenin de unutkanlığa neden olduğu görüşünde. Hazır gıda yemenin de unutkanlık problemine yol açtığını belirten bilim insanları unutkanlık probleminin önüne geçmek için yapılması gerekenleri sıraladı.

Unutkanlık nasıl giderilir? Unutkanlık sebepleri nelerdir?

Unutkanlık dikkate alınması gereken bir problem! Çünkü beyin uyarı sinyalleri veriyor olabilir. Unutkanlığı yenmenin en önemli yolunun hafızayı güçlendirmekten geçtiğini söyleyen Medical Park Gebze Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Zehra Duygu Ekmekçi Doğan, "Sosyal ilişkiler hem zihin faaliyetlerimizi arttırır hem de ruhsal sıkıntılarımızı hafifletir. Vaktinizin büyük bölümünü telefon ve bilgisayara değil sevdiklerinize ayırın. Her gün kolaya kaçıp hazır gıda yemeyin" uyarısında bulundu.

Unutkanlık denince çoğumuzun aklına ilk önce Alzheimer hastalığı (demans) gelir. Özellikle genç yaşta polikliniğine başvuran hastaların en büyük korkusu bu hastalığa yakalanmış olmaktır. Bazı istisna durumlar dışında genç yaşta Alzheimer görülme olasılığı çok düşüktür. Ancak bir hekim tarafından detaylı inceleme yapılması gerekir. Medical Park Gebze Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Zehra Duygu Ekmekçi Doğan, genç yaşta görülen unutkanlıkla ilgili önemli bilgiler verdi, uyarılarda bulundu.

EN BÜYÜK SORUN B12 EKSİKLİĞİ

Genç yaşta unutkanlığın en sık sebeplerinden birisi depresyondur. Unutkanlık şikâyetiyle başvuran hastada ilk olarak değerlendirilmesi gereken durum son zamanlarda hayatında bir zorlanma ya da uyku bozukluğu (aşırı uyuma veya uyuyamama), halsizlik, isteksizlik, çabuk öfkelenme, moral bozukluğu, heyecan, takıntı gibi depresyon belirtileri yaşayıp yaşamadığıdır. Bu şikâyetleri yaşayan kişilerde dikkat dağınıklığı, odaklanma problemleri olması nedeniyle unutkanlık şikâyeti de olacaktır. Bir başka unutkanlık sebebi endokrin hastalıklarıdır. Tiroid hormon bozukluğu (guatr), şeker hastalığı (diyabet) gibi hastalıklar iyi tedavi edilmezse unutkanlığa yol açabilir. Günümüzde hazır gıda tüketimi, yanlış beslenme ve yanlış uygulanan diyetler bazı vitamin ve minerallerin az ve yetersiz alımına bağlı olarak da özellikle gençlerde unutkanlığa sebep olabilir. B12 vitamin eksikliği toplumda en sık bilinen unutkanlık sebeplerinden birisidir.

NE ZAMAN ENDİŞELENMELİYİZ?

Unutkanlık kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda bozmaya başladıysa mutlaka detaylı olarak değerlendirilmelidir. Unutkanlık şikâyeti her durum için aynı gibi gözükse de bunama (demans) hastalığında farklı, depresyonda farklıdır. Bunama (demans) durumunda hasta yakınlarının en sık düşündüğü yanlışlardan bir tanesi hastanın eskiyi çok iyi hatırlayıp yeni olayları hatırlamadığını belirtmeleridir. Aslında bu bunama (demans) hastalığı için olağan bir durumdur. Hastalar yakın zamanda olan olayları kaydedememekte ancak eskiden yaşanmış (kayıt edilmiş) olayları beyin arşivlerinden kolaylıkla çıkarabilmektedirler.

30/11/2018 23:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Unutkanlık nasıl giderilir?, haber, kıbrıs,
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.