Uzatma kablosuna asla bu cihazları takmayın!

YAYIN TARİHİ:
ads ads ads
18/05/2025

Uzatma kablosuna asla bu cihazları takmayın!

Uzatma kabloları, günlük hayatta büyük kolaylık sağlayan kullanışlı araçlardır. Ancak, her ne kadar pratik olsalar da, güvenlik veya performans nedenleriyle kesinlikle onlara takmamanız gereken bazı cihazlar bulunur.Uzatma kabloları, günlük hayatta priz sayısını artırmak için sıkça başvurduğumuz pratik çözümlerdir. Ancak bu kullanışlı araçlara her cihazı takmak doğru değildir ve ciddi riskler taşıyabilir.

Genel bir kural olarak, sürekli çalışan elektronik cihazları ve ıslanma ihtimali olan hiçbir şeyi uzatma kablosuna bağlamaktan kaçınmak gerekir. Peki uzatma kablosuna takılmaması gereken cihazlar nelerdir?

BÜYÜK EV ALETLERİ

Standart bir uzatma kablosu, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve kurutma makinesi gibi yüksek güç tüketen büyük ev aletlerinin ihtiyaç duyduğu elektrik akımını güvenle taşıyacak kapasitede değildir.Bu tür cihazları uzatma kablosuna takmak, en iyi ihtimalle cihazın bozulmasına yol açarak pahalı bir hataya neden olabilir. Daha da kötüsü, kablonun aşırı ısınması sonucu yangın çıkma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz ki bu, çok daha büyük maliyet ve tehlikelere yol açabilir.

KÜÇÜK EV ALETLERİ

Tost makineleri, mini fırınlar gibi görünüşte kompakt aletler bile beklenenden fazla güç çekerek kabloyu zorlayabilir. Mikrodalga fırınlar da benzer şekilde yüksek güç tükettiklerinden standart uzatma kabloları için uygun değildir.Aynı şekilde mikser, blender, airfryer (hava fritözü) ve waffle makinesi gibi mutfak aletleri de, özellikle birden fazlası aynı anda tek bir uzatma kablosuna bağlanırsa, aşırı yüklenmeye ve yangın riskine neden olabilir.

KLİMALAR VE ORTAM ISITICILARI

Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimalar ve kışın ısınma amaçlı ortam ısıtıcıları (soba, UFO vb.) daima doğrudan duvar prizine takılmalıdır. Bu cihazlar yüksek miktarda enerji çeker ve uzatma kablosuyla kullanıldıklarında aşırı ısınma ve yangın riski oluştururlar.

Standart uzatma kabloları, bu tür yüksek watt'lı cihazların güç ihtiyacını karşılamak üzere tasarlanmamıştır; daha ziyade bilgisayar veya lamba gibi düşük güç tüketen aletler için uygundur.

AÇIK HAVADAKİ ELEKTRİKLİ CİHAZLAR

Özellikle yaz aylarında dış mekanlarda elektrikli alet kullanırken uzatma kablosu kullanmak pratik görünse de, hava koşulları ve ısı nedeniyle tehlikeler yaratır.

Sarılı bırakılan kabloların aşırı ısınması, nem, yağmur, doğrudan güneş ışığı ve rüzgar gibi dış etkenler, yangın veya elektrik çarpması riskini ciddi şekilde artırır.Bu riskleri en aza indirmek için mutlaka dış mekan kullanımına uygun, dayanıklı uzatma kabloları tercih edilmeli ve bağlantı noktaları yağmur ile doğrudan güneş ışığından korunmalıdır.

UZATMA KABLOLARINI BİRBİRİNE TAKMAK

Evlerimizdeki elektronik cihaz sayısı arttıkça, daha fazla priz elde etmek için uzatma kablolarını veya akım korumalı prizleri birbirine takmak (papatya zinciri oluşturmak) cazip gelebilir. Ancak uzmanlar, bu uygulamanın son derece tehlikeli olduğu konusunda uyarıyor.

'Papatya zinciri' olarak bilinen bu yöntem; aşırı ısınma, yangın tehlikesi, elektrik çarpması gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.Her uzatma kablosu, güvenle taşıyabileceği maksimum bir elektrik yükü için tasarlanmıştır. Bir uzatma kablosunu diğerine taktığınızda, bu kapasite kolayca aşılabilir. Bu durumda, genellikle duvar prizine en yakın olan ilk uzatma kablosu en fazla yükü çeker ve arızalanma olasılığı en yüksek olan da o olur.

YAYIN TARİHİ:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad ad
TAGS: uzatma kablosu
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.