Vatandaş, “ödeyemiyoruz, elektriğe indirim yapın” diyor, onlar faturaya yeni külfet ekliyor

ads ads ads ads
02/05/2022

ads

Ali Baturay Ali Baturay


Millet elektrik faturalarına indirim beklerken ve “ödeyemiyoruz” diye isyan ederken, “biz bir aylık indirim sözü vermiştik” diye herkesle dalga geçen hükümet ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) yönetimi, halkın sabrını denermiş gibi şimdi de “yakıt değişim değeri” diye yeni bir külfetle karşımıza çıktı…

    Aslında bunun mesajını vermişlerdi daha önce, başımıza bir çorap örecekleri belliydi. 

    Kurum müdürü, yakıt ve dolardaki değişikliklerin tüketicilerin faturalarına yansıtılacağını bir süre önce açıklamıştı. Çünkü Bakanlar Kurulu, şubat ayında böyle bir karar almıştı.

   Ancak bu kadar yüksek zammın yapıldığı ve halkın isyan ettiği günlerde bunun da ayrı bir kalem olarak karşımıza çıkacağına birçok kişi ihtimal vermemişti.

    Birçok kişi de Bakanlar Kurulundan şubat ayında geçen nizamnamenin maddeleri içinde olan bu kws başına 0.60 TL “yakıt değişim değerinin” bir şekilde faturalara yansıdığını ve sezilmeden halka geçirildiğini zannediyordu…

    Tabii bunların hiç farkında olmayanlar da çoğunlukta… Bakanlar Kurulu kararı, medyada hem geniş yer bulmadı, hem bulduğu kadarıyla da halkın çoğu başına neler geleceğini pek anlamadı.

     “Bu kötü zamanda faturaya yansıtmazlar” diye düşünen de aslında bunun faturasının içinde bulunduğunu zanneden de yanıldı ve faturasında görünce öfkelendi… Tabii bu Bakanlar Kurulundan hiç haberi olmayanlar da tam çıldırdı.

    Dahası da var tabii, uzmanlara göre, bu kws başına alınan 0.60 TL’nin solar kurulumu olanlar için uygulanması yasal değil.

   Mahsuplaşma esaslı solar kurumlarına öyle bir bedelin yansıtılamaması gerekiyormuş, zaten ilgili kararı okuyanların bunu anlaması mümkünmüş ve bunun için de hukuk yolu açıkmış…

    Ancak, batırdıkları kurumu kurtarmak için halkın üzerine çöken, gözü dönen yönetim, bunları göz ardı ediyor…

    Bakanlar Kurulu böyle bir karar almış olsa dahi böylesi astronomik zamların yapıldığı ve elektrik fiyatındaki bu artış nedeniyle hayatın felce uğradığı bir dönemde bir de halka “yakıt değişim değeri” uygulanmamalıydı… Bunlarda ne insaf kaldı ne de vicdan…

    Gerçekten merak ediyorum, siz ne yapmaya çalışıyorsunuz?

    Halkı delirtmek mi istiyorsunuz yoksa KIB-TEK’i toplumun gözünde “iğrenç bir şeye” dönüştürmeye mi çalışıyorsunuz?

    Vatandaşlar sinirlensin, KIB-TEK’ten nefret etsin mi istiyorsunuz?

     Böyle yapınca KIB-TEK’le ilgili aklınızdan geçen planlara bunun faydası olacağını mı düşünüyorsunuz?

     “Yakıt değişim ücretiymiş”, yahu siz deli misiniz nesiniz? Vatandaşlar, esnaf, bazı iş insanları “ödeyemiyoruz” diyor, “ödeyecek para bulamıyoruz” diyor, “ödersek batarız” diyor, “ödersek maliyetlerimize yansıtırız hayat daha da pahalı olur” diyor, duymuyor musunuz bunları?

     Halk “ödeyemiyoruz” dedikçe siz başka masraflar çıkarmakla ne amaçlıyorsunuz?

     “Faturadaki rakamı nasıl aşağıya çekerim” derdine düşen ve bunun için çaba sarf eden vatandaşa “Yakıt değişim ücreti” diye bir masraf çıkardılar.  

     Yakıt ve dolardaki değişiklikler tüketicilerin faturalarına yansıtılıyormuş…

     Oldu, tamam, başka ne vardı? Var mı vatandaşa geçireceğiniz başka bir şey?

     İhmal ve istismarlarla kurumu batıranlar, kurultaylar ve seçimler nedeniyle popülizm yapıp fiyata artış yapmayanlar ortalıkta muteber kişiler olarak dolaşacak, siz üç yılda yapılmayan zammı bir defada faturalara yansıtacaksınız, bir de utanmadan halka “yakıt değişim değeri” kalemi açacaksınız…

    Yeter artık, “elektriğe indirim yapacağız” dediğiniz, Ankara’ya gidip dönünce “bir aylık indirecektik” dediniz. Toplum “ödeyemiyoruz, bir aylık değil daha uzun süre için indirim istiyoruz” derken siz yeni bir kalemle bir tür yeni zam yaptınız.

    Zararı karşılamak için elbette gelir elde etmek şarttır, bazı hesaplamalar sonucu da ortaya bazı rakamlar çıkabilir ama ülke tarihinin en zor günlerini yaşayan vatandaşın “ödeyebilme gücünü” de hesaba katmak gerekir. Farklı çareler arayacağınıza sürekli halkın üzerine çöküyorsunuz.

    Kim batırdıysa, kim kurumu zora soktuysa, kim popülizmle kurumu bu berbat hale getirdiyse bedelini onlar ödemelidir. Başkalarının hatasını halka ödetmek adaletli değildir ve buna çok daha sert tepki verme zamanı gelmiş de geçmiştir bile…

02/05/2022 10:22
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ali baturay
MANŞETLER

HK Ali Baturay

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.