Vajinal Doğumu Başarmanın Yarattığı Kahramanlık Algısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Etem Görçin yazdı

ads ads ads ads
09/01/2020

ads
Vajinal Doğumu Başarmanın Yarattığı Kahramanlık Algısı

Toplumbilimin dahi, değişimin kazandığı  ivmeye  ayak uyduramadığı günümüz insanoğlunun  yaşam tarzı, beklenti ve idealleri adeta metamorfoza uğramış, tıbbi yaklaşımlar ve yapılan uygulamalar bu değişimle birlikte boyut değiştirmiştir.

  Asırlardır süregelen ‘Doğum’ diye adlandırdığımız bu dünyevi mucize eylem, modern çağımızda; gerek bireysel, gerekse dış etmenler etkisiyle doğal seyrinden sapma eğiliminde olup tabiatın bahşettiği bu algoritmik olguyu sekteye uğratmıştır.

 Her şey yolunda giden, miadı gelen gebenin bedeni,doğum eyleminin başlaması için birtakım hormonlar salgılar ve bu hormonlar bir senkronizasyonla  aşağıdan rahim ağzı açılmasına ve  yukardan da rahmin  kasılmasına  yol açar.Anne karnındaki bebeğin, vajina yoluyla bedenin dışına çıkması arasındaki bu meşakkatli ve riskli serüvende annenin beden yapısının yanı sıra, kas gücü müspet anlamda önemli bir rol oynar.Annenin karın ve leğen taban kas gücü, bebeğin bu yolculuğu doğal seyri ve süresinde tamamlaması için  gereken en önemli ve etkili mekanik  faktördür.Aksi takdirde anne karnındaki bebek, kendisiyle birlikte bu daracık pasajda ilerleyen; anneden,kalbine giden kanı taşıyan  ve  ortalama 70cm olan kordonuyla seyretmektedir. Sürecin uzaması ya da duraklaması, kordonun, bebek ile anne bedeni arasındaki kan geçişine engel olup bebeğin dolaşımını bozarak kaybedilmesine, ya da beynin yeterli kanlanamamasından dolayı kalıcı beyin hasarına yol açar. Günümüz tıbbında bebeğin dolaşımını bir belli aygıt ve yöntemlerle izleyip olası tehlikeleri ön görüyor ve ‘Kurtarma Operasoyonu’ olan sezaryene başvuruyoruz.

Yukarda vurgulamak istediğim; doğamıza aykırı olan günümüz hareketsiz yaşam tarzının yarattığı bu engeli kırmak sizlerin elinde. Gebelik süresince; münferit gebelik egzersizleriyle gerek profesyönel yardım alarak, gerekse evde yapılabilecek egzersizler araştırarak  hekiminizin bilgisi ve onayı dahilinde mümkünse her gün 30 dakika yapmalısınız.Bebek için hayati önem teşkil etmesinin yanı sıra , annenin de sezaryen gibi majör bir operasyona maruz kalmaması ve doğum sürecini  ve doğum sonrasını  konforlu geçirmesine yardımcı olur.

Doğanızda varolan KAHRAMANI siz de ortaya çıkarabilirsiniz..

Sevgiyle ve sağlıkla kalın..

   Op.Dr.Etem Görçin

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

09/01/2020 11:08
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Etem Görçin
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.