Yağlı:Ülkemi bir başka ülkede temsil etmek gurur verici

Haber Kıbrıs Kültür Sanat ve Yaşam’ın bu haftaki konuğu Seramik Sanatçısı Mümine Özdemirağ Yağlı...

ads ads ads ads
28/02/2023

ads
Yağlı:Ülkemi bir başka ülkede temsil etmek gurur verici

HABER KIBRIS- KÜLTÜR SANAT VE YAŞAM- Meltem Hasipoğlu

6 Şubat’ta ara verdiğimiz “Kültür Sanata ve Yaşam” sayfamıza  röportajımız ve ayın etkinlikleri ile devam ediyoruz. Ülkemizde de büyük acılar yaşanmasına neden olan doğal afet hayatın akışını adeta durdurdu. Kültür Sanat etkinlikleri iptal edildi. Sanatçılar, afetin ilk gününden başlayarak bugüne kadar depremzedeler yararına yardım kampanyaları, bağışlar, sergiler düzenledi. Sanatın iyileştirici gücünü kullanarak sanatlarıyla yaraları hala sarmaya da çalışıyorlar.

Haber Kıbrıs Kültür Sanat ve Yaşam’ın bu haftaki konuğu Seramik Sanatçısı Mümine Özdemirağ Yağlı . Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi(ARUCAD), Sanat Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Yağlı’nın ulusal ve uluslararası çeşitli koleksiyon ve müzelerde seramikleri bulunuyor.

Bizlere kendinizden bahseder misiniz?

Lefkoşa’da doğup, büyüdüm. İlk ve orta öğrenimimi burada tamamladıktan sonra 1993 yılında seramik eğitimi almak üzere İzmir’e gittim. 1998 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Seramik Bölümü’nden mezun olup adaya döndüm. Alanımda iş imkanı bulamayınca Türkiye’ye geri gittim ve 2005 yılına kadar orada alanımda çeşitli çalışmalar yaptım. 2005 yılında adaya kesin dönüş yaptım ve özel bir kurumda resim ve seramik öğretmeni olarak çalışmaya başladım. 2009 yılında kızımızın da küçük oluşu nedeniyle işimden ayrılıp, Çatalköy’de atölyemi kurup, serbest olarak çalışmalarıma devam ettim. 2017 yılında Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi, Sanat Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladım. Burada seramik atölyesinin kurulumunu gerçekleştirdim. Şu anda aynı üniversitede Sanat Fakültesi Seramik Bölümü’nde üretmeye ve öğretmeye devam ediyorum.

  Seramikle tanışmanız nasıl oldu?

Daha çocukluk yıllarımda ellerimi kullanarak birşeyler üretmeyi çok seviyordum. İçimde kendimi ifade etmek için arayışlar yaşıyordum. Bu dönemde fuarda gördüğüm çamura tornada şekil veren seramikçi beni çok etkilemiştir. Okuduğum 20 Temmuz Lisesi’nin karşısında bulunan Atatürk Kültür Merkezi’nde açılan sergiler de buna eklenince sanata ve dolayısıyla seramik sanatına yönelmeye karar verdim.

Seramik çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz ?

İnsan varlığına bakıldığında sanatın neredeyse varoluşla denk olduğunu söylemek mümkün. Entellektüel bir birikim sonucu, farklı bakış açılarıyla desteklenen bir üretim süreci ve ifade olarak gördüğüm  sanatı, seramik malzemelerini kullanarak yapmaya çalışıyorum. Adamızın binlerce yıllık geçmişinde önemli bir yer tutan seramik sanatının izlerini taşıyan, ancak günümüzden de izler taşıyan ve evrensel olabilecek ifadeleri yakalamak gayretiyle işlerimi üretiyorum. Üretimlerimde genellikle çamur tornası ve serbest elle şekillendirme tekniklerini kullanıyorum. Buna ek olarak çeşitli dekor teknikleri de ifadelerimde zaman zaman yer bulabiliyor. Tornada simetrik olarak şekillenen bir çok parçayı kesip, yeniden kurgulayarak  asimetrik bir yapıya dönüştürerek yeni bir bütüne varmak çokça kullandığım bir yöntem.

Çeşitli ulusal ve uluslararası sergi, sempozyum, workshop ve bienale katıldınız. Ulusal ve uluslararası çeşitli koleksiyon ve müzelerde seramikleriniz var. Çok güzel başarılara imza attınız. Ülkemizi temsil ettiniz. Bunlarla ilgili neler söylemek istersiniz?

