Vatandaşlar birikimlerini dövizde tutuyor
05/05/2025












KKTC Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, vatandaşlar birikimlerinin çok büyük bir kısmını döviz mevduat hesaplarında tutmayı tercih ediyor.
Türkiye’de ve dolayısıyla da KKTC’de iç ve dış gelişmelerin yol açtığı belirsizlik ve güven kaybı nedeniyle ekonomide kırılganlığın arttığı yılın ilk çeyreğinde, vatandaşların birikiminin sadece enflasyon oranına yakın bir seviyede arttığı hesaplandı. Üç aylık enflasyon yüzde 8.67 oranında açıklanırken, mevduattaki artış yüzde 10.15 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın “faiz yükseltme hamleleriyle” döviz mevduattan Türk Lirası mevduata dönmeye başlayan birikimlerin hız kestiği dikkati çekti. Aralık 2024-Mart 2025 periyodunda önce faiz indirim adımı, ardından Türkiye ekonomisini sallayan iç politik gelişmeler nedeniyle faiz artırımı, Türk Lirası’na olan güvensizliği yeniden artırdı.
Finans çevreleri, Nisan ayındaki faiz artırımının yarattığı etkinin henüz netleşmediğini belirtirken, güven erozyonu nedeniyle dövize kayışta bir artış olduğunu kabul ediyor.
YAKLAŞIK YÜZDE 75’İ DÖVİZ
KKTC Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, Mart sonu itibarıyla 282 milyar 373 milyon liralık mevduatın yüzde 74.3’ünü oluşturan 209 milyar 818 milyon liralık kısmı Yabancı Para (döviz), yüzde 25.7’lik kısmını oluşturan 72 milyar 554 milyon liralık kısmı ise Türk Parası (TL) cinsi hesaplarda tutuluyor.
Mart verileri, toplam mevduatın 125,4 milyar TL’lik (yüzde 44.44) kısmının “özel sermayeli bankalarda”; 101,9 milyar TL’lik (yüzde 36.12) kısmının Türkiye merkezli şube bankalarında ve 54,8 milyar TL’lik (yüzde 19.44) kısmının da kamu bankalarında tutulduğunu gösteriyor.
PARALAR 1 AYLIK HESAPTA
Vadelerine göre mevduatta ilk sırada yüzde 41’lik payla “1 aylık vadeli” hesapların geldiği görülüyor. Toplam mevduatın 115,5 milyar TL’lik kısmı bu vadeli hesapta toplandı.
İkinci sırada 79,1 milyar TL miktar ve yüzde 28’lik payla “Vadesiz” hesapların gelmesi, vatandaşın parasını her an bankadan çekecekmiş gibi tuttuğunu gösteriyor. “Vadesiz” hesapların özellikle şube bankalarında yoğunlaştığı dikkati çekiyor. Verilere göre, vadesiz hesaplarda tutulan mevduatın yüzde 67’si (52,6 milyar TL) şube bankalarında.






