Von der Leyen, Yunanistan ve Rum yönetimine arka çıktı.

Von der Leyen, “Bunlar, komşularının gözünü korkutmak için gerekçe değil” dedi.

ads ads ads ads
17/09/2020
HÜRRİYET

ads
Von der Leyen, Yunanistan ve  Rum yönetimine arka çıktı.

Doğu Akdeniz’deki gelişmeler konusunda şu ana kadar sessizliği ile dikkat çeken Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen sessizliğini bozdu.

Doğu Akdeniz’deki gelişmeler konusunda şu ana kadar sessizliği ile dikkat çeken Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Türkiye önemli bir komşu ve her zaman öyle olacak ancak harita üstünde yakın olsak da aramızdaki mesafenin büyüdüğü görülüyor” dedi.

Avrupa Parlamentosu’nda, “Birliğin Durumu” başlıklı yıllık konuşmasını yapan Von der Leyen, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum yönetimine arka çıktı.

DOĞU AKDENİZ KONUSU 

Türkiye’nin zorlu bir coğrafyada bulunduğunu, milyonlarca mülteciye ev sahipliği yaptığını bunun için de AB’nin hatırı sayılır kaynak sağladığını vurgulayan Von der Leyen, “Bunlar, komşularının gözünü korkutmak için gerekçe değil” dedi.

Türkiye’nin aday ülke statüsünü görmezden gelen bir söylem benimseyen Von der Leyen, “Doğu Akdeniz’de gerginliğin düşürülmesi hepimizin ortak çıkarınadır. Son günlerde Türkiye’nin arama gemisinin limana dönmesi bu yöndeki olumlu bir adımdır. Tek taraflı adımlardan kaçınılması ve iyi niyetle müzakereleri devam ettirmek istikrar ve kalıcı çözüme tek çıkar yoldur” diye konuştu.

Miçotakis: Sular duruldu 

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Doğu Akdeniz’deki Türk-Yunan krizini kastederek, “Sular duruldu. Umarım böyle devam eder” açıklamasında bulundu.

Miçotakis, geçen hafta Meis adasına giden Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu’yu ziyaret ederek, Doğu Akdeniz’deki son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Yunan Başbakanı, “Başarılı geçen ve milli fırtınaların dindiği bir ana denk düşen Meis ziyaretiniz için sizi kutlarım. Sular duruldu. (Türkiye’yi kastederek) Böyle kalması da bize bağlı değil” dedi.

‘ÇÖZÜM İÇİN FIRSAT’ 

Cumhurbaşkanı Sakellaropulu ise, “Doğu Akdeniz’de zor bir dönemden geçiyoruz. Gerginliğin, müttefiklerin çabası ile özlü bir şekilde giderilmesi için bir fırsat olduğu görülüyor. Türkiye, tahrikler ile bir yere varamayacağını idrak etmeli” dedi.

Atina’da dün, krizden sonra iki ülke arasındaki istikşafi görüşmelerin, 24-25 Eylül’deki AB Zirvesi öncesi başlayacağının ilan edileceği ileri sürüldü. Ancak Yunan hükümetinde, ‘ön şartsız diyaloğa’ başlanabileceğine ilişkin herhangi bir yumuşama sinyali görülmedi.

17/09/2020 09:38
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: avrupa birliği, doğu akdeniz
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.