Bununla ilgili olarak söylemek istediğim öncelikle yaptığım işe duyduğum aşk ve ona bağlı olarak çok çalıştığım. Çalışmaktan kastım okumak, araştırmak, malzemeyle sürekli yeni denemeler yaparak kendimi geliştirmek ve  üretmek, üretmek, üretmek…

İnsanın ülkesini bir başka ülkede temsil etmesi tabii ki gurur verici. Hele ki bir de takdir görüyorsa ne mutlu…Geçtiğimiz yıl İtalya’da serginin devam ettiği günlerde Kıbrıs Seramikçiler Derneği Başkanı Antreas Kattos’tan aldığım mesajdan bahsetmek isterim. Kendisi adamızı İtalya’da temsil ettiğim için bana teşekkür etmiş ve derneklerine ilk Kıbrıslı Türk üye olarak katılmamdan onur duyacaklarını belirtmiştir. Bu elbette benim için çok gurur verici ve yürüdüğüm yolda daha ileriye yürümek için teşvik edici bir gelişme olmuştur. Bu teklifi onur duyarak kabul ettim ve şu anda bu derneğin tek Kıbrıslı Türk üyesiyim.

Son olarak Kıbrıs Seramik sanatının evrimine bir katkı koyabilirsem ne mutlu bana.

İşte Mart ayının etkinlikleri...

KONSER

Girne Belediyesi Türk Sanat Müziği Topluluğu konseri 20 Mart'ta

Girne Belediyesi’nden Yaşlılar Haftası etkinliğinde Şef İhsan Gürel yönetimindeki Girne Belediyesi Türk Sanat Müziği Topluluğu (TSM) 18 - 24 Mart YaşlılarHaftası kapsamında, 20 Mart tarihinde konser gerçekleştiriyor. Girne Amerikan Üniversitesi SpectrumSalonu’nda gerçekleştirilecek olan konser, Türk bestekâr ve ses sanatçısı Arif Sami Toker bestelerindenoluşuyor. Konser 20 Mart Pazartesi gecesi saat 20.00’de başlayacak konsere tüm halkın davetli olduğu açıklandı.

SERGİ

ARUCAD öğrencilerinin 2023 Güz Dönemi Sergisi açıldı.

Sergi ARUCAD Atölyeler Binasında 08.30 – 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. 

 

TİYATRO

Baraka Gençlik Tiyatrosu “Karanlıkta Işıldayanlar” oyunu ile 7-11 Mart'ta  perde diyor

Baraka Gençlik Tiyatrosu, 7 Mart'tan itibaren Radyum Kızlarını konu alan "Karanlıkta Işıldayanlar" adlı oyunu sahneleyecek.

7 Mart Salı ve 11 Mart Cumartesi tarihli oyunların geliri, “Melekler Takımı”nın öğrenci ve öğretmenleri anısına Gazimağusa TMK Okul Aile Birliği’ne bağışlanacak.

Baraka Kültür Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, derneğe bağlı Baraka Gençlik Tiyatrosu, Karanlıkta Işıldayanlar isimli oyunu 7-25 Mart arasında haftada iki kez sahneleyecek. İlk sahne 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle 7 Mart’ta sahnelenecek. Oyun Lefkoşa Surları içinde bulunan Arabahmet Kültür Evi’nde Salı ve Cumartesi saat 20.00’de başlayacak.

SANAT KURSLARI

LTB-EMAA Bahar dönemi kursları 4 Mart'ta başlıyor!

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ve Akdeniz Avrupa Sanat Derneği (EMAA) işbirliği ile düzenlenen bahar dönemi kursları 4 Mart Cumartesi günü başlıyor.Kurslar, farklı yaş gruplarındaki çocuklar için düzenlenirken, çocukların okul dışındaki zamanlarını eğitici ve keyifli bir şekilde değerlendirmelerine ve becerilerini geliştirmelerine olanak sağlanıyor.Kayıtlar LTB Dış İlişkiler Birimi’nden yapılacak. 2 ay sürecek ve EMAA binasında gerçekleştirilecek kurslar için ayrıntılı bilgi mesai saatleri içerisinde 22 85221 (dahili 1328) numaralı telefondan alınabilir.

KKTC’de  yayınlanan kitaplar….

Mete Hatay'ın "Kıbrıs Bitmeyen Yaz" kitabı çıktı.

Aytuğ F. Plümer'in kaleminden "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Kader Anı" kitabı çıktı

'Mağusa Sulak Alanları' (Gazimağusa Namık Kemal Lisesi öğrenci ve öğretmenleri)

Eralp Adanır “Memleketimizde Muhacir Yahudiler, 1946-1949” 

İsmail Bozkurt "Yusufçuklar Oldu mu?"

Gülden Plümer'in “Kaybolan Yalnız Onlar Değildi” isimli kitabın tanıtım ve imza etkinliği, 28 Ocak'ta

 

 

 

 

28/02/2023 10:38
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kültür, Sanat, haberkıbrıs, Mümine Özdemirağ Yağlı, sanatçı, meltem hasipoğlu, seramik,
MANŞETLER

HK KÜLTÜR SANAT

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.