Xiaomi, gizlice veri topladığını kabul etmedi

Çin şirketi, telefonlardaki internet tarayıcısında gizli pencere açıldığında dahi veri topladığını kabul etmedi

ads ads ads ads
07/05/2020

ads
Xiaomi, gizlice veri topladığını kabul etmedi

Siber güvenlik araştırmacısı Gabi Cirlig, Redmi Note 8 model telefonunda hangi müziği dinlediğinin dahi kaydedildiğini fark etti.

Araştırmalarını derinleştiren Cirlig, bütün bu verilerin Singapur ve Rusya'da barındırılan, fakat Pekin merkezli web siteleri tarafından kiralanan sunuculara gönderildiğini buldu. İyi gizlendiği iddia edilen verilerin şifresiniyse saniyeler içerisinde kırdı.

Forbes’e yaptığı açıklamada cihazı için “Telefon özelliği olan bir arka kapı” ifadesini kullanan siber güvenlik uzmanı, Xiaomi marka akıllı telefonların içindeki internet tarayıcısının gizli modda kullanılsa dahi, neredeyse bütün hareketlerini kaydettiğini söyledi.

Forbes’un talebi üzerine harekete geçen bir başka siber güvenlik araştırmacısı da Cirlig’i doğruladı. Andrew Tierney, Google Play’de 15 milyondan fazla indirim sayısına sahip Mint ve Mi Browser Pro’nun arama sonuçlarını kaydettiğini ortaya koydu.

Forbes’un haberine yanıt veren şirket, verilerin belirli kişilerle özdeşleştirilmeden anonim olarak alındığını ve bunun endüstri standardı olduğunu bildirdi. Xiaomi sözcüsü, kullanıcıların izni olmadan hiçbir verinin alınmadığının altını çizdi.

Gizli pencerelerdeki verilerin toplandığı iddiasıysa şirket tarafından yalanlandı. Ancak Forbes, Cirlig ve Tierney’in videolar ve ekran görüntüleriyle bu iddiayı belgelediğini bir kere daha belirtti.

Pazar payına bakıldığında Apple, Samsung ve Huawei’nin ardından dördüncü sırada olan Xiaomi, 50 milyar dolar değere sahip. Çin şirketi, rakiplerinden daha ucuza akıllı telefon satarak bu noktaya geldi.

Independent Türkçe, Forbes

07/05/2020 11:57
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Xiaomi,
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.