Ürünler uygun koşullarda depolanmıyor! 

KKTC’de toplu tüketim yerlerinde Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından yapılan kontrollerde birçok yerde sos, alkolsüz içecek ve süt ürünlerinin tarihinin geçmiş olduğu ortaya çıktı.

ads ads ads ads
13/01/2018

ads
Ürünler uygun koşullarda depolanmıyor! 

Yeni Bakış gazetesinden Özlem Çimendal'ın haberine göre; KKTC Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Gıda ve Çevre Sağlığı biriminin yaptığı denetimler sonucu ortaya çıkan Eylül-Ekim 2017 Ayı Faaliyet Raporu, gerek restoran ve barlar gibi toplu tüketim gerekse toplu üretim yerlerinde halk sağlığına yeteri kadar ilgi gösterilmediğini gözler önüne serdi. 

58  ürünün son kullanma tarihi geçti

Eylül 2017’de gıda ve ambalajlanmış içme suyu üretim yerleri ile toplu tüketim yerlerinden otel, restoran, büfe, okul mutfağı, okul kantini, fırın, pastane, alkollü ve alkolsüz içki üreten fabrikalardan 120 tanesinin gıda güvenliği açısından denetlendiğinin açıklandığı raporda, denetlenen toplu üretim ve tüketim yerlerinde 58 adet gıda maddesi son kullanma tarihinin geçmiş olduğu ortaya çıktı. 

Toplu tüketim yerlerinde etiketsiz ürün tespit edildi  

Yine gıda ve ambalajlanmış içme suyu üretim yerleri ile toplu tüketim yerlerinde yapılan denetimler sonucu 2 adet gıda maddesinin de etiketsiz olduğu için imha edildiği kayıtlara geçti. 

İmha edilen ürünler sos, alkolsüz içecek ve süt ürünleri 

Tarihi geçmiş olduğu için imha edilen gıda ürünlerinin sos, alkolsüz içecek ve süt ürünleri olduğu açıklanan raporda, bozulması veya tarihi geçmesi halinde insan sağlığı açısından önemli tehlike arz edebilecek süt ürünlerine gösterilen ilgisizlik ise halk sağlığına gösterilen değeri gözler önüne serdi. 

Bar, restoran ve otellerde sağlık karnesiz eleman sorun 

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi denetimlerinde en dikkat çeken nokta ise insan sağlığı ile birebir ilişkili olan toplu tüketim yerleri bar, restoran, kantin, oteller ve benzeri yerlerde çalıştırılan elemanların sağlık karnesiz çalıştırılması oldu. Denetlenen yerlerde saptanan en önemli eksikliklerin başında çalışanların sağlık karnelerinin olmaması olduğunun vurgulandığı raporda, toplu tüketim yerlerinde çalışan kişilerin sağlık açısından tehlike arz edip etmediğinin ise tespit edilemediği de ortaya çıkmış oldu. 

Ürünler uygun koşullarda depolanmıyor 

Toplu tüketim yerlerinde yapılan denetimler sonucu ortaya çıkan bir diğer önemli nokta ise, gıdaların uygun koşullarda depolanmaması ve son kullanma tarihi geçmiş ürünler ile etiketsiz ve tarihsiz ürünlerin kullanılması olduğu da şaşkınlık yarattı. 

Gıda ve kaynak suları kontrolleri de yapıldı 

İthal edilmek istenen gıda ve kaynak suları için ise, dairede ön izin öncesi 881 numunenin etiket ve içerik açısından incelendiğinin de kayıtlara geçtiği raporda, incelenen ve numunesi uygun bulunup ön izin için daireye müracaat eden 458 firmaya gıda ön izni düzenlendiği, ön izin düzenlenen gıda ve kaynak sularının limanlarda yapılan kontrol işlem sayısının ise 418 olduğu görüldü.  

6 içecek ithale uygun görülmedi 

Raporda, limanlarda yapılan kontrol işlemleri sırasında ithalat için uygun bulunmayan gıda, içki ve kaynak suyu sayısının ise 6 olduğu ortaya çıktı. Limanlarda yapılan ithalat kontrolleri ve üretim yerlerinde yapılan denetimler sırasında gıda ve ambalajlanmış içme ve kaynak suları ile şebeke suyu vb’lerinden toplam 167 numune alındığının da belirtildiği raporda, bunların Devlet Laboratuvarı’na analize gönderildiği kaydedildi. 

Haberin tamamı YeniBakış'ta

13/01/2018 13:33
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: süt, süt ürünleri, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.