Vatandaş ankette, “Hükümet başarısız ama muhalefet ondan daha başarısız” dedi. Peki neden?

ads ads ads ads
17/03/2021

ads

Ali Baturay Ali Baturay


   Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) her 3 ayda bir düzenli olarak yaptığı anketlerden sonuncusuna katılanlar, “devlet otoritesini” ve “hükümeti” pandemi döneminin başarısızları olarak gösterdi ama başarısız bulunan yalnızca bu ikisi değildi, vatandaşlara göre “muhalefet” de başarısız… Daha ilginç olanı ise vatandaşlar “muhalefeti” bu dönemin en başarısızı olarak gösteriyor…

   İlginç değil mi? Bana göre, devlet ve hükümet yetkililerinin bu kadar başarısız olduğu ve tepki çektiği bir dönemde muhalefetin bunu değerlendirememesi ve daha başarısız bulunması, incelenmesi gereken bir durumdur.    

   Vatandaşa göre “hükümet”, hem genel olarak hem de pandemi açısından başarısız. Genel olarak değerlendirme yapılmasının istendiği bölümde, ankete katılanların yüzde 69.05’i hükümeti başarısız buluğunu söyledi. Pandemi mücadelesi açısından değerlendirilme yapılmasının istendiği bölümde ise halkın yüzde 63.87’si de Covid-19 salgını döneminde hükümeti başarısız bulduğunu kaydetti.

    Aynı şekilde iki ayrı bölümde muhalefetin performansı da sorgulandı. Ankete katılanların 86.3’ü ise muhalefeti genel olarak başarısız bulurken, pandemi döneminin değerlendirildiği bölümde ise yüzde 71.37’lik bir oranla vatandaşlar muhalefetin için “başarısız” dedi.

    Ankette yer alan kısa yorumda; “Ankete katılanların çoğunluğunun hükümeti başarısız bulduğu bir ortamda muhalefetin daha da başarısız bulunması ülke geleceği adına oldukça düşündürücüdür. Muhalefetin de bu veriler ışığında kendini sorgulaması gerekecektir” deniliyor.  

    Ben de bu kısa değerlendirmeye katılıyorum. Gerçekten çok başarısız bir hükümetin karşısındaki muhalefet daha başarısız bulunuyorsa, muhalefet partileri şapkayı önüne koyup düşünmelidir.

    Muhalefetin, devlet ve hükümet yetkililerinin başarısızlığından istifade edememesi, açılım yapamaması, yaptığı açılımların ya da ortaya koyduğu görüşlerin vatandaş tarafından anlaşılamaması ya da beğenilmemesi ya da inandırıcı bulunmaması ciddiye alınmalıdır.

    “Ne yapalım, oh gelsin kendilerine, ne halleri varsa görsünler” diyemeyiz, çünkü siyasi muhalefetin başarısızlığı toplumsal muhalefeti de sekteye uğratmaktadır… Zaten vatandaşın tepkisi de bana göre muhalefetin o toplumsal muhalefeti başlatacak ateşi yakamamasındandır.

     Vatandaşlar, muhalefet edenlerin, sosyal medyadan tepkili paylaşımlar yapmasını, haftada iki gün meclisten kükremesini ve televizyon ekranlarından konuşmasını yeterli bulmuyor demek ki… Peki sizce sosyal medyadan paylaşım yapmak ve sürekli konuşup, demeç vermek yeterli mi? Değil tabii ki…

    Anket sonuçlarına bakıldığında, yukarıda muhalefetin yaptığını söylediğim şeyleri de tam yapmadığına inanıyor vatandaşlar. Ancak halk daha fazlasını da istiyor, sonuç getirecek, hükümeti iyice rahatsız edip, sonuç alıcı noktaya vardıracak bir muhalefet istiyor anlaşılan.

     Diyeceksiniz ki “Halk kendisi bunu istiyor ve yapmaya hazır mı?” İşte mesele burada zaten, onu kıvama getirecek olan muhalefettir. Halk muhalefeti, muhalefet halkı bekledikçe, başarısız devlet ve hükümet yönetimi sonucu hep beraber perişan oluyoruz.

     Bana göre muhalefet edenler hiç gurur yapmadan, ankete inançsızlık göstermeden ve vatandaşa gücenmeden kendini sorgulamalıdır, “Ben nerede hata yapıyorum?” diye.

     “Yeterince görünür değil miyim?”, “Görünür olduğumda da inandırıcı değil miyim?”, “Ortaya koyduğum görüşler, açılımlar yetersiz mi, anlatım dilimde mi sorun var?”, “Niye onca eleştirime rağmen hükümeti olumlu yönde harekete geçiremiyorum?”, “Muhalefet olarak güçlerimizi birleştirmeli miyiz?”, “Bazı konularda korkak mı davranıyorum?”, “Ne kokar ne türer politikalar değer görmüyor mu?”, “Toplumsal muhalefeti nasıl yükseltebiliriz, ne yapabiliriz?” gibi bir hayle soru sormaları gerekiyor anlaşılan kendi kendilerine…

   Ankete göre, pandemi döneminin başarısızları olan “devlet otoritesinin” ile “hükümetin” yanında yer almak “muhalefet edenleri” rahatsız etmeli bence.

   Hazır anketten söz etmişken, vatandaş, pandemi döneminin başarılılarını da seçti. Buna göre vatandaş, pandemi döneminin başarılılarını; “toplumsal dayanışma”, “sağlık sistemi”, “sağlık bakanı”, “sağlık örgütleri” ve “belediyeler” olarak gösterdi.

      Bu ülkede özellikle son yıllarda yetersiz olduğu söylenen “toplumsal dayanışmayı”, yıllardır onca eskiliği, sıkıntısı bulunan “sağlık sistemini”, onca eleştirdiğimiz, görevden alınan “Sağlık Bakanını”, sorunlar içinde yüzen ve birçok yükümlülüğünü yerine getiremeyen “belediyeleri” bu dönemde başarılı buluyorsa vatandaş, varın gerisini siz düşünün. Denize düşenin yılana sarılması misali…

     Bence hem devlet ve hükümet yetkilileri, hem bu zor salgın günlerinde halka karşı sorumluluğu olan herkes bu anket sonuçlarını ciddiye almalı, daha yapmaları gereken çok şey olduğunu görmeli, tabii ki özellikle de muhalefet…

 

17/03/2021 21:25
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Vatandaş ankette, “Hükümet başarısız ama muhalefet ondan daha başarısız” dedi. Peki neden?
MANŞETLER

HK Ali Baturay

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.