Verimliliğin anahtarı belli oldu! 90 dakikanın büyüsü

Nörobilim araştırmacısı Mithu Storoni, verimliliği artırmanın yolunun beynimizin doğal ritimlerine uygun bir çalışma planı oluşturmaktan geçtiğini söylüyor. Beynimiz, yaklaşık 90 dakikalık döngülerde çalışıp dinlenme eğiliminde olduğunu belirten Storoni, bu döngülerin, hem uyku hem de uyanıklık sırasında dikkatin yoğunlaşması ve azalması şeklinde kendini gösterdiğini belirtiyor. Storoni, çalışmaların da bu döngülere göre yapılandırılması gerektiğini vurguluyor.

ads ads ads ads
19/09/2024

ads
Verimliliğin anahtarı belli oldu! 90 dakikanın büyüsü

Araştırmalara göre, insanlar bir göreve 90 dakikadan fazla odaklandığında, zihinsel yorgunluk başlar ve verimlilik düşer. Bu sebeple, çalışma seanslarını 60 ila 90 dakika arasında planlamak ve ardından kısa bir mola vermek, daha uzun süre verimli kalmayı sağlar. 

Storoni, en zorlu işlerin her seansın ilk 20 dakikasında yapılmasını öneriyor ve "Bu süre içinde beyin en taze ve odaklanmış durumdadır. Sonraki 40-70 dakikalık bölümde ise daha az çaba gerektiren görevlerin tamamlanması verimliliği artırabilir. Her seansın ardından 10 dakikalık kısa bir mola vermek, beyni yenileyerek sonraki seanslara hazırlanmasını sağlar." diyerek verimli çalışmanın formülünün bu olduğunu öne sürüyor. 

Business İnsider'da yer alan habere göre; Storoni ayrıca, yoğun zihinsel çalışmayı günde dört saatle sınırlamanın uzun vadede verimliliği korumanın anahtarı olduğunu vurguluyor. Aksi takdirde, beyniniz gece boyunca yeterince dinlenemez ve bu yorgunluk bir sonraki güne taşınarak genel performansı düşürür.

Bununla birlikte, yaratıcı işler için farklı bir yaklaşım gerekebilir. Katı programlar, yaratıcı düşünce süreçlerini bölebilir ve verimliliği düşürebilir. Storoni, özellikle derin düşünme gerektiren işlerde daha esnek zaman dilimlerinin kullanılmasının, yaratıcı süreçleri kesintiye uğratmadan daha iyi sonuçlar verdiğini ifade ediyor.

Sonuç olarak, beynin doğal ritimlerine uygun şekilde yapılandırılmış çalışma planları, hem bireysel hem de ekip performansını artırabilir. Bu yöntem, tükenmişliği önleyip, verimliliği ve genel iş kalitesini yükseltmenin etkili bir yolu olarak öne çıkıyor.

19/09/2024 08:42
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Verimlilik, sağlık, haber
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.